PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: Nova taktička pobjeda Željezničara

Željezničar je, baš kao i protiv Veleža, opet taktički nadigrao svog protivnika.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

U okviru trećeg kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine sastale su se ekipe Željezničara i Borca. Obje ekipe su u prva dva kola zabilježile dvije pobjede, te su ovaj meč dočekale s maksimalnim učinkom. Željezničar je kao domaćin savladao ekipu Veleža, da bi potom kao gost bio bolji od Radnika. Borac je s druge strane imao dvije domaće utakmice u kojima su savladali ekipu Mladosti, a potom i tuzlansku Slobodu. Obje ekipe su u prva dva kola uspjele sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Postave

Na prikazu iznad imamo formacije obje ekipe. Amar Osim je, kao i protiv Veleža, izveo 4-4-2 formaciju sa rombom u sredini. Odbrana je izgledala isto kao i u prva dva kola. Mehmed Alispahić je prvi put ove sezone zauzeo mjesto u prvih 11, u veznom redu, dok se najisturenijem Juričiću u napadu priključio kapiten Semir Štilić. S druge strane Vlado Jagodić je izveo 4-3-3 sistem. Desile su se dvije izmjene u sastavu u odnosu na prva dva kola. U sastavu nije bilo Brtana i Milojevića. Janičić je počeo meč u paru sa Jovanovićem, a umjesto Brtana mjesto u sredini je zauzeo Vojnović.

Iznošenje lopte Borca

Borac je, posebno u prvom poluvremenu, težio iznošenju lopte iz zadnje linije kroz pas igru. Kada je prva trećina terena u pitanju, Borac je prilikom iznošenja lopte obično koristio dvije solucije. Prva solucija je pas golmana Pavlovića za jednog od centralnih bekova, a druga solucija je pas Pavlovića ka jednom od vanjskih bekova (najčešće lijevi bek Ćosić).

Na slici iznad vidimo prikaz prve varijante. Željezničar se branio u 4-4-2 romb sistemu. U početnoj fazi odbrane oni su bili u srednjem bloku, tako da su centralni bekovi uglavnom bili slobodni. Možemo vidjeti da su Juričić i Štilić stajali usko i da su primarno blokirali pas ka Vojnoviću kroz sredinu. Uslijedio je pas Jovanovića ka Dujakoviću.

Na slici iznad vidimo drugu soluciju. Centralni bekovi Borca (Janičić i Jovanović) su izašli visočije, a lijevi bek Đorđe Ćosić se potom spustio kako bi prihvatio pas od golmana Pavlovića.

Odbrana Željezničara

Željezničar je odbranu igrao u 4-4-2 romb sistemu. Obzirom da je Borac bio u sistemu 4-3-3, to znači da je domaća ekipa imala brojčanu nadmoć u sredini terena. U početnoj fazi napada Borca napadači Željezničara su blokirali pas ka Vojnoviću, koji je bio najpovučeniji od vezne trojke. Sadiković je markirao Vranješa, a Mujezinović i Hajdarević su bili opciono orijentisani, odnosno čuvali su sredinu terena (Hajdarević obično markirao Danilovića). Međutim, u slučaju pasa ka beku, vezni igrač Željezničara koji se nalazio na toj strani je bio zadužen da izvrši pritisak na tog beka. Alispahić se ponašao zavisno od situacije.

Na slici iznad možemo vidjeti prikaz uobičajene strukture Borca prilikom organizacije napada, ali i strukture Željezničara prilikom odbrambene faze igre. Pavlović je odigrao pas ka Jovanoviću, Vojnović je bio povučeniji od Danilovića i Vranješa, a Štilić i Juričić prvenstveno blokiraju sredinu terena. Međutim, obzirom da je stoper Borca krenuo ka vanjskom kanalu to je znak za bližeg napadača da izvrši pritisak, dok drugi napadač preuzima Vojnovića. Vidimo kako je Sadiković markirao Vranješa, Mujezinović je izvršio pritisak na Dujakovića, a Alispahić i Hajdarević su imali 2na1  protiv Danilovića. Hajdarević ga je uglavnom markirao, međutim ukoliko bi Danilović ušao u sredinu, Alispahić bi preuzeo njegovo markiranje. Hajdarević bi u tom slučaju služio da osigura stabilnost u slučaju da Borac odluči da dugim pasom ka Ćosiću promijeni stranu.

