PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Javna ustanova “Centar za sport i rekreaciju” se oglasila saopštenjem

Javna ustanova “Centar za sport i rekreaciju” koja upravlja stadionom Asim Ferhatović Hase izdala je saopštenje za javnost povodom nedavnih dešavanja vezanih za utakmicu Sarajeva u trećem pretkolu Europa lige.
Stadion Asim Ferhatović Hase

Saopštenje Centra za sport i rekreaciju prenosimo u cjelosti i bez korekcija.

Izuzetno smo razočarani medijskim istupima predstavnika FK “Sarajevo” koji su korisnici stadiona “Asim Ferhatović Hase” i sa kojima smo do sada imali korektnu saradnju. Prvenstveno želimo da istaknemo da JU “Centar za sport i rekreaciju” i Općina Centar kroz smanjenu cijenu zakupa termina na terenima Koševa direktno podržavaju FK “Sarajevo” već godinama. Konkretno, FK “Sarajevo” umjesto 430.000,00 KM, koliko iznosi komercijalna cijena zakupa termina, uplaćuje 86.000,00 KM što znači da JU “Centar za sport i rekreaciju” i Općina Centar na godišnjem nivou samo kroz ovu aktivnost FK “Sarajevo” pomažu sa otprilike 350.000,00 KM. Kada to pomnožimo sa godinama korištenja dobijemo višemilionske iznose kojima je ova lokalna zajednica, što direktno, sto putem JU “Centar za sport i rekreaciju”, podržala FK “Sarajevo”.

Nadalje, Općina Centar je u posljednje dvije godine u modernizaciju stadiona uložila 1.300.000,00 KM i ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza.

Naglašavamo da realizacijom navedenih projekata nije obustavljena daljnja modernizacija. U planu su novi projekti poput zagrijavanja terena, elektronskih čitača karata, natkrivanja press tribine i osposobljavanja prostorije za press konferencije.

Kada su u pitanju tvrdnje direktorice Buljubašić ističemo da je FK “Sarajevo” tek na sastanku 26.06.2019. godine ponudio sredstva u iznosu od 100.000 eura, ali koja ne bi bila uložena nego bi bila uplaćena unaprijed kao zakupnina.

Već tad je bilo izvjesno da se evropske utakmice neće održavati na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Općina Centar i JU “Centar za sport i rekreaciju” kada je u pitanju Stadion realizuju aktivnosti u dva pravca.

Općina Centar je bila spremna učestvovati u ulaganjima u stadion u iznosu od 1.000.000,00 KM kako bi se stekli uslovi za odigravanje evropskih utakmica, međutim da bi se to omogućilo potrebna su bila ulaganja u iznosu od najmanje 1.700.000,00 KM.

Pored navedenog Općina Centar traži partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju stadiona.

Za kraj, izražavamo žaljenje što je došlo do ovakve situacije, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je JU “Centar za sport i rekreaciju” zajedno sa svojim Osnivačem uložio ogromne napore kako bi Stadion ispunio sve neophodne uslove za odigravanje međunarodnih utakmica. Naša želja je da FK “Sarajevo” igra svoje utakmice na Stadionu “Asim Ferhatović Hase”, ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Također, očekujemo i pomoć ostalih nivoa vlasti jer ni FK “Sarajevo” ni nogometna reprezentacija BiH nisu i ne smiju biti interes samo jedne lokalne zajednice.

Ističemo da osim ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića niti jedan drugi nivo vlasti (država, Federacija, Grad) u proteklim godinama nije izdvojio bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu, za razliku od prakse kakva je u glavnim gradovima susjednih zemalja.

Bilo bi jako interesantno da čujemo od onih koji su donijeli odluku kako je 9. jula 2019. godine referentni evropski klub Celtic mogao igrati sa našim klubom na stadionu na Koševu, a FK Sarajevo ne može igrati na matičnom stadionu. Ujedno podsjećamo da su igrači rukovodstvo Celtica dali jako pozitivno mišljenje o stadionu.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P