PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

ANALIZA: Kako je romb Zrinjskog iznenadio Vladu Jagodića

Analizirali smo meč petnaestog kola Premijer lige BiH između Zrinjskog i Borca.

Foto: Hercegovina.info

U okviru petnaestog kola m:tel Premijer lige BiH ekipa Zrinjskog je ugostila ekipu Borca. Zrinjski je prije ovog susreta vezao tri prvenstvene pobjede (dvije na domaćem terenu), te je želio nastaviti pobjednički niz. Ekipa Borca je jedina stopostotna kada je učinak na domaćem terenu u pitanju (sedam pobjeda).

Međutim, tim iz Banja Luke ima problem kada igra utakmice van svog terena. Uoči ove utakmice, igrali su sedam utakmica kao gosti. Ostvarili su skor od dvije pobjede i pet poraza. Tradicija nije bila na strani Borca, jer u dosadašnjim duelima u Mostaru Borac nikada nije slavio.

Postave

Na grafiku iznad vidimo početnih 11 obje ekipe. Mladen Žižović je u dosadašnjem dijelu prvenstva uglavnom koristio sistem 4-2-3-1. Kada je ova utakmica u pitanju, došlo je do promjene. On je svoju ekipu izveo u sistemu 4-4-2 (romb). Napadački tandem su činili Mašić i Ivančić, dok je iza njih djelovao Bilbija. Ovo je prvi put ove sezone da su ova tri igrača zajedno započela utakmicu.

I Vlado Jagodić je generalno ove sezone uglavnom koristio 4-2-3-1 sistem. Međutim, prvi put ove sezone Borac je zaigrao sa pet igrača u posljednjoj liniji, te je Borac izašao u sistemu 5-4-1. Douglas Cruz je igrao kao treći stoper, uz standardne Milojevića i Jovanovića. Za Brazilca, to je bio treći start u sezoni.

Igra Zrinjskog u fazi napada i Borca u fazi odbrane

Predmet ove analize bit će igra Zrinjskog u fazi napade, te igra Borca u fazi odbrane. Zrinjski je težio iznošenju lopte sa svoje polovine terena kroz pas igru. Gosti su igru postavili u sistemu 5-4-1, te je njihov primarni cilj bio zaustaviti napade domaćina.

Zrinjski je imao romb u sredini. Zlomislić i Trebotić su generalno prilikom iznošenja lopte bili ti koji su pružali podršku svojim stoperima. Obično je Zlomislić bio u centralnom vertikalnom kanalu, dok je Trebotić bio u lijevom unutrašnjem kanalu. Međutim, dešavalo se i da njih dvojica promijene mjesta.

Enin je bio pozicioniran u desnom unutrašnjem kanalu, te je bio visočije pozicioniran od Trebotića i Zlomislića. Bekovi Zrinjskog, Ćorluka i Tičinović, su stajali široko (u vanjskim kanalima), te su obezbjeđivali širinu.

Na grafiku iznad vidimo pozicije obje ekipe u situacijama kada je Zrinjski organizovao svoje napade. Teren je podijeljen u pet vertikalnih kanala. Vidimo bekove Zrinjskog u vanjskim kanalima, dok je Zlomislić u centralnom kanalu a Trebotić u lijevom unutrašnjem kanalu. Enin je bio visočije pozicioniran u desnom unutrašnjem kanalu.

Napadač Borca Lukić nije imao jasno definisanu ulogu kada je odbrambena strategija u pitanju. On bi ponekad pravio pritisak na stopera Zrinjskog koji je bio u posjedu lopte, pri tome nastojeći da položajem tijela blokira horizontalni pas ka drugom stoperu. Međutim, u tim situacijama on nije bio dovoljno agresivan, te bi stoper domaćih imao dovoljno vremena i prostora da odigra pas. Meleg je bio zadužen da markira Zlomislića, a Brtan Trebotića.

Ziljkićeva uloga je također bila konfuzna. Vjerovatno su gosti očekivali Zrinjski u sistemu 4-2-3-1. Na taj način bi krilni igrači Borca stajali u unutrašnjim kanalima i usmjeravali napade na bekove. Krilni igrači Zrinjskog bi bili markirani od strane bekova Borca, a ofanzivni vezni Bilbija bi bio markiran od strane Cruza. Međutim, obzirom na romb, Zrinjski je imao dodatnog igrača u sredini terena (Enin), i Ziljkić je često bio u situaciji 1na2. Enin mu je bio iza leđa, a Ćorluka je stajao široko, tako da je Ziljkić često bio u dilemi koga zatvoriti.

Mašić, Ivančić i Bilbija su stajali visoko, te se stvarala vertikalna nekompaktnost između vezne i defanzivne linije gostiju. Na taj način je Enin imao prostor za prijem lopte, ali i ofanzivna trojka da se spusti u prostor i dobije pas. Cruz je imao zadatak da prati i markira Bilbiju.

