PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Crveno i crno

Hoće li Čelik igrati Prvu ligu Federacije BiH ili Kantonalnu ligu ZDK?

U svom legendarnom djelu Crveno i crno francuski pisac Marie-Henri Beyle, mnogo poznatiji pod autorskim imenom Stendhal, pokušao je predstaviti dihotomiju u životu svakog pojedinca kroz lik nesretnog Juliena Sorela, mladića iz siromašne porodice koji je bjesomučno tražio način da postane dio aristokratije, a koji je na kraju svoju težnju platio životom.

Stendhal je svojim djelom uveo književnost 19. stoljeća u realizam i stvorio je jedan od njegovih najvećih simbola. Crveno i crno zapravo predstavljaju nužnost pravljenja izbora i onda kada ne postoji onaj pravi izbor i primjenjivi su na svačiju svakodnevnicu.

Julien Sorel ima jako mnogo sličnosti sa jednim drugim simbolom crvene i crne boje, Nogometnim klubom Čelik. Imaju i jednu značajnu razliku, Sorel je glavom platio vlastite greške, dok bi Čelik mogao glavom pratiti greške drugih. Ako se uopšte radi o greškama.

Nedavno smo imali priliku pratiti posljednju epizodu dvogodišnje reality emisije zvane Aydin Olgun. Turski investitor i muljator kompletan je svoj mandat u Čeliku pretvorio u turbofolk show, pa ne treba biti iznenađenje što je tako izgledao i njegov rastanak sa Čelikom. No, on je sada dio prošlosti zeničkog kluba i, ma koliko u jednom momentu za klub bilo strateški bitno riješiti ga se, bio je samo jedan od problema sa kojima se Čelik susretao.

Olgun nije bio uzrok Čelikovih problema nego njihova posljedica, jer je čovjek kakav ne može ni prići normalnom klubu, nego samo klubu kojem se sprema katastrofa. Jednom kad se riješite takvog čovjeka, trebalo bi da ste ispunili prvi preduslov da napravite korak ka ozdravljenju, ali nije uvijek tako. O klubu sada odlučuje Fuad Kasumović, isti onaj koji je prije dvije godine pojasnio da se rukovođenje klubom mora prepustiti Aydinu Olgunu, a koji ga je naknadno optužio za prevaru. Smiješno je i ulaziti u rješavanje pitanja ko je zaista koga prevario, jer jedino su prevareni navijači Čelika.

Baš kao što je napravio i ranije, Kasumović je nakon sastanka sa navijačima obećao svoju pomoć, složivši se sa većinom zahtjeva koji su pred njega postavljeni. Sutradan je istakao da su mu Robijaši izražili žaljenje što prije tri godine nisu poslušali njegov savjet i gurnuli klub u stečaj, čim bi efektivno bilo ugašeno, u tom momentu, 72 godine tradicije. Naravno, Robijaši su se od ove tvrdnje ogradili i odmah su je osudili. Ali ona je mnogo otkrila o tome na koji način Kasumović posmatra klub i kako vidi rješavanje njegovih problema.

Čelik naredne sezone sigurno neće igrati u Premijer ligi BiH, a i nastup u Prvoj ligi Federacije BiH je upitan zbog nagomilanih dugova. Dok klubom upravljaju Aydin Olgun i tipovi poput njegovih prethodnika koji su stvorili perfektno tlo za njegov dolazak, a koji su Čelik uništavali barem 20 godina, klub neće imati nikakve sponzore. Jednostavno, niko ne želi sponzorisati toliko nezdravu sredinu. Bude li Čelik sišao skroz do Kantonalne lige ZDK, što je jedna od opcija, drastično će smanjiti troškove i imat će mogućnost da se postepeno stabilizuje. No, istovremeno će se smanjiti i prihodi. Tačnije, neće ih ni biti bez podrške gradskih vlasti, i to ozbiljne. Grad već finansira reprogram poreskih dugovanja, odnosno finansirao je, a nedavno su se pojavili dokumenti koji tvrde da je reprogram blokiran. Još jedan pokazatelj kako gradska uprava tretira Čelik.

Nastup u Prvoj ligi Federacije BiH ostavio bi Čelik u žiži javnosti, omogućio bi kakve-takve prihode, ali bi klub imao i drastično veće rashode, deset ili dvadeset puta veće od onih koji bi mu bili potrebni za nastup u jednoj sezoni Kantonalne lige ZDK.

To su mogućnosti ispred Fuada Kasumovića i navijača Čelika, koji će se morati reaktivirati ako žele dobro svom klubu. Svi bi trebali biti svjesni da Čelik za pet ili 10 godina neće igrati previše značajnu ulogu u Premijer ligi BiH, ali kada je zapravo igrao? Čelik je sve vrijeme bio značajan klub zbog navijača, ne zbog dešavanja na terenu. I takav može biti i u nižim rangovima. Navijači sada ne smiju dići ruke od njega, ovo su oni momenti kad se pokazuje ljubav prema klubu.

Sve one godine lošeg rada u Čeliku, na koji su upozoravali mediji, na koji su upozoravali igrači koji su tužili klub i udruženja koja su se trudila da spase Čelik, dovele su klub pred konačan izbor. Ili će se igrati Prva liga Federacije BiH, ili će se igrati dva ranga ispod nje. Julien Sorel nije bio sretan zbog svojih izbora, ali ni on ne bi pozavidio Čeliku na njegovim izborima. Ipak, giljotina je oduzela njegovu mogućnost izbora, a za Čelik ona još postoji. Za stanje u kojem se klub nalazi, i to je nešto.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P