PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: Promjena strategije donijela rezultat Sarajevu

Strategija gostiju se svela na kontranapade, dok su domaći u početku imali dosta problema sa organizacijom igre.
Sarajevo - Tuzla City

Foto: FK Sarajevo

Na otvaranju proljetnog dijela Premijer lige BiH ekipa Sarajeva je dočekala ekipu Tuzla City. Ovaj meč se odigrao u okviru 20. kola, što znači da su nakon ovog ostala još dva kola do početka trećeg kruga takmičenja. Ova utakmica je bila zanimljiva jer je ovo bio debi novog trenera Sarajeva, Vinka Marinovića.

Uoči ovog kola, ekipa Sarajeva je bila lider na tabeli, dok su se gosti nalazili na četvrtoj poziciji. Međutim, razlika između ove dvije ekipe je iznosila samo dva boda. U prvom susretu ove dvije ekipe, odigranom na Tušnju, slavila je ekipa Tuzla City sa 2:1. Zanimljivo je da su u toj utakmici obje ekipe imale druge šefove stručnog štaba. Ekipu Tuzla City je predvodio Milenko Bošnjaković, dok je ekipu Sarajeva predvodio Husref Musemić.

Formacije

Sarajevo - Tuzla City

I Marinović i Baljić su izveli ekipe u formaciji 4-2-3-1. U zimskom prelaznom roku ekipa Sarajeva je dovela četiri nova igrača. Dva od ta četiri igrača su zauzela svoje mjesto u početnih jedanaest (Miličević i Jukić), dok su Sušić i Mustedanagić ostali na klupi. Svoje mjesto u startnih jedanaest je zauzeo i Đani Salčin. Mladi ofanzivac je meč odigrao na poziciji lijevog beka. Ovo je za Salčina bio prvi start u okviru Premijer lige BiH.

Sa druge strane, Baljić nije mogao računati na Crnkića (povreda) i prvog strijelca ekipe Ubiparipa (suspenzija). Četiri nova igrača su zauzela mjesto u startnoj postavi (Leković, Arežina, Kulović i Badji). Ajdin Nukić (po vokaciji desno krilo) je, kao i u nekoliko prethodnih utakmica, zauzeo poziciju na desnom beku.

Odbrambena strategija ekipe Tuzla City

Šef struke gostiju Elvir Baljić se odlučio za defanzivnu strategiju. Gosti su odbranu igrali u sistemu 4-4-2, gdje se najisturenijem Badjiju pridruživao Filip Arežina, te su na taj način formirali prvu liniju odbrane od dva igrača. Dva krilna igrača (Kulović i Šarčević) su obično bili u liniji sa dva centralna vezna (Hasanović i Hadžanović). Cilj ekipe gostiju je bio odbrana centralnog dijela terena, te tjeranje igrača Sarajeva na vanjske pozicije.

Ekipa Sarajeva je nastojala da loptu iznosi iz svoje zadnje linije pomoću pas igre, tj. bez forsiranja dugih lopti. Bekovi (Hodžić i Salčin) su stajali visoko i obezbjeđivali su širinu. Jedan od veznih igrača (obično Gavrić) se uglavnom pridruživao dvojici stopera i formirao liniju od tri igrača u prvoj liniji izgradnje napada.

Sarajevo - Tuzla City
Na slici iznad vidimo strukture ove dvije ekipe, Sarajeva u prvoj fazi napada i Tuzla Cityja u odbrambenoj fazi. Gosti su u srednjem bloku u formaciji 4-4-2. Vidimo kako su dva centralna vezna (Hasanović i Hadžanović) zajedno sa dva igrača prve linije odbrane (Badji i Arežina) formirali tzv. kavez. Njihov cilj je bio da ne dozvole eventualni pas u ovom području. Dva centralna igrača Tuzla Cityja su bila zadužena da markiraju centralne igrače Sarajeva, ali samo u slučaju da se ovi nađu u njihovoj zoni, kao što je slučaj sa Miličevićem na slici iznad, dok su napadači imali zadatak da pokrivaju pas liniju ka igračima u ovoj zoni. Na slici iznad vidimo kako Badji blokira pas liniju ka Miličeviću. Gavrić se spustio u zadnju liniju, ali ga igrači gostiju nisu slijedili i nastojali su da održe kompaktnost u sredini terena.

