PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(Dosije PLBiH) Dvije strane sarajevskog derbija

Sinoć odigrani sarajevski derbi ponudio je nekoliko odgovora, ali mnogo više pitanja. U kojem se pravcu kreću gradski rivali?

foto: fkzeljeznicar.ba

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 2:0 su slavili u gradskom derbiju protiv Željezničara, prvom koji je nakon skoro dvije godine odigran pred publikom i u znatno ljepšoj atmosferi nego nekoliko ranijih.

Pošteno govoreći, nije nijedan tim pružio previše dobru partiju koja bi donijela istinsko uživanje publici, mada je Sarajevo zasluženo pobijedilo. No, za oba tima je bitnije od samog ishoda derbija adekvatno analizirati stanje u kojem se nalaze.

Šta (g)radi Goran Sablić?

Za gradske rivale ovo je tranzicijska sezona. Nakon povlačenja Nguyen Hoai Nama sa čela FK Sarajevo, Bordo tim je brzinom svjetlosti akumulirao dugove, pa je morao “rasturiti“ skupu i nefunkcionalnu ekipu. Nešto je duže trajalo to razbijanje ekipe, a tačku na oba procesa stavio je novi predsjednik kluba i većinski vlasnik upravljačkih prava Ismir Mirvić, koji je uoči samog derbija uplatom od milion eura dugove Sarajeva sveo na nulu.

Iz kluba su već ranije jako široko definisali ciljeve, pa je Sarajevo bilo i kandidat za titulu, mada realnije za Evropu, a nije bila tragedija i ako se Evropa ne izbori. Otprilike su takve poruke dolazile uoči sezone, dok trener Goran Sablić nije preuzeo odgovornost na sebe, kazavši da se Sarajevo u Bosni i Hercegovini uvijek mora boriti za najviše ciljeve.

Dugovi sa kojima se Sarajevo suočilo nastali su između ostalog i jer klub nije imao nikakav izvor sredstava osim Nguyen Hoai Nama, a uoči utakmice finala Kupa BiH, član tadašnje uprave Hajrudin Kapetanović, koji je ostao i dijelom uprave Ismira Mirvića, istakao je da se Sarajevo mora okrenuti akademiji kao jedinom sigurnom temelju za dugoročni finansijski opstanak kluba.

Trener Goran Sablić od ranih je dana svog mandata uvrstio dva mlada igrača u ozbiljnu rotaciju. Muharem Trako i Tarik Ramić obojica su rođeni 2003. godine, Ramić je napunio 18 godina, a Trako tek treba da ih napuni. Baš su oni u derbiju protiv Željezničara bili pomalo iznenađujuće taktičke promjene trenera i baš su njih dvojica odigrali vrhunske partije, pokazavši da su nakon samo nekoliko mjeseci rada sa prvim timom postali njegovi ravnopravni dijelovi.

Od 16 igrača koliko ih je Sarajevo koristilo protiv Željezničara, njih 10 je poniklo u omladinskom pogonu ovog kluba. A uz Traku i Ramića, Belmin Dizdarević, Andrej Đokanović i Dal Varešanović spadaju u kategoriju U21 igrača i spadat će u nju i naredne godine. Tranzicija Sarajeva je dakle zasad naslonjena na promociju mlađih fudbalera, a brzo će se vidjeti da li je to dio šire klupske strategije ili isključivo zasluga trenera Gorana Sablića. Nije ovo prvi put da Sarajevo ima obećavajuću budućnost sa mladim igračima i ne bi bilo prvi put da im brzo okrene leđa, pa zaključke ne treba donositi prerano.

Goran Sablić je s vremenom dobio kvalitetna pojačanja u ekipi, ali nije prvom prilikom u stranu gurnuo Muharema Traku i Tarika Ramića/fksarajevo.ba

Hoće li Željezničar izgubiti još jednu godinu?

