PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: Krilni igrači obje ekipe nisu imali adekvatnu podršku

Široki Brijeg je imao problema sa kompaktnošću, a Zrinjski nije koristio prostor u sredini, već je forsirao igru po krilima.
Široki Zrinjski

Foto: Jabuka.tv

U okviru 22. kola Premijer lige BiH na programu je bio hercegovački derbi između Širokog Brijega i Zrinjskog. Ovaj derbi je kao po pravilu veoma važna utakmica za obje ekipe. Dan ranije je vodeće Sarajevo ostvarilo pobjedu te je povećalo prednost u odnosu na Zrinjski na osam bodova. Ukoliko su htjeli da zadrže šampionske ambicije, gostima su bila neophodna tri boda. S druge strane, domaća ekipa je zaostajala pet bodova za četvrtoplasiranim Borcem. Glavni fokus domaćih, kada je u pitanju obezbjeđivanje učešća u evropskom takmičenju, je na kupu. Međutim, sigurno je da nastoje i da se domognu četvrte pozicije, koja bi potencijalno mogla da vodi u Evropu.

Postave

Ekipa Širokog Brijega je u dosadašnjem dijelu prvenstva najčešće koristila formaciju 4-2-3-1. Međutim, u ovoj utakmici Karačić je ekipu izveo u sistemu 4-4-2. Toni Karačić je imao mnogo problema sa izostancima, pa tako nije mogao računati na Bagarića, Jovića, Kvesića, Enina, Angelova i Matića. Marin Glavaš, koji je ove zime pojačao Širokobriježane je, kao i u prethodnom kolu, zaigrao kao lijevo krilo. Zanimljiv je bio napadački tandem domaćih. Činili su ga dva ofanzivna vezna igrača, Pervan i Vukoja. Vukoja je u dosadašnjim utakmicama korišten u veznom redu.

Zrinjski je izveo svoju standardnu 4-2-3-1 formaciju. Mladen Žižović je imao manje problema kada su izostanci u pitanju, a on nije mogao računati na Ibaneza i Govedaricu. U odnosu na prethodno kolo i utakmicu protiv Slobode, Žižović je napravio dvije izmjene u sastavu. Umjesto Stojkića, poziciju na lijevom beku je zauzeo Rugašević, a u sredini terena Rustemović je zamijenio Čirjaka. Zrinjski je ponovo, kao i u prethodnoj utakmici, izveo sasvim novu navalnu četvorku (u odnosu na jesenji dio prvenstva).

Visoki presing Širokog Brijega

Igrači Širokog Brijega su nastojali da primjenjuju visoki presing. Ključ je bio zatvaranje pas opcija ka dvojici veznjaka Zrinjskog (Rustemović i Zlomislić). Njihov cilj je bio da usmjere napad gostiju ka vanjskim pozicijama, što bi im onda olakšalo da osvoje loptu.

Na slici iznad vidimo odbrambenu strukturu Širokog Brijega. Dva najisturenija igrača (Vukoja i Pervan) su markirali dva veznjaka gostiju (Rustemović i Zlomislić). Možemo uočiti kako se Rustemović spustio između stopera kako bi olakšao iznošenje lopte, ali ga je Vukoja ispratio. Vidimo kako četvorka veznog reda nastoji da održi kompaktnost. Krila, a posebno krilo koje se nalazilo na strani gdje je lopta, je stajalo uvučeno u sredinu terena. Ćorić (desno krilo) nije markirao Rugaševića, već je ostao u sredini. Dva su razloga za to: prvi razlog je da bi pokušao da usmjeri napad Zrinjskog na njihovu lijevu stranu (ka Rugaševiću) i zime bi Široki Brijeg bio u dobroj poziciji da presingom oduzme loptu, a drugi razlog je blokiranje pas linije (u ovom slučaju ka Zecu).

Na slici iznad vidimo daljnji razvoj situacije. Pas je upućen ka Rugaševiću, što je bio znak za Ćorića da krene sa pritiskom i markiranjem lijevog beka Zrinjskog. Zec (lijevo krilo) se ponudio za pas a Marić ga je markirao. Drugi vezni igrač, Hrkać, je markirao Bilbiju. Dva najisturenija igrača (Pervan i Vukoja) su i dalje markirali veznjake Zrinjskog (Zlomislić i Rustemović). Time su igrači Zrinjskog natjerani da odigraju pas unazad i da počnu napad ispočetka.