Sarajevo - Tuzla City
Na slici iznad vidimo novi primjer tzv. kaveza. Ovaj put se niti jedan vezni igrač Sarajeva nije spustio u svoju zadnju liniju. Možemo vidjeti kako Hasanović markira Gavrića, istovremeno Arežina blokira pas liniju ka njemu, dok na drugoj strani Hadžanović markira Miličevića, a Badji blokira pas liniju. Kao što je rečeno, igrači gostiju su nastojali držati kompaktnost u srednjem bloku. Vidimo da Šerbečić ima loptu, ali da niko ne izlazi u presing.

Organizacija napada Sarajeva u uvodnom dijelu utakmice

U uvodnom dijelu utakmice ekipa Sarajeva je imala problema prilikom organizacije napada, što zbog strukture koja nije mogla da odgovori postavi Tuzla Cityja, što zbog bespotrebnog odigravanja dugih lopti.

Sarajevo - Tuzla City
Na ovoj slici vidimo kako Dupovac odigrava dugu loptu ka naprijed, gdje su igrači Sarajeva imali brojčanu inferiornost (4 odbrambena igrača Tuzla Cityja protiv 3 igrača Sarajeva, Ahmetovića i dva krilna napadača). Žutom linijom je označena alternativna putanja lopte, gdje je Dupovac mogao odigrati pas ka Miličeviću, koji bi potom odigrao pas ka Šerberčiću koji bi imao mnogo prostora na desnoj strani. Obzirom da su se na lijevoj strani nalazila oba igrača prve linije odbrane Tuzla Cityja (Arežina i Badji), ali i tri igrača vezne linije (svi osim Šarčevića), znači da bi desnu stranu branila samo dva igrača (Šarčević i Leković).

Sarajevo - Tuzla City

I na ovoj slici vidimo sličan problem, gdje struktura napada nije bila najbolja. Opet su tri igrača Sarajeva (Ahmetović i krilni napadači) ostali izolovani, a markirali su ih bekovi i stoperi ekipe Tuzla City, tako da je dugu loptu bilo relativno lako iskontrolisati. Sa druge strane, i Miličević i Gavrić su bili iza svih jedanaest igrača Tuzla Cityja, tako da je samo Rahmanović okupirao srednji red gostiju. Žutom linijom je označen alternativni pravac kretanja napada, gdje je Miličević mogao dodati loptu ka Dupovcu, koji bi potom imao opciju pasa ka Rahmanoviću ili Salčinu, koji nije u kadru.

Nova struktura napada domaćina

Ekipa Tuzla City je koristila striktno markiranje te je stoga imala velikih problema nakon što je ekipa Sarajeva popravila svoju strukturu. Bekovi gostiju su markirali krilne napadače domaćina, krila su markirala bekove, a vezni igrači su pratile veznjake domaćina. Ključni igrač za razbijanje odbrane gostiju bio je Ivan Jukić. On je ulazio u sredinu terena i tako pomagao da njegov tim ostvari brojčanu nadmoć u sredini terena protiv dva igrača gostiju. Također, Amar Rahmanović se često spuštao nazad i pomagao u ostvarivanju brojčane nadmoći u sredini.