Tu dolazimo do druge strane ove priče, i stanja u kojem se nalazi Željezničar. Ako multipliciramo sve finansijske i organizacijske probleme koje je imalo Sarajevo i produžimo im vremenski tok trajanja na nekoliko godina, doći ćemo otprilike do razumijevanja sa čim se susretao Željezničar uoči ove sezone. Prethodni saziv Upravnog odbora i stručnog štaba ambiciozno se kockao sa klupskom budućnošću, sklopivši finansijski neodrživu ekipu, koja nije bila u stanju ispuniti ambicije, a logično, nije bila u stanju ni donijeti novac.

Posljedice takvog posla itekako se osjećaju i danas, pa je i za Željezničar ovo tranzicijska sezona, ali niko sa sigurnošću ne može reći gdje vodi ta tranzicija. Slično kao i Sarajevo, i Željezničar je od početka naslonjen na priču o mladim igračima, ali u gradskom derbiju, baš kao i u prethodnih nekoliko utakmica, jedina dva mlada igrača u početnom sastavu Željezničara bili su Luka Malić i Sedad Subašić.

Još od utakmice sa Zrinjskim odigrane 7. augusta, kada je Željezničar u kadru imao još i mlade Amara Drinu i Omara Beću, u kadru Željezničara su gotovo isključivo iskusniji fudbaleri. Drinu je u početnom sastavu zamijenio Aleksandar Kosorić, Beću je zamijenio Mate Crnčević, a Željezničar je, kako su ustvrdili Tomislav Ivković i njegov pomoćnik Armando Marenzi, standardizirao početnih 11. Četiri utakmice zaredom igrao je Željezničar u istom sastavu, i u četiri utakmice zaredom gotovo da nije stvarao šanse, a postigao je tek jedan gol.

Željezničar je najneefikasnija ekipa lige uz Posušje i Široki Brijeg. Više pobjeda ima samo od Posušja i Radnika, a za pobjedu ne zna već pet utakmica. Stil igre mu je težak i nije usmjeren ka dominaciji, iako je Ivković nakon utakmice na Koševu ustvrdio da je njegov tim apsolutno dominirao u prvom poluvremenu. No, sve je to prihvatljivo i u stanju u kojem se klub nalazi ne može se teret za takve stvari olako stavljati nikome na leđa.

Ono što je za Željezničar neprihvatljivo jeste građenje ekipe na potpuno pogrešnim temeljima. Tek dio krivice za to snosi sam Ivković, a dio se svakako mora isporučiti upravi. Da nije pravila o obavezna dva startera do 21 godine u svakoj utakmici, pitanje je da li bi ovoliku minutažu imao i dvojac Malić – Subašić, a za Željezničar je to ogroman problem.

Sve i da Ivković, kako on kaže, uspije standardizirati ekipu ove sezone, ta standardizirana ekipa će nesumnjivo morati da prođe ogromne promjene, možda već na polusezoni, a gotovo sigurno na kraju sezone. Prvo, jer nije u stanju da ostvari adekvatne rezultate za renome kluba, a drugo, jer će neki igrači nesumnjivo željeti da odu dalje.

Jedini novac koji Željezničar može zaraditi mogu donijeti mladi igrači. Doduše, predsjednik Nazif Hasanbegović tvrdi da se vode pregovori sa investitorima koji bi u klub mogli ući od januara, ali premalo je konkretnih informacija po ovom pitanju da bi se sa sigurnošću moglo reći hoće li do investicije zaista i doći. Ni sam predsjednik Željezničara nije želio izlaziti u javnost sa bombastičnim najavama.

No, poenta ostaje ista. Željezničaru jedini realan cilj treba biti opstanak u ligi, ali ako ga ostvari sa superiskusnom ekipom koju će onda opet morati mijenjati gotovo u kompletu, samo će se naredne godine u ovo vrijeme konstatovati da je klub sa Grbavice izgubio još jednu godinu. A u ovom trenutku, gubitak je to koji sebi Željezničar ne bi mogao priuštiti.

Tomislav Ivković će morati promijeniti dosta toga ako želi da Željezničar na kraju uspješno okonča sezonu, bez da još jedna godina ode niz vjetar/fkzeljeznicar.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P