PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zrinjski je četvrta ekipa iz BiH koja igra protiv ekipe sa Kipra

Naše ekipe su uspješnije, ali vremena su se promijenila, pa su tako Kiprani u posljednje vrijeme favoriti. Pročitajte ko se sve sastao sa ekipama sa Kipra u europskim takmičenjima.

Foto: 007soccerpicks.net

Dugo godina su ekipe sa Kipra bile najpoželjniji protivnik u europskim pretkolima, ali početkom novog milenijuma vremena su se počela mijenjati. Promjena kursa, veća ulaganja i veći broj stranaca znatno su podigli rejting kiparskog fudbala, pa su tako u posljednje vrijeme, barem za nas, ekipe sa Kipra neko koga želimo izbjeći.

Prvi susret nekog našeg predstavnika sa ekipom sa Kipra bio je u sezoni 1967/68. FK Sarajevo je osvojio šampionsku titulu sezonu ranije i u prvom kolu Lige šampiona za protivnika je dobio ekipu Olympiacosa iz Nikozije. Sarajevo je rutinski prošlo u drugo kolo (2:2 na Kipru, 3:1 na Koševu), ali je Manchester United bio prejak za tadašnjeg prvaka Jugoslavije.

Velež je demolirao APOEL prije 32 godine

Večerašnji protivnik Zrinjskog, APOEL iz Nikozije, u prošlosti se susreo sa jednom ekipom iz BiH. Bilo je to u prvom kolu Kupa UEFA u sezoni 1988/89, a protivnik APOEL-u je bio gradski rival Zrinjskog, FK Velež. Tada je Velež imao fantastičnu ekipu u kojoj su između ostalih igrali Petranović, Hadžiabdić, Jedvaj, Rahimić, Gudelj, Tuce, Kodro i drugi, i bez problema su prošli u drugo kolo. Prvi meč odigran je u Nikoziji a Rođeni su slavili rezultatom 2:5, dok je meč u Mostaru okončan sa minimalnih 1:0.

Nakon osamostaljenja BiH, jedino je FK Željezničar igrao protiv ekipa sa Kipra, i to u dva navrata. U okviru prvog pretkola Kupa UEFA u sezoni 2003/04 naš tim je igrao protiv Anorthosisa iz Famaguste, i slavio je oba puta. U meču odigranom na Koševu Željezničar je slavio pobjedu rezultatom 1:0, dok su u gostima slavili sa 1:3. 

I konačno, u sezoni 2018/19 Željezničar je u okviru Europa lige igrao protiv Apollona iz Limassola, od kojeg je eliminisan ukupnim rezultatom 5:2. U prvom meču koji se odigrao na Grbavici Željezničar je poražen rezultatom 1:2, dok su na gostovanju izgubili rezultatom 3:1.

Naše ekipe su uspješnije, ali vremena su se promijenila

Ekipe iz BiH su se dosad sa ekipama sa Kipra sastale ukupno 8 puta. Naši predstavnici su upisali 5 pobjeda, 1 meč je završen neriješeno, dok su Kiprani slavili 2 puta. Ukupna gol razlika je na strani naših ekipa i iznosi 17:11, a u tri od četiri navrata naši predstavnici su prošli u dalju fazu.

Kada su u pitanju utakmice na Kipru, naši klubovi su ih odigrali četiri, dva puta su slavili, jednom je bilo neriješeno, dok su Kiprani slavili samo jednom, u posljednjem duelu. Ukupna gol razlika na gostovanjima iznosi 8:11 u korist ekipa iz Bosne i Hercegovine.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P