PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: Rahmanović je bio ključni igrač Sarajeva protiv Borca

Sarajevo je prilikom tranzicije pravilo mnogo problema Borcu, a Rahmanović je bio ključni igrač u tim situacijama.
Borac Sarajevo

Foto: SCSport

U okviru derbija 21. kola Premijer lige BiH na Gradskom stadionu u Banja Luci sastale su se ekipe Borca i Sarajeva. Sarajevo je u prošlom kolu kao domaćin savladalo ekipu Tuzla City (6:2) i tako zadržalo lidersku poziciju. Ekipa Borca je odigrala neriješeno u gostima kod Širokog Brijega (2:2), te se na taj način povećala razlika na tabeli između ove dvije ekipe na tri boda. Meč je bio važan za obje ekipe zbog borbe za najviši plasman, ali također i zbog rasporeda za završni krug takmičenja. Nakon što je napustio klupu Borca, Vinko Marinović se jednom vratio na Gradski stadion. Bilo je to u okviru sezone 2015/16 kada je, predvodeći Zrinjski, doživio poraz (2:1).

Postave

Oba trenera su ekipe izvele u standardnim formacijama 4-2-3-1. Branislav Krunić je bio lišen usluga Marka Jovanovića i Siniše Dujakovića. Oba igrača su dobila po žuti karton u prethodnom kolu, te su zbog suspenzije morali propustiti meč protiv Sarajeva. Njihove pozicije su zauzeli Vladimir Volkov (na lijevom beku) i Marin Galić (na desnom beku). Đorđe Ćosić, koji je protiv Širokog Brijega igrao na poziciji lijevog beka, je tako prekomandovan na poziciju lijevog centralnog beka. Te dvije promjene su bile jedine promjene u odnosu na sastav protiv Širokog Brijega.

S druge strane, Vinko Marinović nije imao problema sa sastavom (izuzev od ranije povrijeđenih Hebibovića i Pidre). Međutim, u odnosu na sastav protiv ekipe Tuzla City desile su se dvije promjene u početnih jedanaest. Mirko Oremuš i Tino-Sven Sušić su zauzeli svoje mjesto u startnoj postavi umjesto Nebojše Gavrića i Amera Dupovca. Hrvoje Miličević, koji je u prethodnoj utakmici igrao na poziciji veznog igrača, je ovaj meč započeo kao centralni bek.

Defanzivna stabilnost Sarajeva

Ekipa Sarajeva je igrala odbranu u sistemu 4-4-2, a najisturenijem Ahmetoviću se pridruživao Rahmanović. Ekipa Borca je pokušavala da iznese loptu iz zadnje linije na način da su pokušavali da iskoriste svoja dva vezna igrača (Danilović i Milutinović), te da oni pomognu centralnim bekovima u prenosu lopte. Međutim, igrači prve linije odbrane Sarajeva (Rahmanović i Ahmetović) su bili zaduženi da markiraju dva vezna igrača Borca (Danilović i Milutinović), na taj način su ih onemogućavali da dođu u posjed lopte.

Na slici iznad vidimo upravo ovu situaciju. Ahmetović markira Milutinovića, a Rahmanović markira Danilovića. Ostavili su centralnog beka (u ovom slučaju Ćosića) da kontroliše loptu, bekovi Borca (Volkov i Galić) su davali širinu, međutim oni nisu bili pozicionirani visoko, tako da je obično (kao i na slici) u početnoj fazi napada čak 6 igrača Borca bilo na vlastitoj polovini terena.

I na ovoj slici vidimo sličnu situaciju. Ahmetović i Rahmanović markiraju Milutinovića, odnosno Danilovića, tako da je ekipa Borca vrlo često bila primorana na odigravanje dugih lopti, posebno prema svojim krilnim igračima. Obzirom da je nerijetko čak 6 igrača Borca bilo u početnoj fazi napada protiv 2 igrača Sarajeva, to znači da je Borac u posljednjoj trećini imao 4 igrača. Ekipa Sarajeva je imala 8 igrača i imali su apsolutnu brojčanu nadmoć. Krilni igrači Sarajeva (Tatar i Jukić) obično nisu izlazili visoko, nego su držali liniju sa veznim igračima (Oremuš i Sušić), tako da je u slučaju duge lopte na krilo Sarajevo imalo brojčanu nadmoć (krilo vs bek i krilo).

