PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Mini analiza derbija: Kako je Sarajevo razbilo zonu Širokog Brijega

U našoj mini analizi pročitajte kako je Sarajevo razbilo zonu Širokog Brijega.

Foto: FK Sarajevo

Sarajevo je u okviru jedanaestog kola m:tel Premijer lige BiH kao domaćin savladalo ekipu Širokog Brijega rezultatom 2:0. Predmet ove mini analize bit će prvi pogodak koji je Sarajevo postiglo. Strijelac je bio Handžić, a pogodak je postignut nakon ubačaja Velkoskog iz kornera.

Široki Brijeg se odlučio za zonalnu odbranu ovog kornera. To znači da su se orjentisali na odbranu prostora, tj. određenih zona u šesnaestercu. Prednost ovakvog načina odbrane kornera je bolja kontrola željenih zona. Međutim, nedostatak je taj što u tom slučaju protivnički igrači imaju prednost. Obzirom da napadačka ekipa ima mogućnost da prva započinje sa kretnjom, ona u tom segmentu ima prednost. Ekipa koja brani prekid se mora ponašati zavisno od kretnji napadačke ekipe, tj. reaktivno. Prilikom zonalne strategije, odbrambena ekipa brani određenu zonu, ne obazirući se na kretnje napadačke ekipe, te samim tim ova prednost još više dolazi do izražaja. Napadačka ekipa ima prednost dinamike, jer ima i vremena i prostora za kretnju, obzirom da odbrambeni igrači čuvaju zonu i ne obraćaju pažnju na njihove kretnje.

Na slici iznad vidimo situaciju kod vodećeg gola Sarajeva. Jedan igrač Širokog Brijega je bio na prvoj stativi. Potom imamo dvije zonalno orjentisane linije. Linija bliže golu koja se sastojala od 4 igrača i drugu liniju koja se sastojala od 3 igrača. Dva igrača su čuvala prostor na vrhu šesnaesterca. Široki Brijeg je bio orjentisan na čuvanje prostora oko linije peterca. Nastojali su održati kompaktnost u ovom prostoru. Pet igrača Sarajeva je bilo u šesnaestercu. Svih pet igrača je u početnoj fazi kornera bilo ispred dvije linije gostiju. Dva ključna igrača Sarajeva prilikom postizanja pogotka su bili strijelac Handžić (zaokružen crvenom bojom) i Dupovac (zaokružen žutom bojom). Obzirom na zonalnu orjentisanost gostiju, oni nisu koristili blokere kako bi usporili kretnje igrača Sarajeva. Pozicioniranjem ispred zone, domaći su imali više i vremena i prostora kako bi kreirali željenu situaciju.

Vidimo kretnje igrača Sarajeva. Ključne su kretnje Handžića (crvena boja) i Dupovca (žuta boja). Handžić se kretao ispred srednjeg igrača u drugoj liniji Širokog Brijega. Dupovac se kretao iza istog igrača. Zonalna orjentisanost, te igrači druge linije gostiju uopšte nisu obraćali pažnju na njihovo kretanje, te su oni nesmetano prošli. Oni su se kretali pored istog igrača (jedan ispred, drugi iza), kako bi izazvali dilemu (u slučaju da se odlučio na blokiranje). Njihov cilj je bio prostor na prvoj stativi (između prvog i drugog igrača Širokog Brijega u prvoj liniji). Prvi igrač u ovoj liniji je bio Ćorić, a drugi Mašić. Igrači Širokog Brijega su se aktivirali tek kada je lopta bila u šesnaestercu, te je igrač u čijoj je zoni bila lopta krenuo da interveniše.

Fanimo (zaokružen zelenom bojom) se kretao ka vrhu peterca kako bi izvukao Ćorića i na taj način napravio još veći razmak između Ćorića i Mašića (drugi u liniji, iza Ćorića). I Dupovac (žuta boja) i Handžić (crvena boja) su napali taj prostor. Na taj način je Sarajevo imalo situaciju 2 na 1 kontra Mašića. Dupovac je blokirao Mašića, te je Handžić nakon ubačaja Velkoskog pogodio.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P