U principu, ekipa Širokog Brijega je imala dva osnovna presing okidača. Na slici iznad vidimo jedan od njih. To je kada lopta bude vraćena ka jednom od centralnih bekova (u ovom slučaju ka Jakovljeviću) ili ka golmanu. To je bio znak za igrače domaćih da započnu visoki presing. Tada je dolazilo do pomjeranja linije i do promjene kada je markiranje igrača u pitanju. Napadači (Pervan i Vukoja) koji su do tada markirali veznjake su započeli s markiranjem centralnih bekova (Jakovljević i Barbarić). Veznjaci (Marić i Hrkać) su preuzeli markiranje Rustemovića, odnosno Zlomislića. Glavaš (lijevo krilo) je držao svoju poziciju u sredini, ali je pas Jakovljevića ka Tičinoviću bio znak za njega da napusti svoju poziciju i započne s pritiskom na Tičinovića.

Na slici iznad vidimo situaciju gdje je lopta u posjedu golmana Zrinjskog Horkaša. I ovdje je došlo do pomjeranja linija domaće ekipe. Napadači su markirali centralne bekove, s tim što je Pervan izvršio pritisak na golmana Horkaša, a pritom je blokirao pas liniju ka Jakovljeviću. Rustemović se povukao nazad i pokušao da ponudi pas opciju, ali Marić je ispratio njegovu kretnju. Igrači Širokog Brijega su formirali „kavez“ oko veznjaka gostiju. Na taj način su kontrolisali igrače Zrinjskog ali i omogućili pozicionu nadmoć u slučaju osvojene lopte.

Drugi presing okidač je povećanje rastojanja između centralnih bekova Zrinjskog. Napadači Širokog Brijega su markirali veznjake Zrinjskog. Na taj način su „natjerali“ centralne bekove gostiju na razmjenjivanje pasova. Momenat kada se distanca između njih povećala je bio znak da se krene s visokim presingom. Opet je model bio isti, napadači su započeli s pritiskom na centralne bekove, a veznjaci su preuzeli markiranje veznih igrača gostiju.

Problem Širokog Brijega s kompaktnošću

Ekipa Širokog Brijega je imala problema kada je kompaktnost u pitanju, kako u fazi odbrane, tako i u fazi napada. Prilikom vršenja presinga, kao što smo vidjeli, dolazilo je do pomjeranja prve dvije linije odbrane. Međutim, zadnja linija nije na adekvatan način pratila to pomjeranje, te su tako igrači Širokog Brijega gubili vertikalnu kompaktnost.

Na slici iznad vidimo igrače Širokog Brijega koji su izašli u presing. Šest igrača Širokog Brijega je izašlo i markiralo šest igrača Zrinjskog. Međutim, vidimo ogromno rastojanje između ovih šest igrača i četiri igrača zadnje linije. Krilni igrači Zrinjskog (Zec i Filipović) su okupirali bekove Širokog Brijega, a napadač Škrbić je okupirao centralne bekove domaćina. Na taj način je ofanzivni vezni Bilbija dobio mogućnost da se spusti i da napadne veliku prazninu između dvije linije Širokog Brijega. Međutim, igrači Zrinjskog nisu često koristili ovu mogućnost. Konkretno u ovoj situaciji do ovog pasa (žuta strelica) nije ni došlo.

Situacija gdje je Zrinjski uspio da riješi presing domaćih. Vidimo da su igrači prve linije napada Zrinjskog markirani. Ovaj put je i Bilbija markiran (Marić ga je markirao). Međutim, Škrbić se spustio i dobio loptu iz zadnje linije. Radeljić nije smio da ga markira, jer bi na taj način otvorio prostor za utrčavanje Filipovića. Krilni igrači Zrinjskog (Zec i Filipović) su dobro pozicionirani, između centralnih bekova i vanjskih bekova. Tako su onemogućili centralne bekove da iskoče iz zadnje linije.

Napadačka struktura Zrinjskog

Prethodno smo vidjeli kako je Široki Brijeg nastojao da neutrališe Zrinjski da organizuje napad iz zadnje linije. Zrinjski je našao rješenje u formiranju strukture 3+1 u prvoj liniji organizacije napada. Jedan od veznih igrača bi se spustio pored/između centralnih bekova i na taj način bi se formirao romb, te bi gosti dobili brojčanu nadmoć 4na2.