Na prikazu iznad vidimo kako je izgledala situacija kada je Borac pokušavao da organizuje napad iz svoje zadnje linije. Ahmetović i Rahmanović su kontrolisali Danilovića i Milutinovića, Tatar i Jukić su stajali u liniji sa Sušićem i Oremušom i markirali su bekove Borca tek u slučaju da oni ostvare napadački napredak. Borac je često bio primoran na duge lopte, posebno na krilne igrače, a vidimo brojčanu nadmoć Sarajeva na tim pozicijama, Hodžić i Tatar vs Mirić na jednoj i Salčin i Jukić vs Zakarić na drugoj strani. Drugi benefit ovakve defanzive Sarajeva je što su napadači kontrolisali veznjake Borca. Na taj način su dva veznjaka Sarajeva kontrolisali prostor u sredini terena, te su u slučaju da se neko od ofanzivaca Borca (najčešće Vranješ ili Kajkut) spusti u sredinu mogli da ostvare kontrolu.

Na slici iznad vidimo da se Kajkut spustio čak do centra igrališta. Međutim, obzirom na defanzivu Ahmetovića i Rahmanovića, Sušić je imao mogućnost da markira Kajkuta i onemogući ga da primi pas.

Na slici iznad vidimo situaciju kada su dva igrača Borca ušla u sredinu, to su bili Kajkut i Mirić. Međutim veznjaci Sarajeva su ih markirali i onemogućili da prihvate loptu. Sušić je markirao Mirića, a Oremuš Kajkuta.

U slučaju povratnog pasa, dešavalo se da napadači Sarajeva markiraju centralne bekove Borca. Na slici iznad je Ahmetović markirao Janičića. Rahmanović koji je do tada čuvao Milutinovića je izvršio presing na Ćosića, ali je i pokrio pas liniju ka Milutinoviću. U tom slučaju su veznjaci Sarajeva preuzimali veznjake Borca. Na slici iznad je Sušić preuzeo Danilovića.

Na slici iznad je Ahmetović markirao Janičića. Centralni bek Borca je potom uputio pas ka Milutinoviću, ali je Sušić izvršio presing na Milutinoviću, Ahmetović je izvršio presing s leđa na Milutinovića. Vidimo i da se Kajkut spustio, ali ga je Oremuš markirao. Dva krilna igrača Sarajeva (Tatar i Jukić) su se uvukla u sredinu i čuvala kompaktnost vezne linije.

Sarajevo u niskom bloku

Ekipa Borca je napadala uglavnom preko krilnih pozicija (posebno preko svoje lijeve strane). U slučaju njihovog napretka u finalnu trećinu terena, ekipa Sarajeva je stajala u 4-4-2 u niskom bloku. Bekovi Borca su u tom slučaju davali širinu, a krilni igrači su ulazili u šesnaesterac i napadali „half-space“ prostor. Uz krilne igrače, te Vranješa i Kajkuta, Borac je nastojao imati 4 igrača u šesnaestercu prilikom centaršuta. Obzirom na poziciju veznjaka Borca prilikom početne faze napada, oni su uglavnom bili odsječeni i nisu učestvovali u završnici napada.

Na slici iznad vidimo situaciju prilikom centaršuta Volkova sa lijeve strane. Opet je do izražaja došla defanziva gostiju i pomjeranje njihovih linija. Vidimo kako je Hodžić izašao da blokira ovaj centaršut, samim tim se stvorila rupa između njega i desnog centralnog beka (Šerbečić). Lijevo krilo Borca (Mirić) je pokušao da utrčavanjem iskoristi taj prostor, međutim Sušić ga je markirao i zatvorio tu rupu. Drugi vezni igrač (Oremuš) je za to vrijeme čuvao vrh šesnaesterca. Kajkut se izvukao na vrh šesnaesterca, nastojeći da izvuče nekog od centralnih bekova gostiju, međutim oni su ostali na svojim pozicijama a Oremuš je zatvorio Kajkuta. Vidimo i Rahmanovića koji markira Danilovića.

Vidimo i primjer sa Borčeve desne strane na slici iznad. Zakarić je bio u posjedu lopte. Krilni igrači Sarajeva su bili povučeni, te ga je Jukić markirao. Vidimo da jedan veznjak Sarajeva (Oremuš) pokriva prostor između lijevog beka i centralnog beka, a da drugi veznjak (Sušić) pokriva prostor na vrhu šesnaesterca. Opet je Kajkut nastojao da izvuče jednog od centralnih bekova, međutim Sušić je pokrivao taj prostor i omogućio centralnim bekovima da ostanu na svojim pozicijama.

Dakle, bekovi Sarajeva su bili zaduženi da blokiraju centaršut. Na taj način se stvarala rupa između beka i bližeg centralnog beka. Tu rupu je zatvarao bliži centralni vezni igrač i tako onemogućavao Borac da iskoristi taj prostor. Drugi centralni vezni igrač je kontrolisao vrh šesnaesterca i omogućavao stabilnost centralnim bekovima. Napadači Sarajeva su markirali veznjake Borca i onemogućavali su brojčanu nadmoć u sredini.

