PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) Veliki upitnik iznad Širokog Brijega

U Širokom bi svakako željeli da se vrate u sami vrh, ali puno je upitnika iznad Pecare.

Široki Brijeg je, uz Sarajevo, Željezničar i Zrinjski, jedina ekipa koja je sve dosad odigrane sezone provela u najvišem rangu bh. takmičenja i samim tim spada u veliku četvorku domaćeg fudbala. Ipak, posljednja titula prvaka BiH na Pecaru je stigla 2006. godine, a posljednji trofej za pobjednika Kupa BiH 2017. godine.

Nažalost po navijače sa Pecare, borba za titulu prvaka BiH već dugi niz godina je samo san, a i ono što je godinama unazad pratilo Široki Brijeg, odnosno stalni izlasci u Europu, prestali su biti konstanta. Široki je godinama važio za jedan od najstabilnijih klubova u BiH i za klub u kojem se jasno znalo ko šta radi, međutim i to je izgleda dosta narušeno u prethodnih nekoliko godina.

Klub sa Pecare je tradicionalno na okupu držao ekipu po nekoliko sezona, ili barem okosnicu ekipe, pa je kao grom iz vedra neba u februaru 2021. odjeknula vijest da dijete kluba, kapiten i igrač sa više od 300 nastupa, Dino Ćorić, prelazi u banjalučki Borac. Odlazili su igrači koji su dugo godina u klubu iz Širokog Brijega ali uglavnom u inostranstvo, pa je zbog toga Ćorićev prelazak bio šokantan za sve one koji prate domaći fudbal.

Upravo taj prelazak je odličan uvod u priču o aktuelnom prelaznom roku Širokobriježana. Jedna riječ koja prolazi kroz glavu kada se pogleda posljednjih nekoliko prelaznih rokova ovog tima jeste lutanje. Zaista ogroman broj dolazaka i odlazaka u posljednje vrijeme jasan je pokazatelj nedostatka strategije u samom klubu. Istina, znali su na Pecari i “ubosti” pa ostvariti neki rezultat, odnosno plasirati se u Europu, ali to je više plod slučajnosti nego ozbiljnog pristupa.

U ovom prelaznom roku prema zasad dostupnim podacima na Pecaru je stiglo 17 fudbalera, što novih što onih koji se vraćaju sa posudbe. Sa druge strane, klub je dosad napustilo 11 igrača, a sigurno je da će opet biti veliki broj onih mlađih koji će (ponovo) na posudbe, pa će i ta brojka do kraja prelaznog roka biti još i veća.

Obzirom na odlazak Daria Miškića za golmansku poziciju konkurišu četiri imena, Vanja Džidić, Ivan Puljić, Renato Josipović i Tomislav Tomić. Džidić, Puljić i Josipović su mladi golmani a Tomić je nešto iskusniji, pa bi on mogao dobiti priliku. Josipović je branio u sve tri pripremne utakmice, ali je Tomić posljednji stigao u klub i nije isključeno da na kraju on, prije svega zbog nešto većeg iskustva, bude prvi izbor.

I posljednja linija je doživjela dosta promjena, obzirom da u klubu više nisu Čuljak, Brekalo, Bosančić i Jurić, a tu su kao konkurenti za prvi tim ostali Medić, Valinčić, kapiten Musa te veznjak Ilija Mašić, koji može igrati i u zadnjoj liniji. Ipak, na pripremama je jedini siguran bio Valinčić, a dvije utakmice na stoperu je odigrao i Mašić, dok je Medić u sve tri ulazio sa klupe, a Musa nikako nema sreće sa povredama.

Nova imena u zadnjoj liniji Širokobriježana su Turković, Bruno Oliveira, Šuto, Barišić i Pranjić. Brazilac Bruno je stoper a Turković lijevi bek, i njih trojica su odigrali sve tri utakmice u početnoj postavi. Šuto je također jednom dobio priliku, dok je Barišić tek stigao i vjerovatno neće odmah dobiti priliku u prvih 11.

