Hoće li Sarajevo biti nosilac u Ligi prvaka?

Sudbina Sarajeva ovisi isključivo od ishoda jednog nacionalnog prvenstva

Sarajevo Celtic

Foto: FK Sarajevo

Iako još uvijek o tome nema zvanične odluke a dobro obaviješteni izvori javljaju da će ona biti donesena sutra, svima je jasno da Premijer liga BiH u sezoni 2019/2020 neće biti nastavljena, i da će trenutno stanje na tabeli biti uzeto kao konačno.

Pitanje na koje još uvijek nema odgovora jeste to da li će Sarajevo biti proglašeno prvakom BiH, odnosno da li će s druge strane Čelik i Zvijezda ispasti iz lige, te da li će ligu naredne sezone igrati Krupa i Olimpik.

S druge strane, poznato je da je UEFA naložila nacionalnim savezima da na osnovu tabelarnog plasmana odluče putnike u evropska takmičenja, tako da će našu zemlju u Ligi prvaka i ove sezone predstavljati Sarajevo, dok će predstavnici u Evropskoj ligi biti Željezničar, Zrinjski i Borac. Tehnički, moguća je promjena ako bi se nekim čudom odigrala završnica Kupa BiH, te bi na mjestu četvrtog putnika u Evropu Borac mogli zamijeniti Široki Brijeg ili GOŠK iz Gabele, ali takav je scenario nerealno očekivati.

I dok većina evropskih liga nije završena, te je borba za mjesta koja vode u evropska takmičenja širom otvorena, situacija je sa Ligom prvaka znatno drugačija. 

Naš predstavnik u Ligi prvaka po trenutnom formatu kreće u takmičenje od prvog pretkola, a otkad je uveden ovaj sistem takmičenja, još uvijek nismo imali tu sreću ni kvalitet da preskočimo prvu prepreku. Prvo pretkolo formiraju ekipe iz nacija koje su na UEFA-inoj listi rangirane od 18. do 55. mjesta (isključujući Lihtenštajn koji nema svoju ligu), i to na sljedeći način:

Pretkvalifikacije odnosno preliminarnu rundu kvalifikacija igraju prvaci u ligama od 52. do 55. mjesta po rangu. To su prvaci Sjeverne Irske, Kosova, Andore i San Marina. Ove četiri ekipe igraju međusobno polufinale i finale pretkvalifikacija i samo će jedna od njih ući u prvo pretkolo Lige prvaka.

Tu joj se obično pridružuju još 33 tima iz već spomenutih liga rangiranih od 18. do 51. mjesta i ukupno 34 ekipe se na osnovu vlastitog koeficijenta u evropskim takmičenjima dijele na 17 nosilaca i nenosilaca, te se žrijebom odlučuju parovi prvog pretkola. Naši prvaci tradicionalno su u ovom pretkolu zbog sistema koji UEFA koristi bili u podređenom položaju, a jedini put kad je naš prvak bio nosilac, u sezoni 2018/2019, Zrinjski je za protivnika dobio ubjedljivo najtežeg nenosioca, ekipu Spartaka iz Trnave, koja je te sezone učestvovala u grupnoj fazi Evropske lige. Poređenja radi, Zrinjski je pored Trnave mogao dobiti za protivnika ekipe Alashkerta, Vallette, Sutjeske iz Nikšića, Spartaks Jurmale i Flore iz Tallina.

Situaciju sa žrijebom prvog pretkola ove sezone komplikuje status neokončane sezone 2019/2020 u Ligi prvaka, pa je nepoznato da li će biti 16 ili 17 parova prvog pretkola. Naime, osvajaču Lige prvaka je zagarantovano učešće u takmičenju i naredne sezone, a ako osvajač i kroz domaće prvenstvo izbori Ligu prvaka, onda se tako praktično otvara dodatno mjesto u grupnoj fazi. Tako se jedna ekipa iz play offa pomjera u grupnu fazu, pa dolazi i do pomjeranja u ranijim pretkolima. Ukratko, to znači da će, ako Ligu prvaka osvoji neki tim koji će i kroz domaće prvenstvo osigurati takmičenje naredne sezone, prvaci Srbije i Kipra imati direktno učešće u drugom pretkolu, a prvo pretkolo bi u tom slučaju bilo smanjeno na 16 parova. No, za Sarajevo ovo pitanje nema prevelik značaj.

Kako zapravo stoji Sarajevo?

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine i lider na tabeli u sezoni 2019/2020 ima koeficijent od 4.750, koji ga doslovno stavlja na granicu statusa nosioca i nenosioca. Bez obzira da li se igralo u sistemu od 16 ili 17 parova, Sarajevo trenutno zauzima poziciju koja je granična. Naime, prvak Srbije Crvena zvezda ima koeficijent od 22.750, dok Omonia, koja će Kipar predstavljati u narednoj sezoni Lige prvaka, ima koeficijent od 4.350. Jedan od ovih timova je iznad Sarajeva, drugi je ispod, pa praktično Sarajevu njihovo učešće u prvom ili drugom pretkolu suštinski ništa ne mijenja. No, šta je sa ostalim klubovima?

