PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) Jedini cilj Sloge je opstanak

Jasan je cilj Dobojlija u debitantskoj sezoni u Premijer ligi BiH.

Foto: Rade Šešlak/MeridiansportBH

Jako je teško pratiti niže lige u našoj zemlji jer utakmica skoro nikako nema u direktnim prenosima, a i izvještaji sa istih se rijetko mogu pronaći i pogledati. Upravo to nam je sjajan uvod u najavu novog premijerligaša, Sloge iz Doboja, odnosno od ove sezone FK Sloga Meridian, obzirom da su dodali sponzorsko ime.

Sloga će debitovati u Premijer ligi BiH iako su prvenstvo u Prvoj ligi RS završili na drugom mjestu, iza FK Krupa. Obzirom na to da Krupa ne ispunjava uslove za licencu za nastup u najvišem rangu bh. fudbala, u PLBiH je promovisana dobojska Sloga.

Stadion u Doboju ne zadovoljava uslove za odigravanje premijerligaških utakmica, pa će prvih nekoliko kola Sloga biti domaćin u 40-ak kilometara udaljenoj Modriči. Za to vrijeme trajaće radovi na stadionu Luke, kako bi što prije ispunio uslove za Premijer ligu BiH i kako bi građani Doboja mogli u svom gradu uživati u fudbalu.

Što se tiče igračkog kadra, prije nekoliko dana smo pisali o tome kako bi mogao izgledati kadar Sloge. Nedostatak pouzdanih informacija i brojne špekulacije uticale su na to da još uvijek ne znamo tačan broj igrača koji su stigli odnosno napustili Doboj.

Prema trenutno dostupnim informacijama, u Slogu je u ovom prelaznom roku stiglo čak 13 igrača, dok je klub napustilo 7 igrača. Sigurno je da će se ova brojka povećati kada nakon nekoliko kola budemo vidjeli koji se igrači nalaze u zapisniku, te kada krenu niže lige i kada se neko od bivših igrača Sloge pojavi u zapisniku.

Iz informacija kojima mi raspolažemo za golmansku poziciju boriće se Danilo Đulčić, te dva nova golmana, Elvir Trako i Mihajlo Dabić.

Kada su u pitanju odbrambeni igrači, za (vjerovatno) četiri defanzivne pozicije konkuriše deset igrača. Između ostalih tu su Marko Kujundžić, Eldin Hasanbegović, David Čolić, Milan Milanović, Franko Dadić, Dušan Ristić i Ostoja Šaula. Dadić, Ristić i Šaula su starosjedioci, dok se od novopridošlih igrača sigurno najviše očekuje od ovih koje smo spomenuli (Kujundžić, Hasanbegović, Čolić, Milanović).

Vezni red su pojačala tri igrača koji su nastupali u Premijer ligi prošle sezone, Leo Janković, Nikola Popara i Ivan Đorić. Dva bivša igrača bijeljinskog Radnika, Popara i Đorić, bi svojim (premijerligaškim) iskustvom trebali pomoći klubu u ostvarivanju cilja.

Osim njih, za vezni red još konkurišu i igrači koji su tu bili i prošle sezone, Aleksandar Milaković, Adonis Bilal i Dimitrije Zajić, te mladi Staša Baštić i Tarik Jašarević, kao i neki od napadača koji mogu pokrivati i krilne pozicije.

U napadu bi siguran izbor trebao biti Uglješa Stevanović, prošlosezonski najbolji strijelac ekipe i drugi strijelac lige sa 15 postignutih golova. Iz Rudar-Prijedora doveden je Luka Kulenović, a tu su još i Stefan Božić, Milan Basrak i Obrad Starčević.

Dakle, izuzetno je nezahvalno prognozirati prvih 11 Sloge ali bi postava na osnovu prijateljskih utakmica na početku sezone mogla izgledati ovako:

Đulčić, Kujundžić, Čolić, Ristić, Hasanbegović, Popara, Đorić, Janković, Milaković, Kulenović, Stevanović.

U nastavku pogledajte kako je u ovom prelaznom roku trgovala Sloga.

Dolasci: Leo Janković (HŠK Posušje, slobodan igrač), Milan Milanović (FK Radnički 1923 Kragujevac, Srbija, slobodan igrač), Marko Kujundžić (dolazak na posudbu – FK Borac), Eldin Hasanbegović (FK Tuzla City, slobodan igrač), Elvir Trako (FK Sloboda Novi Grad, slobodan igrač), Milan Basrak (USD Lavello, slobodan igrač), Luka Kulenović (FK Rudar-Prijedor, slobodan igrač), Mihajlo Dabić (FK Ljubić, slobodan igrač), Nikola Popara (FK Radnik, slobodan igrač), Ivan Đorić (FK Radnik, slobodan igrač), David Čolić (FK Leotar, slobodan igrač), Staša Baštić (FK Željezničar ST, slobodan igrač), Karlo Stapić (BFK Simm-Bau, slobodan igrač)

Odlasci: Bojan Marković (FK Laktaši, slobodan igrač), Stefan Janjić (FK Rudar-Prijedor, slobodan igrač), David Hrubik (istek ugovora), David Knežević (istek ugovora), Vanja Knežević (FK Zvijezda 09, istek ugovora), Goran Šujić (istek ugovora), Haris Džaferović (istek ugovora)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P