Obzirom da su napadači Širokog Brijega težili blokiranju centralnog dijela terena, to znači da je Zrinjski napadao po stranama. Na slici iznad vidimo kako je blokirana pas linija ka Zlomisliću, te je desni centralni bek Jakovljević, koji je bio u posjedu lopte, krenuo naprijed. Vidimo i strukture obje ekipe, odnosno Široki Brijeg u svojoj defanzivnoj 4-4-2. Zrinjski je nastojao da ostvari nadmoć u sredini terena. Bilbija se pozicionirao između dva veznjaka i nastojao da oni stoje što je uže moguće. Krilni napadači (Zec i Filipović) su se pozicionirali između veznih i krilnih igrača. Bekovi (Tičinović i Rugašević) su obezbjeđivali širinu.

Novi primjer na slici iznad. Sada se Zlomislić uvukao između centralnih bekova. Napadači Širokog Brijega su uobičajeno čuvali sredinu terena, te ih je pozicioniranje Rustemovića „skupilo“. Zlomislić je odigrao pas ka Jakovljeviću koji je dalje napredovao s loptom.

Međutim, Zrinjski je obično svoje napade usmjeravao ka vanjskim pozicijama. Kako se lopta pomjerala naprijed, tako su se pomjerale i linije ekipe Zrinjskog. Tako bi oni dobili liniju od 5 igrača u napadačkom dijelu. Na slici iznad je Jakovljević odigrao pas ka Tičinoviću. Široki Brijeg je markirao igrače Zrinjskog: Glavaš (lijevo krilo) je markirao Tičinovića (desni bek), Hrkać (vezni) se spustio na stranu te zajedno s Barišićem markirao Filipovića, dok je napadač Pervan ispratio kretnju Jakovljevića. Na taj način je napad Zrinjskog lako zaustavljen. Vidimo napadačku liniju Zrinjskog od 5 igrača, te također vidimo kako sredina terena uopšte nije okupirana. To je olakšalo posao domaćinu.

Još jedan primjer napada Zrinjskog na slici iznad. Filipović u svojoj standardnoj poziciji između veznog i krilnog igrača. Tičinović je davao širinu. Pas Zlomislića ka Filipoviću, koji potom produžava loptu ka Tičinoviću.

Nerijetko su gosti posezali i za dugim loptama iz zadnje linije. Vidimo na slici iznad tu njihovu već pomenutu liniju od 5 igrača u napadačkoj fazi. Uslijedila je duga lopta naprijed, međutim obzirom da 5 igrača stoji u liniji, sredina terena uopšte nije okupirana. To je omogućilo Širokom Brijegu organizaciju kontra napada. Žutom strelicom je označena putanja kretanja lopte, a crvenom utrčavanje Cipetića.

Na slici iznad vidimo još jedan napad Zrinjskog. Opet je Jakovljević povukao loptu. Možemo uočiti liniju od 5 igrača u završnoj fazi napada. Hrkać i Barišić su zatvorili Zeca (krilni napadač), a Glavaš je ispratio Ćorluku (desni bek). Također, Pervan je markirao Jakovljevića. Na taj način je napad Zrinjskog zaustavljen. Crvenim krugom je označena prazna sredina terena koja je ponovo ostala neokupirana.

Kada je u pitanju probijanje prve linije odbrane Širokog Brijega, za to su uspjeli naći rješenje. Dakle, Zrinjski je napadao uglavnom na 2 načina. Prvi je preko vanjske pozicije, gdje bi obično učestvovali centralni bek, vanjski bek i krilni napadač, a drugi je dugom loptom iz zadnje linije. Međutim, u oba slučaja glavni problem je bio taj što bi Zrinjski u završnoj fazi formirao liniju od 5 igrača, a sredinu ostavljao praznu. Tako bi domaćini relativno lako zatvorili njihov napad.

Odbrana Zrinjskog i napadi Širokog Brijega

U načelu, i Zrinjski je odbranu igrao u sistemu 4-4-2, gdje se ofanzivni vezni Bilbija priključivao napadaču Škrbiću. Igrači Zrinjskog u suštini nisu igrali intenzivan presing kao domaća ekipa. Široki Brijeg je koristio ofanzivne bekove. Obzirom da su krilni igrači Zrinjskog bili zaduženi za njihovo markiranje, struktura Zrinjskog u fazi odbrane je često prelazila u asimetričnu 5-3-2.