Vezna linija Širokog Brijega ostala je bez trojice najboljih igrača iz prošle sezone, Ikića, Begića i Mujana, te još nekolicine igrača, a doveden je veliki broj veznjaka. Ono što nije dobro za Širokobriježane jeste činjenica da su dva od tri najbolja igrača prešli u premijerligaške klubove (Ikić u Sarajevo, Begić u Posušje), dok Mujan još nema klub.

Široki je svojevremeno u svojim redovima imao igrača iz Zambije, a sada je tu još jedno “egzotično” ime, Cyrille Kpan iz Burkine Faso, koji se odmah nametnuo kao prvi izbor na krilnoj poziciji. Na drugoj strani trebao bi ordinirati Ilan Pejić, a u veznom redu i na krilnim pozicijama dovedeni su još i Knežević, Ljubić, Bagarić i Taddei. Od starosjedilaca kao siguran izbor tu su Vukoja, Ćavar i mladi Prusina.

I na kraju, kada je napad u pitanju u klubu su još uvijek Daniel Lukić i Vinko Rozić, koji ostaje na posudbi i koji je bio prvi izbor u tri pripremne utakmice. Od novopridošlica, pored nekih ranije pomenutih veznjaka koji mogu igrati i u špicu, tu je Ilija Bagarić, koji je u klub stigao iz Dugopolja.

Obzirom da su prije par dana predstavljena tri nova igrača, sigurno je da prelazni rok za ekipu sa Pecare još nije gotov i da će biti još dolazaka, ali moguće i odlazaka. Ako pogledamo sastave sa sve tri pripremne utakmice imamo poprilično jasnu sliku kada je u pitanju početna postava, barem na početku prvenstva, dok se novi igrači ne naviknu na ekipu. Prvih jedanaest Širokog bi trebalo izgledati ovako: Josipović, Valinčić, Šuto, Bruno Oliveira, Turković, Pejić, Ćavar, Prusina, Kpan, Vukoja, Rozić.

U nastavku pogledajte kako je Široki Brijeg trgovao tokom ljeta.

Dolasci: Ivan Mustapić (povratak sa posudbe – NK Neretvanac Opuzen, Hrvatska), David Martić (povratak sa posudbe – NK Jadran Luka Ploče, Hrvatska), Mate Zvonimir Lasić (povratak sa posudbe – NK Neretvanac Opuzen, Hrvatska), Kristijan Sesar (povratak sa posudbe – NK Neretvanac Opuzen, Hrvatska), Bruno de Souza Oliveira (Sao-Joseense, Brazil, slobodan igrač), Petar Turković (Hrvatska, slobodan igrač), Tomislav Knežević (FK Rudar Prijedor, slobodan igrač), Ilan Pejić (NK Inter Zaprešić, Hrvatska, slobodan igrač), Cyrille Kpan (NK Neretvanac Opuzen, Hrvatska, slobodan igrač), Ivan Pranjić (NK Krka, Slovenija, slobodan igrač), Mate Šuto (NK Croatia Zmijavci, Hrvatska, slobodan igrač), Renato Josipović (GNK Dinamo, Hrvatska, slobodan igrač), Ilija Bagarić (NK Dugopolje, Hrvatska, slobodan igrač), Juraj Ljubić (slobodan igrač), Alisson Taddei (Sao-Joseense, Brazil, slobodan igrač), Branimir Barišić (NK Inter Zaprešić, Hrvatska, slobodan igrač), Tomislav Tomić (NK Croatia Zmijavci, Hrvatska, slobodan igrač)

Odlasci: Tin Jurica (raskid ugovora), Tomislav Čuljak (kraj karijere), Ivan Ikić (FK Sarajevo, slobodan igrač), Zvonimir Begić (HŠK Posušje, slobodan igrač), Filip Brekalo (HŠK Zrinjski), Petar Bosančić (PFC Cherno More Varna, Bugarska, slobodan igrač), Tonći Mujan (istek ugovora), Dario Miškić (istek ugovora), Marko Pervan (FK Leotar, slobodan igrač), Marko Jurić (KF Vllaznia, Albanija, slobodan igrač), Jakov Blagaić (završetak posudbe – HNK Hajduk Split)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P