PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

NK Široki Brijeg: Analiza golova u prvoj polusezoni

Nastavljamo sa analiziranjem postignutih i primljenih golova u prvoj polusezoni PLBiH.

Foto: NK Široki Brijeg

Nogometaši Širokog Brijega su jedno od iznenađenja prvog dijela sezone. Istina, ekipa sa Pecare je veliko ime u bh. okvirima, ali posljednjih nekoliko sezona ne igraju na nivou, a i ove su imali dosta problema, pa je treće mjesto nakon 19 odigranih kola iznenađenje.

Postignuti golovi

NK Široki Brijeg je u prvih 19 kola postigao 30 golova, od čega su 15 postigli desnom nogom, 5 lijevom nogom, 8 glavom, te su dva puta protivnički igrači zatresli svoju mrežu.

Igrači Širokog Brijega postigli su 25 golova iz šesnaesterca, te 3 izvan šesnaesterca, uz naravno 2 spomenuta autogola. Od 25 golova postignutih iz šesnaesterca, čak 9 su igrači Širokog Brijega postigli iz peterca i jedan iz kaznenog udarca. Od tri postignuta gola šutevima izvan šesnaesterca, dva su postignuta nakon šuteva iz igre, dok je jedan postignut iz slobodnog udarca.

Ekipa sa Pecare godinama unazad gaji prepoznatljivu igru po bokovima, što je očigledno kada pogledamo dijelove terena sa kojih su dolazile lopte koje su rezultirale golovima. Ukupno 13 golova su igrači Širokog Brijega postigli nakon akcija ili dodavanja sa lijeve strane, 8 su postigli nakon akcija ili dodavanja sa desne strane, dok su samo 2 gola postignuta nakon lopti iz sredine terena. Zanimljivo je da su Širokobriježani promašili dva jedanaesterca, ali da su oba puta odlično reagovali i pospremili loptu u mrežu, jedan gol su postigli nakon što se lopta odbila poslije upućenog šuta prema golu, a po jedan gol su postigli nakon što se lopta odbila poslije dodavanja sa lijeve i sa desne strane.

Kada su u pitanju prekidi, nakon slobodnih udaraca postigli su dva gola, te još jedan nakon izvedenog kornera.

Primljeni golovi

Odbrana Širokog Brijega primila je dvadeset golova, odnosno nešto malo više od jednog primljenog gola po utakmici. Trinaest golova primili su nakon šuteva upućenih desnom nogom, šest nakon šuteva upućenih lijevom nogom, te samo jedan nakon šuta upućenog glavom.

Od 20 primljenih golova, 16 su golmani Širokog Brijega primili iz šesnaesterca a 4 šutevima izvan šesnaesterca. Kada govorimo o golovima primljenim iz šesnaesterca, pet su primili iz peterca a jedan iz kaznenog udarca. Od četiri gola primljena izvan kaznenog prostora, tri su primljena nakon šuta iz igre, dok je jedan primljen iz slobodnog udarca.

Širokobriježani su najviše golova primili poslije akcija ili dodavanja iz sredine terena, ukupno sedam, pet golova su primili nakon akcija ili dodavanja sa lijeve strane, a četiri nakon akcija ili dodavanja sa lijeve strane. Preostala dva gola koja su primili iz igre stigli su nakon odbijenih lopti, i to jedan nakon ubacivanja sa desne strane a drugi nakon dodavanja iz sredine terena.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P