PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Široki nije uspio kapitalizirati svoje mehanizme, Radnik šansu tražio u brzoj tranziciji

Široki Brijeg je koristio veliki broj mehanizama, ali ih nije iskoristio do kraja, dok je Radnik puno koristio svoju lijevu stranu u fazi napada.

Foto: FK Radnik

U okviru četvrtog kola m:tel Premijer lige BiH domaća ekipa Radnika je na Gradskom stadionu u Bijeljini ugostila ekipu Širokog Brijega.

Radnik u prva tri kola nije uspio upisati pobjedu i pri tome su uspjeli postići samo jedan gol. Kao domaćini su poraženi od Željezničara (0:2), dok su kao gosti zabilježili dva remija (1:1 protiv Slobode i 0:0 protiv Zrinjskog). Nakon osvojenog boda u Mostaru, domaći su se nadali novom dobrom rezultatu.

Ekipa Širokog Brijega je prvenstvo otvorila sa dvije pobjede. Prvo je savladana ekipa Tuzla City na domaćem terenu sa minimalnih 1:0, a potom je u Sarajevu savladana ekipa Olimpika (1:2). U prethodnom kolu je Široki Brijeg kao domaćin ispustio pobjedu protiv Veleža (vodili 2:0), te je na kraju osvojen jedan bod.

Postave

Na prikazu iznad vidimo formacije obje ekipe. Slavko Petrović je izveo svoju uobičajenu formaciju 4-2-3-1. Ovaj meč je zbog povrede propustio napadač Mahir Karić, a njegovo mjesto je zauzeo Ermin Huseinbašić, koji obično zauzima poziciju na desnom krilu. Zbog te rotacije je mjesto na desnom krilu zauzeo Jovan Motika. Druga promjena u odnosu na sastav protiv Zrinjskog desila se u veznom redu, gdje je umjesto Popare meč započeo Faruk Gogić. Strateg gostiju Toni Karačić također je igrao u sistemu uobičajenom za njegovu ekipu, 4-2-3-1. U sastavu gostiju nije bilo iznenađenja, ap je tako isti sastav koji je istrčao protiv Veleža u prethodnom kolu započeo i ovaj meč u Bijeljini.

Napadačka struktura Širokog Brijega i odbrana Radnika

Radnik je odbranu igrao u sistemu 4-4-2, u srednjem bloku. Njihov primarni cilj je bio markiranje veznih igrača Širokog Brijega i samim tim onemogućavanje igre kroz sredinu terena. Tako su u sredini terena koristili markiranje čovjek na čovjeka. Obično je to izgledalo tako da je Gogić markirao Pervana, Mekić Begića, a Đurić Marića. Krilni napadači Radnika, Bradonjić i Motika, su markirali bekove gostiju Cipetića i Stanića. Bekovi Koraksić i Vasić su markirali krilne napadače Ćorića i Jurilja. Centralni bekovi Novaković i Šubert bi na taj način imali 2 na 1 kontra Angelova.

Široki Brijeg je težio iznošenju lopte iz svoje zadnje linije. Obzirom na 4-4-2 formaciju Radnika u defanzivi, gosti su nastojali formirati romb u prvoj liniji napada. To znači da se jedan od dva pivota (Marić i Begić) spuštao između/pored svojih centralnih bekova. U tom slučaju bi se drugi pivot pozicionirao iza prve defanzivne linije domaćina i na taj način formirao romb.

Na slici iznad vidimo postavku Radnika u defanzivi, te postavku Širokog Brijega na samom otvaranju utakmice. Možemo uočiti 4-4-2 ekipe Radnika. Đurić se priključio Huseinbašiću u prvoj liniji defanzive. Bradonjić je izvršio pritisak na Cipetića koji je u posjedu lopte, ali i svojim položajem tijela blokirao pas ka Angelovu. Gogić je markirao Mekića. Huseinbašić je spreman da izvrši pritisak na Obšivača u slučaju povratnog pasa. Marić je u ovom slučaju formirao trougao zajedno sa centralnim bekovima Obšivačem i Radeljićem. Međutim, Đurić i Huseinbašić su stajali usko i onemogućavali su ga da učestvuje u organizaciji napada.