Dakle, golman ili centralni bekovi Borca su obično odigravali pas ka spoljnim bekovima. Oni su obično bili slobodni u početnoj fazi napada. Međutim, pas ka spoljnom beku je služio kao presing okidač za ekipu Željezničara. Dujaković je primio loptu, Mujezinović je izvršio pritisak na njega, dok je Juričić blokirao povratni pas ka Jovanoviću i golmanu Pavloviću. Štilić je markirao Vojnovića, Sadiković je markirao Vranješa, a Hajdarević Danilovića. Dakle, cilj Željezničara je bio da izvrši pritisak na beka koji je u posjedu lopte, a da potom svi vezni igrači Borca budu markirani. Tako bi natjerali beka da odigra pas ka krilnom igraču ili da ispuca loptu. Alispahić je ostao slobodan. On je markirao potencijalni dijagonalni pas kroz sredinu. Također je omogućio višak na ovom dijelu terena. Lopta je upućena ka Zakariću tako da je Željezničar imao 4na2 u ovom dijelu terena. Tu su bili Šehić, Sadiković, Alispahić i Mujezinović, koji je mogao izvršiti pritisak na Zakarića i položajem tijela blokirati povratni pas ka Dujakoviću.

Situacija na slici iznad, gdje je prikazan pas Janičića za Ćosića. To je bio znak za Hajdarevića da izvrši pritisak. Alispahić je preuzeo markiranje Danilovića (markirao ga Hajdarević), a Juričić je potom markirao Vojnovića.

Uslijedio je pas ka Ziljkiću, obzirom da su sve centralne pocije bile blokirane. Krilni napadači Borca su se spuštali ka svojim bekovima kako bi primili loptu i pomogli pri iznošenju lopte. Međutim, oni su primali loptu licem okrenuti ka svom golu. Obzirom da su ih bekovi Željezničara pratili i vršili pritisak na njih, oni su bili u lošoj poziciji.

Situacija kada je Ziljkić dobio loptu od Ćosića. Obzirom da se Vranješ spustio, Juričić ga je markirao. Alispahić je markirao Vojnovića, te je Štilić ovaj put bio slobodan. Vidimo i da Sadiković i Mujezinović imaju 2na1 protiv Danilovića. U slučaju pasa u sredinu, Željezničar je imao brojčanu nadmoć u sredini. Također Mujezinović bi se u slučaju duge lopte na stranu lako mogao prebaciti na markiranje desnog beka Dujakovića.

Potencijalni problemi za odbranu Željezničara

Iako su svojom odbranom, posebno u prvom poluvremenu, kontrolisali ekipu Borca (samo jedan udarac u prvom poluvremenu), ekipa Željezničara je mogla imati potencijalnih problema.

Na slici je prikazana jedna situacija iz prvog poluvremena. Lopta je bila u posjedu Ćosića. Ziljkić se spustio ka njemu i izvukao desnog beka Željezničara Stevanovića. Vidimo da je napadač Borca Lukić okupirao Kosorića, koji se nalazio na strani na kojoj je lopta. Danilović je utrčavanjem napao prostor između Stevanovića i Kosorića. Uslijedio je pas Ćosića ka Daniloviću. Borac je na ovom dijelu terena imao 3na2 situaciju.

Sadiković je obično markirao Vranješa. Ovdje se Vranješ pozicionirao u sredinu terena tako da je on okupirao i Sadikovića kao i Mujezinovića, koji je čuvao prostor u slučaju promjene strane. Tako je Željezničar izgubio horizontalnu kompaktnost. Vidimo veliki razmak između Alispahića i Sadikovića. Ziljkić je u ovom slučaju krenuo u dribling i izgubio loptu. Žutom linijom je označen potencijalni pas koji je mogao odigrati, a crvenom linijom potencijalna kretnja Danilovića, i na taj način bi iskoristili ovaj slobodan prostor.

Ofanzivna tranzicija Željezničara

Višak koji je Željezničar imao u sredini terena u fazi odbrane im je koristio kako bi izvršili ofanzivnu tranziciju. Na slici iznad imamo situaciju kada je Željezničar uzeo loptu, te je na kraju Sadiković uputio udarac ka golu. Hajdarević je izvršio pritisak na Ćosića, a Stevanović na Ziljkića. Alispahić je bio blizu Danilovića, a Sadiković je bio slobodan. Ziljkić je bio u posjedu lopte, te je Hajdarević zajedno sa Stevanovićem izvršio pritisak. Hajdarević je potom oduzeo loptu i uputio je ka Alispahiću, koji je potom proslijedio Sadikoviću.

Još jedan primjer na slici iznad. gdje je prikazana uobičajena odbrambena pozicija Željezničara. Mujezinović je izvršio pritisak na Dujakovića, Štilić je markirao Vojnovića, Sadiković je markirao Vranješa, a Alispahić i Hajdarević su imali 2na1 kontra Danilovića. Lopta je bila upućena ka Vranješu. Sadiković je presjekao loptu i odigrao pas ka Alispahiću, a taj pas je isprovocirao Danilovića da izvrši presing. Potom je Alispahić produžio loptu ka Hajdareviću. Ćosić je izvršio pritisak na Hajdarevića, što je otvorilo prostor Štiliću da utrči u taj prostor. Hajdarević je produžio loptu ka Štiliću.

