PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) Borac sa velikim ambicijama u novoj sezoni

Borac je ekipa koja skoro tradicionalno značajno mijenja igrački kadar.
Goran Zakarić

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Fudbalski klub Borac je novu sezonu otvorio trećim uzastopnim nastupom u europskim takmičenjima. Za protivnika su imali ekipu B36 sa Farskih ostrva i uspjeli su upisati pobjedu rezultatom 2:0, uz kontrolu utakmice od početka do kraja.

U tom meču mogli smo vidjeti neke od igrača koje je Borac doveo u ovom prelaznom roku, kao i rad novog trenera Nenada Lalatovića. Posljednjih nekoliko sezona Banjalučani su bili ekipa koja je često igrala na pogon Stojana Vranješa, koji je imao potpunu slobodu u igri. Naravno, uz Vranješa tu su bili i mnogi drugi kvalitetni igrači, ali je Vranješ bio lider i snaga koja je pokretala Borac u ključnim momentima.

Već u proljetnom dijelu prošle sezone vidjeli smo drukčiji Borac, Borac koji se navikavao na život bez Vranješa, a sad pod trenerom Lalatovićem jasno je da će igra crveno-plavih dobiti potpuno drugačije konture. Banjalučani skoro pa tradicionalno prave veliki broj promjena u igračkom kadru, a to nije bio izuzetak ni ovaj prelazni rok. Praktično dvocifren broj igrača je i došao i otišao iz kluba.

Kada su u pitanju golmanske pozicije, situacija je ista kao i prošle sezone. Iako je u utakmici Konferencijske lige na golu stajao iskusni Pavlović, prvi izbor trebao bi biti mladi reprezentativac BiH Nikola Ćetković. Pored njih dvojice tu je još i povratnik sa posudbe iz Rudar-Prijedora, Nikola Lakić, kao i osamnaestogodišnji Đorđe Vojvodić.

Zadnja linija Borca izuzetno je ojačana u ovom prelaznom roku, a u klub su stigli stoperi Gajić i Lazić, te bekovi Spremo i Andrić. Banjalučani sada u zadnjoj liniji na svakoj poziciji imaju po dva izuzetno kvalitetna igrača, jer su u klubu ostali stoperi Vojnović i Milojević, te bekovi Subić i Ćorić.

Jedan od igrača koji je na debiju ostavio jako dobar utisak jeste strijelac drugog gola Nedeljko Piščević. U odnosu na Mollsa, koji je prošle sezone igrao na toj poziciji, Piščević je značajna nadogradnja. Najkvalitetnije igrače tim iz Platonove doveo je na krilnim pozicijama, a u pitanju su povratnik Goran Zakarić i bivši igrač Sarajeva Benjamin Tatar.

Oba igrača imaju impresivne brojke iza sebe kada je u pitanju Premijer liga BiH i sigurno je da će, kada dostignu optimalnu formu, biti nerješiva enigma za mnoge odbrane. Ako pogledamo krilne pozicije prošle sezone, koje su nerijetko pokrivali Toni Jović i Milan Vušurović, koji nisu opravdali očekivanja, evidentno je koliko bi Borac trebao dobiti sa Zakarićem i Tatarom.

I konačno, nakon jako dobrog početka Panagiotisa Moraitisa uslijedio je pad, koji se poklopio i sa oporavkom Jove Lukića. Lukiću kao prvom napadaču sada je pridodat i iskusni Momčilo Mrkaić, pa je tako Borac i u tom segmentu sigurno kvalitetniji nego prošle sezone, pod uslovom da Mrkaić bude u formi.

Obzirom na značajan upgrade, kako na igračkim pozicijama tako i na trenerskoj, izvjesno je da će Borac biti kandidat za sami vrh tabele. Iako zasad nema glasnih najava o napadu na titulu, ekipa koja ima strašan ofanzivni potencijal sigurno se neće zadovoljiti borbom za izlazak u Europu.

Teško je posložiti najboljih jedanaest jer nikad nije nemoguće da se desi još neki dolazak ili odlazak, ali vrlo vjerovatno bi to trebalo izgledati kao protiv ekipe B36, uz par korekcija zbog U21 pravila i pravila o broju stranaca u domaćem prvenstvu. Kao startnih jedanaest u prvenstvu nameće se sljedeća postava: Ćetković, Spremo, Gajić, Vojnović, Andrić, Piščević, Popara, Zakarić, Meleg, Tatar, Lukić. Iako je Begić standardan na zadnjem veznom, moguće je da će zbog U21 pravila priliku dobijati Popara.

U rubrikama dolasci i odlasci pogledajte kako je Borac trgovao ovog ljeta.

Dolasci: Nenad Lalatović (trener), Benjamin Tatar (Al Qadsia SC, Kuvajt, slobodan igrač), Momčilo Mrkaić (FK Vojvodina, Srbija, slobodan igrač), Nikola Andrić (FK Radnički 1923 Kragujevac, Srbija, slobodan igrač), Marko Gajić (FK Radnički 1923 Kragujevac, Srbija, slobodan igrač), Milan Spremo (FK Napredak Kruševac, Srbija, slobodan igrač), Nedeljko Piščević (FK Radnički 1923 Kragujevac, Srbija, slobodan igrač), Goran Zakarić (Ohod Al-Medina, Saudijska Arabija, slobodan igrač), Darko Lazić (FK Sarajevo, slobodan igrač), Fedor Predragović (FK Sloboda, slobodan igrač), Srđan Beuk (FK Krupa), Nikola Lakić (povratak sa posudbe – FK Rudar-Prijedor), Dejan Javorac (povratak sa posudbe – FK Ljubić), Branko Božić (povratak sa posudbe – FK Ljubić), Luka Bobić (povratak sa posudbe – FK Ljubić), Amar Cerić (povratak sa posudbe – FK Ljubić), Ante Živković (povratak sa posudbe – FK Radnik Bijeljina)

Odlasci: Tomislav Ivković (sportski direktor i trener), Ferhad Ayaz (istek ugovora), Panagiotis Moraitis (istek ugovora), Toni Jović (HŠK Posušje, slobodan igrač), Goran Brkić (raskid ugovora), Milan Vušurović (istek ugovora), Luka Cucin (raskid ugovora), Marko Kujundžić (odlazak na posudbu – FK Sloga Doboj), Filip Račić (odlazak na posudbu – FK Leotar), Donald Molls (Najran SC, Saudijska Arabija, slobodan igrač), Ante Živković (FK Kukesi, slobodan igrač), Ljubiša Reljić (slobodan igrač)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P