PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sarajevo još jedan korak bliže statusu nosioca

Danas je odigrano 26. kolo u Armeniji, što znači da su do kraja prvenstva ostala dva kola.
Alashkert

Foto: Sport.News.Am

FK Sarajevo se trenutno nalazi među nosiocima, a prati situaciju u prvenstvima Albanije i Armenije, kako bi bilo sigurno na toj poziciji. Da bi Bordo tim definitivno bio nosilac u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u Albaniji prvak ne smije biti Kukesi, a u Armeniji prvak ne smije biti Alashkert.

Trenutni lider u Albaniji je ekipa Tirane, koja pet kola prije kraja ima 9 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Kukesi. Sljedeće kolo donosi upravo duel ovih ekipa, i jasno je da ukoliko Tirana slavi pobjedu imaće 12 bodova više i biće joj dovoljan bod do kraja prvenstva da i matematički osigura titulu.

U prvenstvu Armenije danas su odigrane utakmice 26. kola, što znači da su do kraja ostala još samo dva kola. Po 46 bodova imaju ekipe Ararat-Armenia i Shirak, treća je ekipa Noah sa 45 bodova, dok je četvrti Alashkert, koji ima 41 bod. U današnjim utakmicama Ararat-Armenia i Alashkert su remizirali, Shirak i Lori također, dok je Noah pobijedio Ararata sa 1:0 i dodatno zakomplikovao prvenstvo.

Ipak, gledajući raspored do kraja, moralo bi se desiti pravo čudo da Alashkert postane prvak, jer bi sa obje pobjede do kraja mogao osvojiti maksimalno 47 bodova. Ukoliko bilo koja od tri ekipe koje se nalaze trenutno ispred Alashkerta u naredna dva kola ostvari pobjedu, imaće više bodova nego što ih Alashkert može osvojiti.

U pretposljednjem kolu sastaju se Noah i Shirak, i ukoliko bilo koja ekipa pobijedi biće nedostižna za Alashkert. Ukoliko bi se završilo neriješeno, Shirak bi imao 47 bodova i u posljednjem kolu bi igrao kući sa Alashkertom, od kojeg trenutno ima bolji međusobni omjer (2 pobjede i poraz, gol razlika 5:5).

Wikipedia je jedini (razumljivi) izvor na kojem se mogu naći pravila za određivanje plasmana u Armeniji, a tamo stoji da ukoliko dvije ekipe koje se bore za titulu prvaka na kraju imaju isto bodova, igra se majstorica. Dakle, ukoliko bi se sve poklopilo Alashkertu pa da na kraju ima isto bodova kao Shirak, igrala bi se majstorica.

Naravno, postoji mogućnost da tri ili čak četiri ekipe na kraju imaju isti broj bodova, a u tom slučaju bi se, ako je vjerovati Wikipediji, gledao ukupan broj pobjeda. Obzirom na to da Ararat-Armenia, Shirak i Lori trenutno imaju 13 pobjeda i, da bi se desio scenario u kojem tri ili četiri ekipe imaju isto bodova, onda te tri ekipe do kraja ne bi smjele upisati pobjedu. Alashkert je trenutno na 12 pobjeda i sa obje pobjede do kraja bi imao 14, i to je praktično jedina nada Alashkertu da bude prvak svoje zemlje.

Iako još nije matematički sigurno, jasno je da su šanse Alashkerta da osvoji titulu u Armeniji minimalne. U ponedjeljak će svoj meč odigrati Tirana i Kukesi, ali i Noah i Shirak, pa bi već tada praktično sve moglo biti poznato, barem kada je u pitanju FK Sarajevo i njihov status nosioca.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P