Sarajevo - Tuzla City

Na slici iznad vidimo tu promijenjenu strukturu ekipe Sarajeva, kao i nedostatak načina odbrane gostiju. Bekovi Sarajeva (Salčin i Hodžić) su stajali visoko i davali su širinu ekipi. Vidimo kako su ih krilni igrači Tuzla Cityja (Kulović i Šarčević) ispratili i samim tim formirali liniju od šest igrača u posljednjoj liniji. Ahmetović je okupirao desnog stopera gostiju (Morris) i desnog beka (Nukić). Tatar je imao drugačiju ulogu od Jukića, jer je imao zadatak da uvlači lijevog beka (Leković) u sredinu kako bi obezbijedio prostor za Hodžića. Samim tim uvlačenjem on je vezao i Lekovića i lijevog stopera (Kojić).

Možemo uočiti kako veznjaci gostiju nastoje markirati veznjake domaćina. Hadžanović je markirao Gavrića, ali je sa druge strane Hasanović imao problem, obzirom da se Rahmanović spustio u sredinu. Također, do izražaja je došla rola Jukića. On se spustio u sredinu, tako da je Sarajevo imalo situaciju 3na2 u sredini, pa Hasanović nije znao da li da markira Rahmanovića ili Jukića. Međutim, u ovoj situaciji na slici došla je do izražaja nesigurnost igrača Sarajeva u pas igri. Žutom linijom je označena stvarna putanja lopte u ovoj akciji. Jukić je dobio loptu od Gavrića i odigrao pas unazad. Imao je opciju pasa ka Miličeviću, koji se nalazio između Arežine i Badjija, a Miličević bi pasom ka Rahmanoviću stvorio odličnu situaciju za domaćina.

Sarajevo - Tuzla City

I na slici iznad su igrači bordo ekipe brojčano nadjačali goste u sredini terena. Hasanović je markirao Gavrića, a Hadžanović Rahmanovića. Vidimo veliku distancu između dva veznjaka gostiju, jer su igrači Sarajeva svojim pozicioniranjem razvukli vezni red gostiju. Šerbečić je povukao loptu i izmamio presing Arežine. Vidimo da su se Miličević i Jukić pozicionirali iza vezne linije gostiju i tako obezbijedili pas opciju Šerbečiću. Žutom linijom je označen tok kretanja lopte u ovoj akciji. Šerbečić je dodao loptu Jukiću, koji je odigrao pas za Miličevića, a potom je uslijedio pas za Rahmanovića.

Sarajevo - Tuzla City

Strategije i domaćina i gosta su došle do izražaja na slici iznad. Rahmanovića je markirao Hadžanović. Rahmanović je istrčao ka golu Tuzla City i odvukao sa sobom Hadžanovića. Hasanović je markirao Miličevića, a Jukić se vratio u sredinu i ponudio je Salčinu pas opciju.

Sarajevo - Tuzla City

Na slici iznad nova situacija koja pokazuje problem ekipe Tuzla City. Kulović je ispratio Salčina, čime ga je lijevi bek Sarajeva pozicionirao u liniju sa ostalim odbrambenim igračima, samim tim je ostalo mnogo prostora u sredini terena i Jukićeva uloga je došla do izražaja. On je primio loptu (označeno početkom crvene strelice), te odigrao dupli pas sa Rahmanovićem. I Hasanović i Hadžanović su bili orijentisani ka lopti, te je Jukić neometano istrčao iza njihovih leđa i primio povratni pas. Ovim duplim pasom su četiri igrača Sarajeva izbacila iz igre čak šest igrača Tuzla Cityja.

Kontra napadi ekipe Tuzla City

Kao što je navedeno, gosti su se orijentisali na defanzivu i na potencijalne kontra napade. Obzirom da su bekovi Sarajeva stajali visoko, oni su ostavljali prazan prostor iza sebe. Posebno je to bio slučaj ako neko od veznih igrača nije ostao da formira liniju od tri igrača zajedno sa svojim centralnim bekovima.

Sarajevo - Tuzla City

Pomoću ove strategije su gosti i došli do vodstva od 0:1. Vidimo poziciju Hodžića, koji stoji u liniji sa svojim najisturenijim saigračima. Došlo je do greške, domaćini su izgubili loptu i bitnu ulogu je odigrao i Badji. On je okupirao Dupovca, koji ga je čuvao, ali i Šerbečića, čiji je i položaj tijela i pogled usmjeren ka Badjiju. Šarčević je napao desnu stranu ekipe Sarajeva. Uslijedila je duga lopta ka lijevom krilu Tuzla Cityja.