Da bi imali nadmoć nad prvom odbrambenom linijom domaćih i da bi omogućili iznošenje lopte iz zadnje linije, gosti su, kao što smo naveli, formirali romb. Na slici iznad vidimo situaciju kada se Begić spustio u zadnju liniju i formirao liniju od tri igrača. On je u ovom slučaju imao ulogu lijevog centralnog beka. Obzirom da su Huseinbašić i Đurić stajali usko i da im je primarni fokus bio na čuvanju sredine terena, to je omogućavalo Begiću da ima i vremena i prostora za odigravanje pasa. Vidimo da su Đurić i Huseinbašić stajali usko i da im je fokus (posebno Đuriću bio na čuvanju Marića). Obzirom da se i Huseinbašić nalazio u pravcu u kojem i Radeljić, gosti su najčešće koristili vanjske centralne bekove prilikom organizacije napada. Međutim, ovaj pas za Begića je bio znak za Huseinbašića da izvrši pritisak na Begića.

Još jedan primjer na slici iznad. Ovaj put se Marić spustio između dva centralna beka. Begić je stajao iza prve odbrambene linije Radnika, tako da ga je Mekić ispratio i izvršio njegovo markiranje. Obzirom da je i u ovom slučaju pas ka igraču u vrhu romba (Begić u ovom slučaju) bio blokiran Marić se odlučio da proigra Radeljića. Đurić i Huseinbašić su stajali usko. Pas ka spoljnom centralnom beku je značio da bliži igrač od dvojice (u ovom slučaju Đurić) izvrši presing na njega kako bi ga omeo u razvoju napada. Huseinbašić potom preuzima Marića kako bi spriječio povratni pas.  

Napadački mehanizmi Širokog Brijega

Široki Brijeg je prilikom napadačkih akcija koristio nekoliko mehanizama. Vidjeli smo njihovu strukturu u prvoj fazi organizacije napada. Ključni za začetke njihovih napada bili su vanjski centralni bekovi u liniji od tri igrača.

Prvi mehanizam vidimo na slici iznad, a on je podrazumijevao opterećenje lijeve strane. Ofanzivni vezni Pervan bi se pomjerio ka lijevoj strani i samim tim odvukao Gogića (koji ga je pretežno markirao). Stanić odlazi visoko (markira ga Motika), a  Jurilj bi pretežno koristio tehniku „nazad-naprijed.“ To znači da bi se u početku akcije povlačio ka svom golu i odvlačio svog pratioca (desni bek Vasić). Na taj način bi potom otvarao prostor za vlastito utrčavanje ili za utrčavanje nekog od saigrača.

Ovim opterećenjem strane, gosti su sebi stvorili više benefita. Prvi je da se u slučaju pasa na lijevu stranu stvara dobra situacija za vršenje presinga prilikom borbe za odbijenu loptu. Obzirom da se radi o vanjskom dijelu terena i da prisustvo aut linije pomaže prilikom presinga, to značajno olakšava posao igračima Širokog Brijega. Drugi benefit je da se zbog opterećenja značajan broj Radnika odvlači na lijevu stranu i stvara se dobra pozicija prilikom centaršuta. Treći benefit je da se prvenstveno zbog kretnje Pervana ka lijevoj strani odvlači Gogić i samim tim se prazni sredina terena. Kada se u obzir uzme položaj Begića i Marića u začetku napada, sredina terena je oslobođena za eventualno utrčavanje. Novi benefit je omogućavanje promjene strane. Također, omogućava se direktan pas iza zadnje linije domaćih.

Na slici iznad imamo nastavak akcije sa prethodne slike. Stanić je nastavio svoje kretanje, te se riješio svog čuvara. Vidimo i kretnju Jurilja, a zanimljiva je i kretnja Ćorića, koji se kretao dijagonalno (crvena strelica). Na taj način su gosti imali situaciju 3 na 3 na ovom dijelu terena. U slučaju centaršuta ili oduzete lopte, prilikom centaršuta bi Angelov imao 1 na 1 protiv Koraksića. Također, vidimo i opciju Cipetića, koji kretnjom (zajedno s Angelovom) može stvoriti potencijalnu 2 na 1 situaciju.

Novi primjer odigravanja pasa po lijevoj strani. Radeljić je bio u posjedu lopte i vidimo uobičajenu kretnju Jurilja. On se kretao ka svom golu i izvukao desnog beka Vasića. Angelov je iskoristio taj prostor za utrčavanje i on je tako odvukao Novakovića. Na taj način se razbila horizontalna kompaktnost domaćih u zadnjoj liniji (razmak između Novakovića i Šuberta, kao i između Koraksića i Šuberta). Ćorić (van kadra) i Pervan su imali mnogo prostora za utrčavanje prilikom centaršuta.

Na slici iznad situacija prilikom centaršuta sa lijeve strane. Gogić je ispratio Pervana, vidimo lijevo od Šuberta čak 4 igrača Radnika. Ćorić i Pervan su imali situaciju 2 na 2.

