PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zašto ne mogu prihvatiti rangiranje IFFHS-a

Nejasan sistem bodovanja, kao i nepostojanje liste klubova koji su se koristili za rangiranje liga, dovoljan su razlog da se barem posumnja u rang listu najboljih liga na svijetu.

Posljednjih dana nemoguće je otvoriti bilo koju sportsku stranicu a da ne pročitate kako je Premijer liga BiH 95. u svijetu. Kao neko ko je, istina kao dijete, pratio utakmice u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, te kao neko ko aktivno prati domaći fudbal od osamostaljenja BiH, ne mogu prihvatiti ovu listu, posebno zbog liga koje se nalaze ispred naše.

IFFHS, odnosno The International Federation of Football History & Statistics, od 1991. godine objavljuje listu najboljih liga svijeta. U pitanju je organizacija koju podržava FIFA, ali koja sa istom nema nikakve druge veze. Web stranica ove organizacije je u određenim sekcijama konfuzna, posebno u sekciji u kojoj bi trebala biti objašnjena metodologija koja se koristi za rangiranje.

Konfuzni sistem bodovanja

Izvršni komitet IFFHS-a je utvrdio pravila prema kojima svako takmičenje u svijetu ima svoju vrijednost, odnosno da pobjeda u npr. Ligi prvaka, Kupu Libertadores ili europskom Superkupu ekipi donosi 14 bodova. Kada su u pitanju domaća takmičenja, postoje četiri nivoa bodovanja, za ligu i za kup. Ekipe iz liga koje su u prvom rangu za pobjedu dobijaju 4 boda, u drugom 3, trećem 2 i četvrtom 1 bod. Navedeno je da svaka liga ima svoj rang, ali ja na stranici nisam uspio pronaći kako je koja liga rangirana.

Za kup takmičenja klubovi iz najbolje rangiranih liga za pobjedu dobijaju 12 bodova, iz drugog ranga 8, trećeg 5, te posljednjeg 1.5 bodova za pobjedu. Kako bi odredili jačinu lige, iz IFFHS-a u obzir uzimaju utakmice samo pet najboljih ekipa u svim takmičenjima jer, prema njihovom mišljenju, pet najboljih ekipa su najčešće ekipe koje igraju i kontinentalna takmičenja i tako donose dodatne bodove.

Pošto na stranici nije navedeno da li se boduju pobjede i remiji u pretkolima europskih takmičenja, mi ćemo pretpostaviti da se boduju. Prema IFFHS-u, Premijer liga BiH se nalazi na 95. mjestu sa 160,5 bodova, a bodovali su se rezultati od 01.01.2019. do 31.12.2019. godine. Četiri kluba koja su predstavljala BiH u europskim takmičenjima u sezoni 2019/2020 su bili Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik iz Bijeljine. Naši timovi su u Europa ligi upisali 5 pobjeda i 2 remija, što je prema IFFHS bodovanju dovoljno za 72 boda (12 bodova za pobjedu u Europa ligi, 6 bodova za remi).

Makedonci i Crnogorci su osvojili manje bodova u Europi od nas

Primjera radi, makedonska liga se nalazi na 77. mjestu a njihovi predstavnici u Europi ove sezone su upisali jednu pobjedu u Ligi prvaka (14 bodova), te dva remija u Europa ligi (12 bodova), što je ukupno 26 bodova. Treba li napomenuti da je Zrinjski sa dva puta po 3:0 eliminisao makedonsku ekipu Akademija Pandev?

I Prva liga Crne Gore se nalazi ispred Premijer lige BiH, a njihovi predstavnici u Europi su ove godine osvojili 50 bodova. Dva remija u Ligi prvaka su im donijela 14 bodova, a po dvije pobjede i dva remija u Europa ligi još 36 bodova.

Vratićemo se na naše klubove, odnosno na domaće utakmice četiri predstavnika u Europi ove godine. Ukoliko saberemo pobjede ova četiri kluba u Premijer ligi BiH od 01. januara do 31. decembra 2019. godine, doći ćemo do brojke 61, a ove ekipe su odigrale ukupno 40 puta neriješeno. Obzirom da sigurno pripadamo najnižem rangu, pobjeda u ligi donosi 1 bod a remi pola boda, pa tako su ove četiri ekipe u domaćem takmičenju osvojile 81 bod. Pridodamo li ovoj brojci i 15 pobjeda u Kupu BiH, gdje pobjeda vrijedi 1,5 bodova, dolazimo do brojke od 22.5 bodova osvojenih u Kupu.

Saberemo li bodove osvojene u europskim i domaćim takmičenjima, dolazimo do cifre od 175,5 osvojenih bodova, što je 15 bodova više nego na IFFHS stranici. Ono što je bitno još jednom napomenuti je da IFFHS za rangiranje lige uzima rezultate pet najboljih ekipa, pa ukoliko bi dodali i bodove koje je osvojio Željezničar u prethodnoj godini (20,5 u prvenstvu i 3 u Kupu BiH), naša liga bi imala 199 bodova, čime bi skočila na 86. mjesto na IFFHS listi. Čak ako iz kompletne priče izbacimo Radnik a ubacimo Slobodu, koja je 01.01.2019. godine zauzimala peto mjesto na tabeli, onda bi sa četiri tima liga imala 156 bodova, a sa Željezničarom kao petim timom 176.5 bodova, i opet se dobiju cifre koje se razlikuju od onih na stranici IFFHS-a. Naravno, ukoliko su bodovi za našu ligu pogrešno sabrani, postavlja se pitanje šta je sa ostalim ligama i koliko bi naša liga stvarno napredovala?

U Kongu se igra bolji fudbal nego u SAD-u?

Iako je u pitanju organizacija koja ima podršku FIFA-e i koja je uspostavila određene kriterije za rangiranje, isti nisu nigdje detaljno navedeni i stvaraju konfuziju. Ko iole prati fudbal sa sigurnošću može tvrditi da je američki MLS jači od npr. lige u Kongu, Sjevernoj Irskoj, Zambiji ili Sudanu. MLS zauzima 66. mjesto na IFFHS listi, dok je Kongo 33., Sjeverna Irska 46., Zambija 55. a Sudan 63. mjesto. Da li su te pozicije realne?

Zbog svega ovoga jednostavno je nerealno povjerovati da je mjesto na kojem se nalazi Premijer liga BiH stvaran odraz stanja. Stanje jeste daleko od idealnog, pogotovo kada je u pitanju infrastruktura, ali ne treba iskorištavati svaku priliku da se popljuje domaći fudbal, jer niti je sve što se kod nas radi pogrešno, niti je sve što nam se prezentira izvana savršeno i bezgrešno.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P