PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zrinjski na pragu eliminacije: Bilo je lijepo dok je trajalo

Sedam dana euforije u HŠK Zrinjski završeno je teškim sinoćnjim porazom na gostovanju kod Malmoa.

Mostarski Zrinjski rezultatom 3:0 je sinoć poražen u gostima kod najvećeg švedskog kluba Malmoa, čime je vjerovatno okončao ovosezonski evropski nastup. I dok je svaki poraz sastavni dio fudbala i mora se posmatrati u širem kontekstu od pukog posmatranja rezultata ispisanog na semaforu po okončanju utakmice, generalni je dojam da mostarski tim nema mnogo toga što može popraviti do revanša koji se za sedam dana igra u Mostaru. Drugim riječima, individualno je Zrinjski inferioran do te mjere da jednostavno ne postoji taktika koja bi bila adekvatna za suprotstaviti se Malmou i očekivati pozitivan rezultat.

Nešto što bi se dalo protumačiti u takvom kontekstu sinoć je nakon utakmice izrekao trener Zrinjskog Hari Vukas, koji je istakao dva osnovna problema sa kojima se Zrinjski sinoć sučio. Bio je to izrazito visok ofanzivni potencijal domaćina sa kojim se odbrana Zrinjskog nije mogla i znala nositi, te izrazito rezervisana ofanziva Zrinjskog, koja nije adekvatno prijetila golu Malmoa.

Probamo li prevesti ovu izjavu Vukasa, odnosno izreći je malo drukčijim jezikom, doći ćemo do zaključka da je zapravo Malmo bio mnogo kvalitetniji tim od Zrinjskog u svim segmentima igre i na svim dijelovima terena. Jer ako ofanzivni dio jedne ekipe ne može ništa protivničkoj odbrani, a pritom protivnička ofanziva kroz cijeli meč defanzivi pomenute ekipe pravi velike probleme i na koncu joj da tri gola, onda je prilično jasno da se naprosto radi o ekipama koje se ne mogu adekvatno porediti.

Fudbal je jako specifična igra, u kojoj ne vrijede pravila kakva vrijede u recimo šahu, iako se dobar dio fudbalske taktike temelji na nekim elementima šaha. Fudbal nije ni poput atletike, gdje pobjeđuje onaj ko je najbrži, najsnažniji, ili možda najbolje skače. Šah ili atletika su navedeni kao puki primjeri igara u kojima je rezultat veoma koncizna kategorija i ne postoji veliki broj odstupanja, a fudbal je drugačiji od toga i nekad nećete pobijediti, čak i ako radite sve onako kako treba, a nekad ćete pobijediti i ako radite sve kako ne treba.

Ovo je važno istaći iz razloga što je Malmo uz dosta muke prošao duele sa Domžalama iz Slovenije i nije djelovao kao tim koji može tek tako savladati Zrinjski. Praktično, pitanje plasmana u play off Evropske lige riješeno je već nakon prve utakmice, a činilo se da će Zrinjski o svojoj sudbini ipak odlučivati pred svojom publikom i da će imati šansu ispisati još jednu historijsku noć. Doduše, šansa za historijsku noć još postoji, ali nakon sinoćnjeg meča jako je teško očekivati da Zrinjski smogne snage doći do velike pobjede u Mostaru.

Miljan Govedarica je jučer zapucao sjajnu šansu pri rezultatu 0:0, tek nekoliko minuta prije dijela utakmice u kojem je načeo Utrecht u Holandiji, nakon čega je Zrinjski primio prvi gol i povratka više nije bilo. No, da li bi pogodak Miljana Govedarice promijenio mnogo toga?

Svakako da je moguće da bi se to desilo, ali pitanje je da li bi to bila realna slika snage obje ekipe. Prava snaga ekipe ogleda se u tome koliko je sposobna protivnika natjerati da se prilagodi njenoj igri. Iz tog razloga, svi najveći evropski klubovi zapravo igraju napadački fudbal i nameću se svakom protivniku, potvrđujući tako zapravo svoj status.

Naravno da će se klubovi iz Bosne i Hercegovine uvijek biti primorani prilagođavati protivnicima iz jačih liga, ali Zrinjski je protiv Utrechta demonstrirao da je u stanju natjerati svog protivnika da izađe iz vlastite komforne zone i prilagodi se, te zaigra nešto što nije želio igrati. Sinoć takve prilagodbe od Malmoa nismo vidjeli. Odnosno, švedski tim je komforno uspijevao igrati u svojoj specifičnoj 3-5-2 formaciji, imao je posjed lopte i diktirao je tok utakmice u svakom momentu. A to je pokazatelj da je Zrinjski svoj evropski limit u ovoj sezoni dostigao.

To ne znači nužno da Zrinjski mora dovesti 11 novih igrača vrhunskog kvaliteta, mada to rade klubovi koji imaju budžete veće od naših klubova, već Vukas koji je svojim igračima, i samima nesvjesnim svog stvarnog kvaliteta, kroz ovosezonski evropski nastup mogao otvoriti oči i pokazati gdje zaista pripadaju i gdje zajedno mogu doći. Možda ovaj igrački kadar Zrinjskog ne bi ni u kom scenariju mogao biti u stanju da savlada ovaj igrački kadar Malmoa, ali definitivno u redovima viceprvaka BiH ima dovoljno kvaliteta, ili je možda adekvatnije reći potencijala, da utakmice poput sinoćnje sa protivnicima poput sinoćnjeg ne ponovi. Jer Zrinjski sigurno može bolje, a pred Vukasom i njegovim igračima je sezona u kojoj to bolje zajedno trebaju dostići.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P