Slična situacija je na slici iznad. Ovaj put je Tatar blokirao Volkova, a Hodžić je markirao Mirića, dok je Oremuš kontrolisao Kajkuta. Sarajevo je u šesnaestercu imalo brojčanu nadmoć (4vs3). Igrači Sarajeva nisu dozvoljavali da se iskoristi prostor između centralnog beka i igrača koji blokira centaršut, te je uvijek neko popunjavao tu rupu.

Odbrana Borca 1na1

Ekipa Borca je igrala odbranu u sistemu 4-4-2. Koristili su markiranje čovjek na čovjeka, te su na taj način nastojali da onemoguće goste da organizuju napad iz svoje zadnje linije. Sarajevo je imalo problema prilikom iznošenja lopte iz zadnje linije (posebno u prvom dijelu meča). Oremuš je imao zadatak da se spusti između centralnih bekova i da na taj način osigura brojčanu nadmoć u prvoj liniji organizacije napada. Međutim, gosti su imali problema i zbog loše strukture i zbog tehničkih pogrešaka.

Borac u odbrani u formaciji 4-4-2 i vidimo markiranje čovjek na čovjeka. Napadači Borca su markirali centralne bekove, krila su markirala bekove Sarajeva, vezni igrači su pokrivali vezne igrače, bekovi su markirali krilne napadače, a centralni bekovi su markirali Ahmetovića i Rahmanovića.

Na slici iznad vidimo situacija kako Sarajevo pokušava da iznese loptu iz zadnje linije. Oremuš je bio u posjedu lopte. Svi igrači Sarajeva koji su bili u neposrednoj blizini lopte su bili markirani. Danilović je markirao Sušića, vidimo da je Vranješ blokirao pas liniju ka Šerbečiću, a Mirić je bio opciono orjentisan. Pozicionirao se između Hodžića i Tatara, te je mogao reagovati u slučaju potencijalnog pasa na tu stranu. Možemo uočiti nadmoć Borca kada je struktura u pitanju. Plavim linijama je označen obruč koji su igrači Borca kreirali oko lopte. Tri igrača Sarajeva (Miličević, Oremuš i Salčin) su odsječeni. Vidimo veliki prazan prostor u sredini terena, tako je u slučaju osvojene lopte Borac mogao doći u povoljnu situaciju. Drugi problem je položaj Oremuša. On je primio loptu usmjeren ka aut liniji. Na taj način on nije vidio poziciju ostalih igrača (što svojih što protivničkih), također je olakšao presing igračima Borca.  

Još jedan primjer presinga Borca. Vidimo da su igrači u blizini lopte markirani. Ljubičastim linijama su označeni pravci kretanja igrača Borca. Došlo je do pomjeranja, Tatar se vratio i pokušao da ostvari brojčanu nadmoć nad veznjacima Borca, međutim opet je Oremuš bio usmjeren ka aut liniji. S njegove lijeve strane je slobodan bio Sušić jer se dolaskom Tatara Danilović preusmjerio na njegovo čuvanje, ali zbog orjentacije i položaja tijela Oremuša, pas ka Sušiću je propao.

Još jedna problematična situacija za goste. Sušić je bio u posjedu lopte. Domaći su formirali obruč u sredini terena. Tatar i Hodžić su stajali u istoj liniji, te je Zakarić svojim tijelom blokirao eventualni pas ka njima. Iza prve linije odbrane Borca nije bilo ni jednog igrača Sarajeva. Iza druge linije je samo bio Rahmanović. Nakon oduzete lopte je Zakarić povukao loptu (crvena linija), te potom dao pas ka Miriću (žuta linija).  

Sarajevo je rijetko u ovom meču uspijevalo da iznese loptu iz zadnje linije kada je pozicioni napad u pitanju. Međutim, u situacijama kada su to uspijevali ključni igrač je bio Rahmanović. On je svojim vraćanjem u veznu liniju prouzrokovao dilemu kod veznih igrača Borca. Oni su bili zaduženi da markiraju vezne igrače Sarajeva, te onda nisu znali koga da markiraju.

Vidimo na slici iznad dugu loptu iz zadnje linije Sarajeva. Rahmanović se vratio nazad i sa sobom povukao centralnog beka Borca Janičića. Danilović, koji je do tada markirao Sušića, se našao u dilemi, da li da markira Rahmanovića ili da nastavi markirati Sušića. Sarajevo je dobilo situaciju 2na1.

Još jedna situacija kada je Sarajevo uspjelo da riješi presing Borca i opet je bio ključan Rahmanović. Vranješ i Kajkut su markirali Šerbečića i Sušića, Milutinović je markirao Oremuša, Rahmanović je svojim vraćanjem okupirao pažnju Danilovića. To je omogućilo Tataru i Ahmetoviću da uđu u sredinu i omoguće Šerbečiću pas.

