PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

12 dana do početka PLBIH: Predstavljamo FK Velež

Velež se konačno vratio u Premijer ligu Bosne i Hercegovine nakon što ga pune 3 sezone nije bilo u najjačem rangu bosanskohercegovačkog fudbala.
FK Velež ekipa

Foto: www.fkvelez.ba

Velež se konačno vratio u Premijer ligu Bosne i Hercegovine nakon što ga pune 3 sezone nije bilo u najjačem rangu bosanskohercegovačkog fudbala. I ranije su „Rođeni“ ispadali i vraćali se u društvo najboljih ali s obzirom na sve viđeno u protekle 3 sezone čini se da bi priča ovaj put mogla biti malo drugačija i da su navijači sa razlogom zadovoljni procesima koji se odvijaju u i oko jednog od najvećih simbola grada Mostara.

Prvenstveno se tu misli na dolazak predsjednika Šemsudina Hasića, uspješnog biznismena, koji je oko Veleža konačno okupio respektabilne administrativne i sportske radnike koji su u prethodnim sezonama napravili kvalitetnu podlogu za ono što Velež očekuje u Premijer ligi BiH. Ambiciozna uprava na čelu sa Hasićem napravila je potpunu reorganizaciju unutar samog kluba a onda su na red došli i insfrastrukturni radovi.

Napravljen je pomoćni teren sa plastičnom podlogom i reflektorima koji omogućava mnogo kvalitetnije trenažne procese kako seniorima tako i omladinskom pogonu, a stadion „Rođeni“ sa kapacitetom od 6.000 sjedećih mjesta ima predispozicije postati jedan od najljepših i najfunkcionalnijih u BiH. Nakon što je natrkivena zapadna tribina iza gola, u planu je da se krov postavi i iznad centralne tribine a onda da glavni teren dobije i reflektore čime bi se zaokružila priča u vezi sa infrastrukturnim radovima, barem za sada.

 

U septembru 2016. godine na mjesto trenera stigao je Ibro Rahimić i već od tada Velež se sprema za ono što ih očekuje u narednoj sezoni, utakmice protiv najjačih klubova u BiH. O Rahimiću se u prošloj sezoni, a naročito njenom drugom dijelu, najviše pisalo i pričalo u kontekstu prepucavanja sa igračima i upravom FK Olimpik, a naredna sezona svakako je prava prilika da Rahimić potvrdi da je za bosanskohercegovačke uslove dobar trener i da dobar posao koji je napravio svojevremeno u PLBIH, trenirajući FK Mladost DK,  nije slučajnost.

Najveća snaga Veleža u narednoj sezoni je činjenica da su zadržali okosnicu ekipe koja je izborila plasman u PLBIH i koja je za bh. uslove poprilično dugo na okupu, pa su ljetne pripreme protekle više u uigravanju taktičkih zamisli nego li u samom uigravanju i upoznavanju novih igrača koji se međusobno ne poznaju, što je najčešći slučaj kada se govori o ekipama koje igraju prvu sezonu nakon ulaska iz nižeg ranga.

Radi se o izuzetno mladoj ekipi sa tek 3 igrača u rosteru koji imaju preko 30 godina (Bobić, Kuduzović i Fajić). Brzoj, poletnoj i izuzetno dobro kondiciono pripremljenoj ekipi ovog ljeta priključili su se Dino Hasanović, zadnji vezni iz GOŠK-a i Muharem Čivić, lijevi bek a po potrebi i zadnji vezni, iz Slobode. Hasanović je prema podacima agencije InStatScout u prošloj sezoni bio igrač koji je dobio najviše duela u kompletnoj PLBIH, dok je Čivić u drugoj polusezoni bio ponajbolji igrač Slobode, a radi se o igraču koji ima veliku moć ponavljanja i kvalitetnu lijevu nogu. Utisak je da su obojica ciljano dovedena na deficitarne pozicije i da bi mogli biti velika pomoć u ostvarivanju ambicija Veleža. Okosnicu tima svakako će činiti Zvonić, Zeljković, Vehabović, Behram, Cvijanović, Ovčina a tu su i stranci Dario, Brandao i Beriša. Do početka sezone očekuje se da se Velež još i dodatno pojača. Ekipu su napustili Mešanović, Ramčilović, Rodrigo, Biševac i Lucas.

Na pripremnim utakmicama pobijedili su Široki Brijeg na Pecari sa 1:3 a onda i novog člana Hrvatske prve lige, ekipu Varaždina, rezultatom 2:0, da bi u teškim vremenskim uslovima u Mostaru odigrali bez golova sa Slobodom. Ovo je dovoljno da se pošalje upozorenje ostalim klubovima u PLBIH da Velež ima ozbiljnu ekipu koja je spremna nadigravati se sa svima. Osim poletnosti, brzine i uigranosti koja krasi ekipu, veliki adut svakako će biti i navijači na stadionu u Vrapčićima. Velež je ponovo u modi, očekuju se pune tribine u 1. kolu protiv ekipe Mladosti i na krilima te euforije Velež bi mogao biti jedno od prijatnijih iznenađenja u novoj sezoni. Ipak, ne treba zaboraviti da velika očekivanja često donose i velika razočarenja pa je jako teško predvidjeti u kojem smjeru će ići Veležova sezona. Za 13. juli zakazana je generalna proba protiv Željezničara a u prvih 6 prvenstvenih kola ekipa će odigrati utakmice protiv Zrinjskog, Širokog Brijega i Sarajeva i ti mečevi mogli bi dati odgovor koliki je realan domet Veleža u povratničkoj sezoni u Premijer ligi.

U svakom slučaju očekuju nas zanimljive utakmice, pogotovo u Vrapčićima gdje će neupitno posjeta biti  i iznad prosjeka PLBIH, bar u prvih nekoliko kola.

Naša prognoza: plasman od 7. do 9. mjesta.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P