Igra Željezničara u fazi napada

Prilikom izvođenja gol auta, golman domaćih Irfan Fejzić je obično ispucavao dugu loptu. Međutim, kada bi nakon oduzete lopte ili duge lopte Borca, lopta dospjela u posjed zadnje linije Željeznčara, tada je domaća ekipa težila da kroz pas igru organizuje napad. Sadiković se obično spuštao između/pored centralnih bekova kako bi formirao trojku u posljednjoj liniji. Borac je igrao odbranu u 4-4-2 sistemu. Na taj način je Željezničar želio imati brojčanu nadmoć u prvoj liniji organizacije napada. Željezničar je igrao asimetrično u fazi napada. Dva vezna igrača, Alispahić i Hajdarević, su se obično pozicionirali između krilnih i veznih igrača Borca. Oni su tako željeli kontrolisati 4 igrača Borca i stvoriti im dilemu prilikom njihovog pozicioniranja. Mujezinović je zajedno sa Šehićem davao širinu na lijevoj strani, dok je Stevanović sam na desnoj strani davao širinu. Štilić je težio pozicioniranju između defanzivne i vezne linije gostiju.

Na slici iznad imamo napadačku strukturu Željezničara. Vidimo Sadikovića u prvoj liniji organizacije napada. Alispahić i Hajdarević su pozicionirani između veznih i krilnih igrača Borca, Alispahić između Zakarića i Vojnovića, a Hajdarević između Ziljkića i Danilovića. Mujezinović, kao i Šehić daju širinu na lijevoj strani. Štilić je između vezne i zadnje linije gostiju. Borac je igrao odbranu u 4-4-2 sistemu. Uglavnom su primjenjivali zonsku odbranu.

Prilikom organizacije napada, cilj Željezničara je bio dodati loptu Alispahiću. Alispahić se nalazio u lijevom „half-space“ prostoru (između vanjskog i centralnog kanala). Obzirom na zonsku odbranu Borca, Alispahić se povlačio nazad i uglavnom nesmetano primao loptu. Željezničar je svoje napade gradio uglavnom po lijevoj strani.

Mehanizam kada se tražio lijevi bek Šehić. Mujezinović bi se kretao prema svom golu kako bi izvukao Dujakovića koji ga je markirao. Taj prostor bi potom Šehić iskoristio kako bi utrčao na pas Alispahića.

Problem je taj što je Željezničar bio brojčano inferiroran u vanjskim kanalima, tj. u lijevom vanjskom kanalu. Tri su igrača bila u prvoj liniji organizacije napada. Vidjeli smo kako se Alispahić povlačio kako bi primio pas. Hajdarević i Stevanović su stajali daleko od ovog prostora, Juričić i Štilić su bili u završnoj fazi napada, tako da su Šehić i Mujezinović bili okruženi igračima Borca.

Sadiković je u situaciji na slici iznad preuzeo ulogu Alispahića. Dodao je loptu Šehiću, da bi je ovaj proslijedio Mujezinoviću. Mujezinović je bio okružen trojicom igrača Borca. Dujaković ga je markirao, a Zakarić i Jovanović su bili podrška. Također vidimo i poziciju napadača Luke Juričića. Obzirom da su Stevanović i Hajdarević stajali široko na suprotnoj strani, Mujezinović nije imao adekvatnu podršku.

Na slici je prikazana situacija kada je proigran Šehić. Zakarić ga je pratio, Dujaković, koji je pratio Mujezinovića (Mujezinović se izvukao ka svom golu) je imao mogućnost da izvrši pritisak s leđa. Vojnović je, obzirom da je Alispahić ostao povučen, također imao mogućnost da izvrši pritisak na prostor gdje se lopta nalazi. Tu je i Jovanović koji je pratio Juričića, tako da je Borac imao 4na2 na ovom prostoru.

Nakon takve jedne situacije je Borac došao u situaciju da odigra brzu tranziciju. Dujaković, Zakarić i Jovanović su okružili Mujezinovića, a nakon oduzete lopte Dujaković odigrava pas ka Vranješu.

Tu dolazi do izražaja još jedan problem Željezničara, kada je napad u pitanju. Preostala trojka, tj. prva linija odbrane je stajala preusko, tako da je Vranješ neometano osvojio veliki dio terena. Uslijedio je pas u prostor za Kajkuta, koji potom odigrava povratni pas na vrh šesnaesterca za Danilovića.

Zaključak

Željezničar je, kao i protiv Veleža, odnio taktičku pobjedu protiv gostiju. Borac je (posebno u prvom poluvremenu) težio iznošenju lopte iz zadnje linije. Međutim, postavka Željezničara u odbrani ih je onemogućavala u toj namjeri. Osim toga, Željezničar je svojom odbrambenom postavkom gradio poziciju za tranziciju. Prije prvog gola je nakon dobre tranzicije izboren korner. Nakon serije kornera došlo je do jedanaesterca. Drugi gol je također postignut nakon oduzete lopte i tranzicije, gdje Željezničar koristi visoku poziciju svojih igrača i postiže gol.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P