Uloga Rahmanovića prilikom tranzicije u napad

Vidjeli smo kako je izgledala struktura Borca prilikom napada. Milutinović i Danilović su bili povučeniji, Ahmetović i Rahmanović su bili zaduženi za njihovo markiranje. Time je Sarajevo imalo dva benefita: prvi je jer su ih samim markiranjem sprječavali da utiču na igru u napadu, a drugi je jer su onda bili u stanju da eksploatišu prostor iza njih u slučaju tranzicije iz odbrane u fazu napada.

Na prikazu iznad vidimo kako je to izgledalo. Obzirom da su dva vezna Borca, kada je faza napada u pitanju, bila odsječena od ofanzivne četvorke i bekova koji su davali širinu, oni su u slučaju izgubljene lopte u posljednjoj trećini terena bili primorani da iskaču kako bi izvršili presing na igrače Sarajeva. Samim tim činom su omogućili Rahmanoviću i Ahmetoviću da eksploatišu prostor iza njih, jer je nerijetko razmak između veznih i centralnih bekova Borca bio veliki.

Na slici iznad vidimo spoj odbrane i tranzicije Sarajeva. Kao što je rečeno, Borac je često odigravao duge lopte na krilne pozicije, gdje je Sarajevo imalo situaciju 2na1. U ovom slučaju su Jukić i Salčin bili pored Zakarića, potom je došla do izražaja tranzicija i pozicioniranje Rahmanovića. Jukić je povukao loptu i primorao Milutinovića da izađe kako bi izvršio pritisak. Na taj način je Rahmanović ostao sam i Jukić je imao otvorenu pas liniju ka njemu.

Slična situacija. Sarajevo je oduzelo loptu ispred svog gola. Jukić je povukao loptu i primorao Milutinovića da izađe na njega. Rahmanović je ostao slobodan i dobio je loptu. Vidimo na obje slike kako se Rahmanović dobro pozicionirao. On se pozicionirao iza leđa Milutinovića te ga je na taj način onemogućio da vidi njegovu poziciju.

Sarajevo je najopasnije bilo kada je tranzicija završavala pasom prema krilu na suprotnoj strani. Iznad imamo situaciju kada je Sarajevo zaprijetilo preko Tatara. Jukić je izvukao Milutinovića i uslijedio je pas ka Rahmanoviću, a on je produžio loptu ka Ahmetoviću. Vidimo Tatara koji za to vrijeme utrčava iza leđa odbrane Borca. Uslijedio je pas Ahmetovića ka Tataru.

Prvi gol Sarajeva

Sarajevo je prilikom tranzicije pravilo mnogo problema Borcu, a Amar Rahmanović je bio ključni igrač. Najčešće je napad završavao loptom za krilo na suprotnoj strani od strane na kojoj se nalazila lopta. Prvi gol Sarajevo je postiglo nakon izvođenja auta, a koji je izboren nakon tranzicije u fazu napada.

Vidimo na slici iznad pozicije igrača obje ekipe prilikom izvođenja auta. Crvenim linijama su označene linije kretanja igrača. Ahmetović se pozicionirao na sredini linije peterca i on je okupirao Volkova. Na taj način je stvoren prostor između njega i Ćosića. Salčin je izveo aut i predao loptu Oremušu. Taj je potez izmamio pritisak Zakarića na Oremuša. Sarajevo je imalo prednost 3na2 na tom prostoru. Oremuš je proslijedio loptu Sušiću a on dalje do Salčina. Galić se pomjerio kako bi popunio prostor na kojem je bio Zakarić. Oba vezna igrača (Danilović i Milutinović) su se pomjerila naprijed.  Ahmetović se počeo uvlačiti naprijed i samim tim je okupirao tri igrača. On je povukao Volkova za sobom, ali je i okupirao oba centralna beka Borca.

Izlaskom Galića i veznih igrača, te kretnjom Ahmetovića koji je okupirao tri igrača Borca, stvorio se veliki prostor za Rahmanovića koji je dobijenu loptu proslijedio Jukiću. Ahmetović je svojom kretnjom uvukao Volkova u sredinu i otvorio prostor Tataru za utrčavanje. Uslijedila je asistencija Jukića i gol Tatara.

Zaključak

Sarajevo je pobijedilo u Banja Luci ponajviše zahvaljujući dobroj igri u fazi odbrane. Svojom su strategijom uspjeli kontrolisati igrače Borca. Također su odlično zatvarali prostor prilikom centaršuteva domaćina, što im je omogućilo da tranzicijom (prvenstveno preko Rahmanovića) ugroze gol Borca.  

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P