PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(DOSIJE PLBiH) Prvi put

Amar Osim će prvi put u karijeri u utakmici u kojoj igra Željezničar učiniti sve da Željezničar izgubi

U svojoj impresivnoj trenerskoj karijeri dužoj od dvije decenije, Amar Osim je u bh. fudbalu napravio skoro sve što se moglo napraviti. Osvojio je najviše titular prvaka, najčešće je osvajao Kup BiH, ima najveći niz uzastopnih sezona sa osvojenim trofejom, a prvi je trener koji je doveo neki bh. klub na prag grupne faze evropskih takmičenja.

Jednu stvar, međutim, Amar Osim, nikad nije napravio. Nikad nije pobijedio Željezničar. Razlog za to je, naravno, što nikad nije ni igrao protiv Željezničara, a u petak će imati prvu šansu da slavi protiv kluba u kojem je izgradio ime i sa kojim je skupa narastao do epiteta najtrofejnijeg.

Nakon tri mandata u Željezničaru, uključujući i izuzetno neuspješan posljednji, Amar Osim je ovog ljeta prvi put u karijeri preuzeo neki drugi bosanskohercegovački put. Nije doduše preuzeo neki drugi klub, nego mostarski Velež, koji je u dvije uzastopne sezone izborio plasman u Evropu, i koji se uoči ovog ljeta pripremao za iskorak.

Takve su bile najave iz kluba, i onog momenta kad je Feđa Dudić nakon skoro tri godine ispunjene uspjesima odlučio dići sidro i preći u Sarajevo, Amar Osim se nametnuo kao prva opcija. Nije Velež bio prvi klub koji je u posljednjih nekoliko godina zvao Osima, ali Velež je prvi klub čiju je ponudu Osim prihvatio, govoreći da je mnogo pozitivnog bilo u načinu na koji mu se Velež obratio, i da je u klubu vidio mlade ljude sa energijom i potencijalom za velike stvari.

Nije bilo dileme da Osim o Veležu razmišlja dugoročno, baš kao što nije bilo dileme ni da Velež o Osimu razmišlja dugoročno, no povjerenje i dugoročnost evidentno su poljuljani nakon ispadanja Veleža od Hamrun Spartansa iz Konferencijske lige već u drugom pretkolu.

Velež je prošle sezone u dvomeču nadigrao grčki AEK, pa ne treba ni govoriti kolika je doza razočarenja prisutna među navijačima mostarskog kluba, a isto tako je jasno od prvog dana da će se svaki Osimov korak porediti sa onim što je napravio njegov prethodnik Feđa Dudić kojeg, a to je priznao i sam Osim, neće biti lako nadmašiti.

U pojedinim medijima već su se pojavile informacije da se Osimu u Veležu postavljaju ultimatum i da svaki naredni loš rezultat može negativno uticati na njegovu budućnost na čelu kluba. Teško je povjerovati u takve navode, jer je Velež od povratka u Premijer ligu BiH djelovao kao klub koji stvari radi sistemski. Imenovanje Osima nakon odlaska Dudića možda je bio potez koji iskače iz tračnica takvog razmišljanja, ali tek bi brza smjena trofejnog trenera pokazala da Velež ima ozbiljne probleme sa strateškim planiranjem.

Čak i da uprava ne razmišlja o Osimovom nasljedniku u ovom trenutku, a logično bi bilo da ne razmišlja, teško može ostati imuna na sredinu u kojoj egzistira, a gdje su navijači decenijama bili razvučeni između velikog Veleža iz prošlosti i nestabilnog i konstantno ugroženog kluba iz perioda poslije rata. Konačno su došli u poziciju da imaju klub koji se može barem porediti sa slavnom prošlošću, ali njihova je percepcija nakon lošijeg otvorenja nove sezone da im taj veliki Velež, taj njihov veliki Velež, oduzima baš Osim, jer je on najveća promjena u klubu u odnosu na prošlu sezonu.

Rijetki su klubovi gdje se navijači pitaju previše u smislu direktnog donošenja odluka, čak i ako imaju ogromnu navijačku bazu poput Veležove. Međutim, još su rjeđi klubovi gdje navijači ne nameću diskurs i pravac razmišljanja, pogotovo ako se radi o navijačkoj bazi poput Veležove. I stoga Osim, na kojeg navijači već vrše pritisak nakon tri prve utakmice bez pobjede, mora početi što prije da okreće stvari u svoju korist.

Iz Veleža tvrde da su sve vrijeme bili spremni ispuniti zahtjeve Feđe Dudića, ali da je on i pored toga napustio klub i otišao u Sarajevo. Pitanje je koliko se zahtjevi Dudića koje je iznio Sarajevu razlikuju od onih koje je iznio Dudiću, no jasno je da je Velež napravio neuporedivo skromniji prelazni rok od Sarajeva, pa se onda postavlja pitanje realne procjene mogućnosti ekipe. Sigurno je da Velež nema ekipu koja se može boriti za titulu, ali isto tako, sigurno je da se od Veleža očekuje kontinuitet izlazaka na evropsku scenu, iako će konkurencija ove sezone biti neuporedivo snažnija.

Imperativ pobjede u derbiju između Veleža i Željezničara stoga će u mnogo većoj mjeri biti na strani domaćina nego na strani gosta, koji u ovom derbiju može igrati rasterećenije. Za Amara Osima medeni mjesec je na klupi Veleža naprasno završen, ako je ikad suštinski i počeo.

Osim što navijače karakteriše da se brzo naljute, karakteriše ih, logično, i da se brzo odljute. A uspije li pobijediti protiv Željezničara, prvi put u karijeri, nema dileme da će navijači Veleža Amara Osima prihvatiti kao svog. Prvi put otkad je ovog ljeta preuzeo klub.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P