Drugi mehanizam je podrazumijevao pas za Angelova u sredinu terena. Angelov je inicijalno imao ulogu napadača, međutim često se uvlačio u sredinu kako bi ponudio pas opciju. Vidimo standardnu strukturu obje ekipe (ofanzivnu Širokog Brijega i defanzivnu Radnika). Marić je u prvoj liniji napada i slijedi pas za Radeljića. To je bio signal Đuriću da izvrši pritisak na Radeljića. Mekić je markirao Begića koji je bio u vrhu romba. Vidimo poziciju Pervana. On se pomjerio uz lijevu aut liniju. Obzirom da ga je Gogić markirao, i on se pomjerio na tu stranu. Tim potezom je ekipa Širokog Brijega ispraznila sredinu terena. To je bio znak za Angelova da se spusti u prazan prostor kako bi ponudio pas opciju Radeljiću.

Još jedna situacija kada je Angelov primio pas u sredini terena. Opet je Pervan otišao na lijevu stranu i odvukao Gogića. Ovaj put se i Ćorić uvukao u sredinu i odvukao Bradonjića, tako da je Angelov imao otvoren pas ka Cipetiću koji je stajao široko na desnoj strani. Šubert i Novaković nisu smjeli da iskoče kako bi zatvorili Angelova. Na taj način bi ekipa izgubila kompaktnost u defanzivi i otvorio bi se prostor za potencijalni pas ka Jurilju.

Treći mehanizam je direktan pas na desnu stranu. Ćorić i Cipetić su sarađivali na ovoj strani. Ukoliko jedan od njih stoji široko (u vanjskom kanalu), drugi se uvlači prema sredini, u „half-space“ prostor (prostor između vanjskog kanala i sredine terena). Begić je bio u posjedu lopte na slici iznad. Igrači Širokog Brijega su opteretili lijevu stranu i na taj način su pomjerili zadnju liniju Radnika. Koraksić se također uvukao u sredinu kako ne bi zadnja linija izgubila horizontalnu kompaktnost. Ćorić se uvukao unutra i odvukao Bradonjića, na taj način se otvorila pas linija ka Cipetiću.

Situacija kada je Obšivač proigrao Ćorića. Ovaj put je Ćorić davao širinu, a Cipetić je bio taj koji je ušao u sredinu.

Na slici iznad imamo kombinaciju dva mehanizma. Romb u prvoj liniji organizacije napada. Marić je bio u sredini (u posjedu lopte), a Begić je bio ispred prve trojke. Vidimo i poziciju Pervana na lijevoj strani, a samim tim i očišćenu sredinu terena.

Uslijedio je pas ka Ćoriću. Cipetić je davao širinu, a Ćorić je ušao u sredinu. Žutom linijom je označena putanja kretanja lopte. Ćorić je potom dodao Obšivaču, a ovaj loptu proslijedio Cipetiću. Marić, koji je započeo akciju, je potom utrčao iza leđa Bradonjića i Koraksića te dobio loptu od Cipetića.

Posljednji mehanizam je podrazumijevao direktan pas iza zadnje linije Radnika. Obično je to bio pas prema Ćoriću. U ovoj situaciji je Angelov izvukao Šuberta. Jurilj je pozicioniranjem fiksirao Vasića, ali i Novakovića koji je blokirao eventualno utrčavanje Jurilja. Prednost utrčavanja Ćorića je njegova pozicija desnog krila. Ove duge lopte su uglavnom dolazile sa lijeve strane defanzivne linije (uglavnom Radeljić). Ćorić se kretao dijagonalno. On je na taj način mogao vidjeti i loptu i protivničke igrače. Tako je on bio iza leđa tri odbrambena igrača Radnika (svi izuzev Koraksića), što znači da oni nisu vidjeli njegovu poziciju. Također, on je vidio njihovu poziciju i mogao je uskladiti svoj položaj kako bi izbjegao da se nađe u ofsajd poziciji.

Gostujuća ekipa Širokog Brijega je imala zanimljive napadačke ideje međutim nisu ih uspjeli krunisati pobjedom, ponajviše zbog tehničkih pogrešaka (nekvalitetan pas ili centaršut), kao i zbog nedostatka brzine akcije u pojedinim momentima.