Sarajevo - Tuzla City

Još jedan primjer ove strategije. Ponovo je napadnuta Hodžićeva strana i opet je Badji vezao dva igrača Sarajeva. Ovaj put je duga lopta upućena na desnu stranu, ka Kuloviću. Salčin se uspio brzo vratiti i zatvoriti tu stranu, te je stoga došlo do promjene toka igre. Lopta je upućena na drugu stranu ka Šarčeviću.

Napadački centralni bekovi Sarajeva

Zanimljiva strategija Sarajeva je bilo korištenje napadačkog centralnog beka. To se posebno odnosi na period nakon crvenog kartona za igrača gostiju Badjija. Odbrana gostiju je nastojala biti kompaktna, te su stoperi Sarajeva nastojali da isprovociraju izlazak jednog od igrača gostiju (naročito krilnih igrača). Na taj način se stvarao prostor za ofanzivne bekove Sarajeva. Sarajevo je ovu strategiju primjenjivalo uglavnom po svojoj lijevoj strani, gdje je meta napada bio Đani Salčin.

Sarajevo - Tuzla City

Vidimo situaciju na slici iznad, gdje je Dupovac bio u posjedu lopte. Jedan od veznih igrača (u ovom slučaju Miličević) se spustio u zadnju liniju i formirao liniju od tri igrača, pa je tako u ovom slučaju Dupovac postao lijevi centralni bek. Vraćanje Miličevića u zadnju liniju je omogućilo Dupovcu napadačko djelovanje jer je Tuzla City ostao sa deset igrača, te je samo Arežina činio prvu liniju odbrane. Tako je i pored napadačkog dejstva Dupovca Sarajevo imalo situaciju 2na1 u odnosu na Arežinu. Na slici iznad je Dupovac povukao loptu i isprovocirao je presing desnog krila gostiju (Kulović). Na taj način se otvorila pas linija za Salčina.

Sarajevo - Tuzla City

Na slici iznad vidimo sličnu situaciju. Miličević je okupirao Hasanovića, Jukić je ušao u sredinu a bekovi Tuzla Cityja su bili zaduženi da prate krila Sarajeva, tako da je ovo Jukićevo vraćanje u sredinu izazvalo pometnju. Hadžanović je markirao Jukića, ali Nukić (desni bek) nije bio siguran šta da radi, tako da se uvukao u sredinu. Salčin je ostao praktično izolovan uz aut liniju. Opet je Dupovac krenuo naprijed i izvukao je Kulovića. Uslijedio je pas za Salčina.

Sarajevo - Tuzla City

Vidimo strukturu Sarajeva u drugom poluvremenu (Tuzla City s deset igrača). Jedan vezni se vratio u prvu liniju organizacije napada (najčešće Gavrić, kao i na slici). Miličević je bio iza leđa napadača gostiju, Jukić i Rahmanović su napadali centralni dio terena, dok su bekovi davali širinu. Ahmetović i Tatar su imali ulogu dva napadača. Gavrić (na slici lijevi centralni bek) je također nerijetko imao ulogu ofanzivnog centralnog beka. Krila gostiju su često pratila bekove Sarajeva što je ostavljalo mnogo prostora u sredini, posebno u „half-space“ prostoru.

Zaključak

Debi Vinka Marinovića je uspješno prošao. Vidjeli smo zanimljive poteze, poput ofanzivnog centralnog beka, ili Jukića kao veznog igrača. Gosti su imali velikih problema u odbrani zbog svoje orijentacije na igranje striktnog markiranja. Na taj način su često gubili kompaktnost, posebno u sredini terena, a to je ostavljalo dosta prostora za igrače Sarajeva.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P