PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

99 godina ponosa i slave

Prema Statutu FK Željezničar, kao dan i praznik Kluba je određen 19. septembar, dan kada je FK Željezničar zvanično registrovan u tadašnjem Sarajevskom nogometnom podsavezu.

Željezničar danas slavi svoj 99. rođendan. Na današnji dan, 1921. godine, Sarajevski nogometni podsavez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar Drugog razreda za sezonu 1921/1922. Prema Statutu FK Željezničar, 19. septembar je proglašen za dan Kluba.

Željo je dva dana ranije, 17. septembra, odigrao svoju prvu utakmicu u historiji, pa se nerijetko i taj datum obilježava kao rođendan Kluba. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH. Ideju o osnivanju Željezničara, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava Kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Željezničar je osnovan 4. maja 1921. godine, prvu utakmicu je odigrao već pomenutog 17. septembra, a uz dosta problema sa tadašnjim vlastima Plavi su primljeni u Sarajevski nogometni podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za Željezničar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević. O samom osnivanju Kluba pročitajte ovdje.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P