Iznošenje lopte Radnika, presing Širokog Brijega

Radnik je također težio iznošenju lopte iz zadnje linije. Oni su obično koristili duplog pivota, dok su bekovi stajali bliže svom golu, tj. nisu izlazili visoko. Igrači Širokog Brijega su markirali oba pivota, kao i oba beka, te su na taj način željeli neutralisati nastojanja domaćih da kroz pas igru iznesu loptu. Presing okidač je bio pas između centralnih bekova ili povratni pas prema centralnim bekovima.

Na slici iznad imamo prikaz napadačke strukture Radnika, kao i odbrambene strukture gostiju iz Širokog Brijega. Gogić i Mekić imaju ulogu duplog pivota. Vidimo poziciju desnog beka Vasića koji stoji nisko. Odbrana Širokog Brijega u 4-1-4-1 sistemu. Angelov je kontrolisao centralne bekove. Krilni igrači Jurilj i Ćorić su markirali bekove, Vasića i Koraksića. Pervan i Begić su  markirali Gogića i Mekića. Marić se nalazio iza njih kao osigurač.

Odbrambena struktura gostiju. Ovaj put se Marić priključio Pervanu, a Begić je ostao iza i pazio na Đurića. Svi igrači Radnika su markirani (vezni igrači, bekovi i krilni igrači). Vidimo kako je Angelov podesio svoju kretnju. On nije direktno izvršio pritisak na Novakovića već je otišao široko te izvršio dijagonalni presing. Na taj način je želio blokirati horizontalni pas ka Šubertu i tako je primorao Novakovića na odigravanje duge lopte.  

Jedna situacija na slici iznad. Novaković je bio u posjedu lopte. Angelov je opet podesio ugao svog presinga tako da je blokirao pas ka Šubertu. Mekić se kretao ka svom golu i ponudio za pas. Novaković mu je uputio loptu, međutim Begić je izvršio pritisak na Mekića i primorao ga na povratni pas. Obzirom da je Mekić dešnjak jedina opcija mu je bio Šubert, jer je Novaković bio zatvoren.

To je bio znak Ćorića da izvrši pritisak na Šuberta. Ćorić je primorao Šuberta da izbaci loptu u aut. Dakle, prvi presing okidač je bio pas između centralnih bekova, gdje je Angelov podešavao ugao i položajem tijela blokirao povratni pas ka centralnom beku. Nakon toga je vršio pritisak na centralnog beka u posjedu lopte i primoravao ga na dugu loptu ili na pas na stranu. Drugi presing okidač je bio povratni pas ka centralnim bekovima. Tada su igrači Širokog Brijega težili zatvaranju centralnih opcija i primoranju domaćih igrača na odigravanje duge lopte.

Ukoliko bi centralni bekovi Radnika odigrali pas na stranu upali bi u presing zamku gostiju.

Imamo primjer na slici iznad. Loptu je dobio Motika. Obzirom da su svi igrači Radnika bili markirani, Motika nije imao pas opciju. Angelov se pomjerio i markirao Novakovića. Ostala markiranja su bila uobičajena.

Još jedna situacija na slici iznad. Loptu je dobio desni bek Vasić. Angelov se pomjerio i blokirao povratni pas ka Novakoviću. Gogić i Đurić su prišli kako bi pomogli pri organizaciji napada, međutim Marić i Begić su ih markirali i onemogućili te pas opcije. Pervan se pozicionirao između Mekića i Šuberta, i tako je imao kontrolu nad obojicom. Također, ukoliko bi došlo do greške bio je u poziciji da osvoji loptu. Vasić je bio primoran da odigra dugi pas prema Motici, te su domaći izgubili loptu.

Napadačka igra Radnika

Kao što smo vidjeli, Široki Brijeg je nastojao da spriječi domaće da iznose loptu iz zadnje linije, ili da ih eventualno natjeraju da odigraju pas na stranu kako bi lakše izvršili presing, stoga je Radnik svoje napade uglavnom gradio preko vanjskih pozicija.

Radnik je odigravao direktne pasove na stranu (kako kada je pozicioni napad u pitanju tako i kada je tranzicija u pitanju). Također su kretanjima nastojali da odigraju pas u centralni dio terena te potom prebace loptu na vanjsku poziciju.

Radnik je naročito napadao po svojoj lijevoj, odnosno desnoj strani gostiju. Obzirom na visoku poziciju Cipetića prilikom napada gostiju, ostajala je praznina koju su igrači domaćih nastojali da iskoriste. Đurić je imao slobodu kretanja te je često odlazio u vanjske kanale kako bi pomogao u organizovanju napada. Bradonjić se spustio i izvukao Cipetića. Đurić je otišao na vanjsku poziciju. Nakon što je primio pas od Bradonjića, loptu je proslijedio Huseinbašiću. Vidimo kako se Huseinbašić pozicionirao blizu centralnog beka koji se nalazio na strani na kojoj i lopta.

