Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić u razgovoru za Faktor naglasio je da bi se stadion iznajmio na 30 godina pod zakup FK Sarajevo, uz mogućnost da se taj period produži na dodatnih 15 godina, uz jednogodišnju naknadu od jedne marke.

Šta tačno daje Općina Centar pod zakup FK Sarajevo, Ajnadžić pojašnjava:

– Odlukom Općinskog vijeća Centar precizno je utvrđeno da se FK Sarajevo u zakup daje objekat Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović – Hase” sa poslovnim prostorima unutar ovog objekta. Predmet odluke nisu pomoćni tereni kojima upravlja JU Centar za sport i rekreaciju, niti parking prostor i ostalo zemljište oko stadiona koje je namijenjeno za druge sadržaje utvrđene Regluaciom planom Zetra – zona sporta i rekreacije.

Načelnik Ajnadžić govorio je i o obavezama FK Sarajevo nakon što potpišu ugovor o iznajmljivanju stadiona.

– U spomenutoj odluci Općinskog vijeća utvrđena je obaveza FK Sarajevo da u periodu od 10 godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za kategoriju 4 u skladu sa UEFA-inim pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona. Sve će se morati uraditi, a u skladu sa važećim Regulacionim planom Zetra – zona sporta i rekreacije i idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem koje će biti odabrano putem otvorenog javnog nagradnog konkursa – kaže Ajnadžić.

Prije potpisivanja ugovora o zakupu općinska i komisija FK Sarajevo pregovarat će o uvjetima za iznamljivanje stadiona.

– Po zaduženju Općinskog vijeća ja sam formirao tim za pregovore i uprava FK Sarajevo dostavila je Općini Centar sastav tima koji će u ime ovog kluba pregovarati u vezi sa pripremom teksta ugovora o dugoročnom zakupu ovog stadiona. Moram poštovati odluke Općinskog vijeća i mislim da ne bi trebalo biti problema oko potpisivanja ugovora. U prijedlogu notarskog obrađenog ugovora između Općine kao vlasnika i FK Sarajevo kao korisnika bit će tačno utvrđena međusobna prava, a koji će se ponuditi na razmatranje i usvajanje na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća – zaključuje Ajnadžić.