Za početak, treba istaći da je većina prvenstava u zemljama čiji učesnici u Ligi prvaka kreću od prvog pretkola ili završena, ili prekinuta i zaključena, ili u završnoj fazi. Zasad je sigurno da će po koeficijentu ispred Sarajeva biti sljedeći klubovi i to se ne može mijenjati:

1. Celtic (Škotska) – 34.000
2. Astana (Kazahstan) – 29.000
3. Crvena Zvezda (Srbija) – 22.750
4. Qarabag (Azerbejdžan) – 21.000
5. Molde (Norveška) – 15.000
6. Sheriff Tiraspol (Moldavija) – 12.750
7. Dundalk (Irska) – 8.500
8. Litvanija (Suduva) – 6.750

Ove lige su već kompletirane, ali postoje i druge lige koje još nisu okončane, a čiji će prvaci sasvim izvjesno ostati ispred prvaka BiH na konačnoj rang listi klubova po koeficijentu:

1. Ludogorets (Bugarska) – 26.000
2. Legia Varšava (Poljska) – 17.000
3. Maccabi Tel Aviv (Izrael) – 16.500
4. Cluj (Rumunija) – 12.500
5. Ferencvaros (Mađarska) – 9.000
6. Slovan Bratislava (Slovačka) – 7.000
7. Olimpija ili Maribor (Slovenija) – minimalno 5.250
8. Vardar (Makedonija) – 5.000

S druge strane, ovako izgleda spisak prvaka u ligama koje su okončane i gdje su promjene nemoguće, a po koeficijentu su klubovi ispod Sarajeva:

1. Dinamo Tbilisi (Gruzija) – 4.750
2. Djurgarden (Švedska) – 4.550
3. Omonia (Kipar) – 4.350
4. Flora Tallin (Estonija) – 4.000
5. Dynamo Brest (Bjelorusija) – 3.780
6. Riga (Latvija) – 3.500
7. Connah’s Quay Nomads (Vels) – 3.250
8. College Europa (Gibraltar) – 2.750
9. KI Klasvik (Farska Ostrva) – 2.750
10. KuPS Kuopio (Finska) – 2.750
11. KR Reykjavik (Island) – 2.500
12. Floriana (Malta) – 1.025

Pored ovih, postoje i prvenstva koja nisu okončana do kraja, a čiji prvaci će sigurno biti ispod Sarajeva po koeficijentu:

1. Fola Esch (Luksemburg) – 4.750
2. Budućnost (Crna Gora) – 4.250
3. KF Tiran (Albanija) – 1.325
4. Pobjednik preliminarne faze – maksimalni koeficijent 4.250

Ovo u praksi znači da je ispod Sarajeva po koeficijentu tačno 16 klubova računajući Omoniu, odnosno njih 15 ne računajući Omoniu, a takvo stanje će ostati nepromijenjeno. S druge strane, iznad Sarajeva je identičnih 16 klubova računajući Crvenu zvezdu, odnosno njih 15 ne računajući prvaka Srbije. To znači da Sarajevo zaista pleše po granici i da ovisi od ishoda prvenstva u Armeniji, do čijeg je završetka ostalo još cijelih devet kola.

Situacija iz Armenije je zapravo jasna, za titulu se bore Ararat-Armenia, Alashkert i Lori. Alashkert je aktuelni prvak i ima koeficijent od 6.000, Ararat-Armenia ima koeficijent od 2.350, a Lori koeficijent od 0.975.

Trenutni lider na tabeli je Ararat-Armenia sa 37 bodova. Lori ima 33 boda, a Alashkert 31 bod uz utakmicu manje koju upravo igra. Trenutno vodi sa 1:0.

Ukratko, ako naslov prvaka Armenije osvoji Ararat-Armenia ili Lori, Sarajevo će imati status nosioca u Ligi prvaka. Ako Alashkert osvoji naslov, Sarajevo neće biti nosilac. 

ISPRAVKA U tekstu je u obzir uzet koeficijent Omonije od 4.350, ali izignorisana je činjenica da Kipar kao UEFA-ina članica ima veći koeficijent od toga, te da se u slučajevima kada je nacionalni koeficijent neke od UEFA-inih asocijacija veći od koeficijenta kluba koji tu zemlju predstavlja u evropskim takmičenjima, u obzir uzima nacionalni koeficijent. U praksi, to znači da je koeficijent Omonije 5.350, te da Sarajevo ne može biti nosilac ako Crvena zvezda i Omonia takmičenje započnu u prvom pretkolu. U suprotnom, Sarajevo ovisi o prvaku Armenije. Zahvaljujemo se našem čitaocu na korekciji.

1 thought on “Hoće li Sarajevo biti nosilac u Ligi prvaka?

  1. Omonia ima veci koeficijent od Sarajeva jer uzima drzavni koeficijent koji je 5.350

Comments are closed.