Primjer napada iz tranzicije. Ponovo je Đurić otišao na vanjsku poziciju kako bi iskoristio visoke pozicije Ćorića i Cipetića. Nakon što je primio loptu uslijedio je pas uz aut liniju za Huseinbašića. Opet se Huseinbašić pozicionirao uz vanjski kanal u kojem je i lopta.

Osim Huseinbašića, domaći su često davali pas u prostor i za svoje krilne igrače/bekove u vanjskim kanalima. Obzirom da su gosti nastojali da markiraju vezne igrače Radnika i da tako zatvore centralne pas opcije, domaći su koristili Huseinbašića kao mantinelu. Na slici iznad imamo situaciju kada se Huseinbašić spustio te odigrao pas za Gogića. Uslijedila je lopta na stranu za Motiku.

Još jedan primjer kada se Huseinbašić spustio. Obzirom da je Begić markirao Đurića, on nije imao dovoljno vremena da pritisne Huseinbašića. Obšivač je morao da iskoči, stoga je Huseinbašić imao dovoljno vremena za povratni pas ka Mekiću. Uslijedila je lopta Mekića za Bradonjića.

Na slici iznad imamo još jednu situaciju kada je kroz sredinu lopta proslijeđena na stranu. Ovde imamo Bradonjića koji je prvo ušao u sredinu, te se onda počeo kretati ka Ćoriću. Na taj način je sa sobom povukao Marića, a samim tim okupirao i Ćorića. Tako je Mekić, kojeg je Marić čuvao, ostao slobodan. Koraksić je vratio loptu za Mekića a potom je uslijedio dupli pas.

Vidimo strukturu domaćih prilikom upućenog centaršuta. Obzirom da je Huseinbašić najčešće ili centrirao ili se vraćao u dubinu kako bi ponudio pas opciju, to znači da on često nije bio u šesnaestercu prilikom centaršuta. Najčešće je to bilo krilo sa suprotne strane. Đurić je obično kasnije dolazio u šesnaesterac i tako nudio opciju na vrhu istog. Na slici iznad imamo situaciju kada je centrirao Motika, a Bradonjić bio u šesnaestercu. Vidimo i dolazak Đurića.

Situacija kada je Bradonjić imao loptu. Vidimo Đurića na vrhu šesnaesterca. Uslijedio je dupli pas i udarac Bradonjića ka golu gostiju.

Zaključak

Interesantan meč s taktičkog aspekta, u kojem su obje ekipe imale jasne strategije. Ekipa Širokog Brijega je nastojala da kroz pas igru stvori povoljnu situaciju za postizanje gola. Vidjeli smo koje su mehanizme najčešće koristili.

Nakon jednog su i postigli gol. Vidimo opterećenje lijeve strane kod postizanja gola na slici iznad. Gosti su sebi stvorili sebi dobru poziciju za presing. Stanić je oduzeo loptu. Oni su također ovim opterećenjem oslobodili prostor Ćoriću, obzirom da je pet igrača Radnika koncentrisano na loptu. Uslijedila je asistencija Stanića za Ćorića.

Još jedan primjer kada je Pervan imao dobru šansu. Pervan se pozicionirao na lijevoj strani i odvukao Gogića, te tako očistio sredinu terena. Krilni igrači su stajali široko i odvukli bekove Radnika. Na taj način je razbijena horizontalna kompaktnost odbrane domaćih. Angelov je u lijevom „half-space“ prostoru i na taj način dolazi do okupiranja oba centralna beka Radnika. Obzirom na poziciju Ćorića, Koraksić je ostao blizu njega, što je dovelo do velike rupe između Koraksića i centralnih bekova. Uslijedio je pas Stanića za Angelova koji potom odigrava povratni pas za Pervana.

Ekipa Radnika je uglavnom prijetila ubačajima sa strane. Kada je pozicioni napad u pitanju koristili su duge lopte na stranu, ali su i loptama iz sredine pokušavali ostvariti dobru poziciju na vanjskom prostoru. Također su se koristili i tranzicijom posebno po desnoj strani gostiju, obzirom na visoku poziciju Cipetića.

Gol Radnika na slici iznad. Nakon kornera gostiju uslijedila je brza tranzicija. Loptu je dobio Bradonjić. Vidimo uobičajenu strukturu prilikom centaršuta. Uslijedila je povratna lopta za Đurića koji potom asistira Šariću.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P