Na slici iznad vidimo odbrambenu strukturu Zrinjskog. Vidimo kako je Zec ispratio bočnog igrača Širokog Brijega (Cipetić). Na taj način je formirana asimetrična 5-3-2, sa mnogo praznog prostora u lijevom „half-space“ prostoru (gledajući iz perspektive Zrinjskog). Široki Brijeg je, nastojeći da probije prvu liniju odbrane Zrinjskog, koristio Marića. On bi se spuštao između centralnih bekova kako bi formirao situaciju 3na2. Međutim, imali su sličan problem kao i Zrinjski. Vidimo kako je Široki Brijeg nakrcao igrače između odbrambene i vezne linije Zrinjskog, ali je prostor između vezne i napadačke linije ostao prazan. Jurić je dobio loptu od Marića i potom napao vanjsku poziciju.

Još jedna situacija na slici iznad i ponovo vidimo isti problem. Ovaj put nije okupiran ni prostor između vezne i napadačke linije, ni prostor između odbrambene i vezne linije. Ćorić je okupirao Rugaševića i tako nastojao da otvori prostor Cipetiću za utrčavanje, međutim Zec ga je pratio. To je bila uglavnom strategija domaćih, da se lopta pošalje na stranu za beka i da se potom uputi centaršut. Tako je uostalom postignut i pogodak. Zanimljivu ulogu je imao i Pervan. On je igrao poziciju napadača, ali je imao ulogu lažne devetke i često se izvlačio nazad. Na slici iznad vidimo da se vratio na svoju polovinu.

Vidimo opet poziciju Pervana, koji se vratio nazad. Bekovi (Barišić i Cipetić) su davali širinu. Crvenim krugom je označen neokupiran prostor. Četiri igrača su se nalazila između vezne i odbrambene linije, tako da je guranjem lopte na bočne pozicije Široki Brijeg nastojao imati što više igrača prilikom centaršuta.

Ali, slično kao i Zrinjski i Široki Brijeg je nerijetko imao problem zbog neokupacije prostora u sredini. Vidimo loptu na strani, ali su Zlomislić, Rustemović i Zec zatvorili taj prostor.

Na slici iznad vidimo dobro pozicioniranje Pervana. On je iskoristio asimetričnost koja je nastala povlačenjem Zeca. Okupirao je prostor koji je nastao velikim razmakom između Rustemovića i Zeca. Dobar posao je odradio i Hrkać koji je okupirao Rustemovića i onemogućio ga da interveniše. Na ovaj način je Široki Brijeg imao situaciju 3na2 na svojoj desnoj strani.

Još jedan primjer korištenja ovog prostora na lijevoj strani Zrinjskog. Ovaj put je Ćorić napao taj prazan prostor, dobio je pas od Pervana, a potom produžio loptu ka Cipetiću.

Presing Širokog Brijega po izgubljenoj lopti

Igrači Širokog Brijega su po izgubljenoj lopti nastojali da presingom vrate loptu u svoj posjed, ali su nerijetko imali problem, zbog, kao što smo vidjeli, strukture koju su imali u fazi napada.

Na slici iznad vidimo presing ekipe Širokog Brijega. Također vidimo veliki prazan prostor u sredini terena. Međutim, ekipa Zrinjskog nije iskoristila taj prostor, jer su i oni imali problema sa strukturom.

Još jedan primjer na slici iznad. Domaći su izgubili loptu i ona je došla do Bilbije. Vidimo da su igrači koji su se nalazili u blizine lopte markirani. Međutim, prostor u sredini je ostao prazan. On ponovo nije iskorišten, što zbog neokupiranja tog prostora, što zbog položaja tijela Bilbije prilikom prijema lopte.

Situacija kada je Široki Brijeg primio gol. Upućena je duga lopta, koju je osvojio lijevi bek Zrinjskog Rugašević. Vidimo kako četiri igrača koja su se nalazila najbliže lopti stoje predaleko jedan od drugog. Samim tim su oni onemogućeni da izvrše adekvatan presing po izgubljenoj lopti. Uslijedio je pad ka Zecu, a u nastavku akcije Filipović postiže pogodak.

Zaključak

Obje ekipe su forsirale igru preko bokova i duge lopte iz zadnje linije. Zbog loše strukture prilikom organizacije napada igrači na vanjskim pozicijama su ostajali bez podrške što je protivničkoj ekipi olakšalo posao osvajanja lopte. Kada je u pitanju odbrana, ekipa Širokog Brijega je nastojala igrati visoki presing. Domaća ekipa je imala problema pri izgubljenoj lopti, jer zbog strukture napada nerijetko nisu mogli da ostvare adekvatan presing, što je i kumovalo primljenom golu.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P