Na slici iznad imamo jednu situaciju. Vidimo standardne pozicije Zlomislića, Trebotića i Enina. Meleg je markirao Zlomislića, a Brtan Trebotića, a Lukić je bez jasno definisane uloge. Vidimo poziciju Enina u desnom unutrašnjem kanalu, iza leđa Ziljkića. Ćorluka je stajao široko i Ziljkić je bio u dilemi, tako da on svojim položajem tijela nije blokirao pas liniju ka Eninu, koja je ostala otvorena. Uslijedio je pas Zlomislića ka Eninu. Taj pas je natjerao lijevog beka Subića da izvrši pritisak na Enina. Ivančić je iskoristio ovu nekompaktnost i razmak između vezne i defanzivne linije gostiju, te se spustio u prazan prostor. Enin je odložio pas za Ivančića.

Na slici iznad vidimo nastavak ove akcije. Zrinjski je uspio doći do druge trećine terena. Međutim, zbog nedostataka su imali problem pri završnici akcije. Nakon što je Ivančić dobio loptu, oba beka i dva vezna, Enin i Trebotić (sva četvorica zaokruženi na slici) su ostali statični i nisu pružili podršku isturenoj trojci. Tako su njih trojica bili protiv pet igrača Borca. Izostao je napad na vanjske pozicije.

Vidimo da je u ovom slučaju Enin izvukao Subića. Također je Bilbija izveo manipulaciju. Cruz je bio zadužen za njegovo markiranje, te je Bilbija u ovoj situaciji napravio kretnju od gola, a Cruz ga je ispratio. Na taj način se otvorio prostor iza leđa Cruza, međutim izostalo je komplementarno kretanje, te taj prostor nije bio napadnut. Mašić je ovdje vezao desnog beka Dujakovića i kapitena Jovanovića. On i Bilbija su skupili odbranu gostiju, ali nije bilo napada na lijevu vanjsku poziciju.

Na ovoj slici imamo malo drugačiju situaciju, ali princip je sličan. Opet je Enin ostao iza leđa odbrane Borca. U ovom slučaju je Bekić bio u sredini, a Zlomislić u lijevom unutrašnjem kanalu. Trebotić je bio pozicioniran više ka lijevom vanjskom kanalu, Bekić je bio u posjedu lopte, te je Meleg izvršio pritisak. Pritom je Brtan markirao Zlomislića. Lukić je opet bio bez jasne uloge, te je pas linija ka Eninu ostala otvorena. U ovom slučaju se Ziljkić odlučio da markira Ćorluku, dok je Ivančić okupirao Milojevića i Subića i tako je Enin imao prostor. Vidimo i horizontalnu i vertikalnu nekompaktnost gostiju. Veliki razmak između vezne i zadnje linije, kao i razmak između Melega/Lukića i Zijlkića.  

Nastavak akcije je prikazan na slici iznad. Ovo je akcija kada je Zrinjski izborio kazneni udarac. Opet je Bilbija svojim kretanjem izmanipulisao Cruza. Izvukao ga je iz zadnje linije pa je potom napao prostor između Dujakovića i Jovanovića. Mašić, koji je prethodno bio na poziciji koju je Bilbija napao, je krenuo u sredinu. Međutim, on se kretao u pravcu koji je iza leđa Cruza. Na taj način je on zatvorio pas liniju Eninu ka njemu. Uslijedila je duga lopta Enina ka Bilbiji, u gužvu. Srećom po Zrinjski, rezultirao je igranjem rukom i jedanaestercom, a Mašić je mogao da se zaustavi. Na taj način bi mogao dobiti dijagonalni pas od Enina, potom bi Mašić imao nekoliko pas opcija: dijagonalni pas za Ivančića, ili pas ka Bilbiji u slučaju izlaska Jovanovića.

U ovoj situaciji je Trebotić bio u posjedu lopte. Meleg je izvršio pritisak na njega, dok je Brtan markirao Zlomislića. Enin je ponovo bio iza vezne linije gostiju. Uslijedio je pas Trebotića za Enina, što je primoralo Subića da izvrši pritisak na Enina. On je odložio loptu na stranu za Ćorluku.

Na slici iznad imamo primjer horizontalne nekompaktnosti ekipe Borca. Lopta je prvobitno bila na desnoj strani ekipe Zrinjskog, da bi potom lopta bila vraćena u sredinu. Dva vezna igrača Zrinjskog, Enin i Zlomislić su bili markirani. Zakarić se odlučio da se uvuče u zadnju liniju i bude bliže Tičinoviću. Isto je uradio i Ziljkić na drugoj strani, te je Borac u ovoj situaciji imao praktično sedam igrača u zadnjoj liniji. Tako je Trebotić ostao slobodan, te je dobio loptu od Zlomislića. Potom je Trebotić dao pas za Tičinovića, koji je imao 1na1 situaciju sa Dujakovićem, nakon čega je uslijedio centaršut. 

Zaključak

Ekipa Borca je imala velike probleme u defanzivi. Imali su mnogo prostora između svojih linija, kako u vertikalnom tako i u horizontalnom smislu. To se prvenstveno desilo jer su Zrinjski očekivali u standardnom 4-2-3-1 sistemu, te im je 4-4-2 romb uzrokovao probleme. Zrinjski je uspijevao relativno lako da dođe u drugu trećinu terena. Enin je svojom pozicijom otvarao pas liniju, međutim domaći su imali probleme u završnici akcija. Nedostajalo je komunikacije, komplementarnog kretanja, kao i kretnje igrača, te su tako znala ostati samo tri igrača u završnici.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P