PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza: FK Tuzla City je iskoristio strategiju NK Široki Brijeg protiv njih samih

Tuzla City i Široki Brijeg su u subotu odigrali taktički jako zanimljivu utakmicu.

Foto: Jabuka.tv

U okviru 19. kola BHT Premijer lige BiH na stadionu Tušanj sastali su se domaćin Tuzla City i gostujuća ekipa Širokog Brijega. Ovo je bilo posljednje kolo Premijer lige BiH u 2019. godini, a ujedno i treća uzastopna utakmica za Tuzla City na Tušnju. Prvo su savladali ekipu Čelika, a potom su u prošlom kolu remizirali sa gradskim rivalom, ekipom Slobode (1:1). Uoči ovog kola, Tuzla City je kasnila 4 boda za vodećim Željezničarom.

Ekipa Širokog Brijega se nalazila na sedmoj poziciji sa 5 bodova zaostatka za ekipom banjalučkog Borca. Ekipa iz Banja Luke je bila na trećoj poziciji, posljednjoj poziciji koja garantuje igranje na evropskoj sceni. Široki Brijeg je do ove utakmice odigrao 9 utakmica kao gost. Ostvarili su 2 pobjede, a zanimljivo je da su obje pobjede došle u derbi susretima, protiv Zrinjskog (1:3) i Željezničara (1:2).

Na slikama su igrači Tuzla Cityja obilježeni bijelom bojom, a igrači Širokog Brijega crnom bojom. Žute linije označavaju liniju pasa, crvene linije označavaju pravac kretanja, a ljubičaste linije su vezane za presing. Objašnjenja vezana za datu sliku se nalaze ispod slike.

Sastavi

Obje ekipe su izašle u formaciji 4-2-3-1. Pod vodstvom Baljića ekipa Tuzla City je u svakoj utakmici koristila ovu formaciju. Isti ovaj sastav je započeo i meč prošlog kola protiv Slobode. Ubiparip je opet zauzeo poziciju na desnom krilu. Efendić (po vokaciji desni bek) je, kao i u nekoliko prethodnih utakmica, zauzeo poziciju lijevog beka.

S druge strane i Široki Brijeg je bio u svojoj standardnoj formaciji. Šef stručnog štaba Karačić je bio lišen usluga Ćorića (suspenzija zbog žutih kartona), Enina, Barišića (povreda) i Jovića (povreda). Bagarić je meč započeo na poziciji lijevog krila, a najistureniji je bio Angelov.

Iznošenje lopte Širokog Brijega i problemi s presingom Tuzla Cityja

Ekipa Širokog Brijega je, kao što smo vidjeli, na papiru igrala u formaciji 4-2-3-1. U fazi izgradnje napada, to je prelazilo u 3-4-3. Lijevi vezni, Hrkać, se spuštao između dva stopera, Kovačića i Matića, kako bi im pomogao prilikom distribucije lopte. Bekovi su stajali visočije (u liniji sa dva vezna igrača, Marićem i Vukojom). Napadački trio su činili napadač Angelov, te krilni napadači Franjić i Bagarić.

Ekipa Tuzla City se branila u sistemu 4-4-2. Prvu presing liniju su činili napadač Ramić, te jedan od dvojca Beganović/Ubiparip. Preostali od njih dvojice se priključivao dvojici veznjaka (Sesar i Hadžanović) i lijevom krilu (Šarčević) i formirao liniju od 4.

Na slici iznad vidimo kako je to izgledalo. Hrkać je između dva stopera, a ispred te trojke je linija od 4 igrača, gdje su Cipetić i Kvesić obezbjeđivali širinu. Dva najisturenija igrača Tuzla Cityja (u ovom slučaju Ramić i Ubiparip) su imali za cilj da spriječe distribuciju lopte kroz sredinu terena. Oni su zajedno sa veznim dvojcem (Sesar i Hadžanović) formirali romb i tako su u potpunosti „zaključali“ vezni tandem gostujuće ekipe (Vukoja i Marić). Dakle, napadački dvojac Tuzla Cityja je bio zadužen da kontroliše 3 igrača prve linije progresije ekipe Širokog Brijega. Dva vezna igrača su bila zadužena da markiraju vezne igrače gostiju. Krila su markirala bekove Širokog Brijega, a bekovi su markirali krila, tako da su stoperi imali situaciju 2 na 1 kontra napadača Angelova.

Na slici iznad vidimo kako su igrači Tuzla Cityja spremali presing zamku za goste. Kao što smo vidjeli napadački dvojac je prvenstveno štitio koridor kroz sredinu terena. Oni su čekali da lopta dođe do jednog od centralnih bekova gostiju i tada dolazi do zamke. Jedan igrač (u ovom slučaju Beganović) je napadao stopera sa loptom (u ovom slučaju Matića), a pritom je položajem svog tijela blokirao pas ka Hrkaću. Drugi igrač (u ovom slučaju Ramić) je markirao Hrkaća, a pritom je blokirao pas liniju ka drugom stoperu (Kovačić). Na ostalom dijelu terena vidimo na djelu striktno markiranje. Možemo uočiti da se Bagarić (lijevo krilo) spustio u sredinu terena, ali ga je desni bek domaćina (Nukić) ispratio i onemogućio mu da dođe do slobodnog prostora. I ostali igrači su markirani po ustaljenoj šemi (vezni markiraju vezne, krila bekove, bekovi krila…), tako da je Matić „natjeran“ na odigravanje duge lopte.

Još jedan primjer presinga ekipe Tuzla City vidimo na slici iznad. Vezni igrač Marić se izvukao na stranu, te tako pokušao doći do slobodnog prostora. Međutim, Sesar ga je ispratio i onemogućio ga u toj namjeri. Na djelu opet možemo vidjeti romb koji su formirali dva vezna igrača i dva najisturenija igrača. Ramić je blokirao pas linije ka Kovačiću i Hrkaću (nisu u kadru), dok je Beganović blokirao pas opciju ka Matiću. Hadžanović je markirao Vukoju, a Sesar je pored markiranja, položajem tijela onemogućio dijagonalni pas u sredinu. Marić je primoran na dugu loptu. Također, njegovi saigrači su stajali previše daleko, te on nije imao adekvatnu pomoć.

Na slici iznad vidimo kako su se obično završavale ovakve duge lopte. Kao što je rečeno, stoperi Tuzla Cityja su imali 2 na 1 protiv napadača gostiju Angelova, tako da je jedan od njih uvijek mogao da odigra ulogu korektora. U ovom slučaju je Hasanović ostao pored Angelova, a Kojić se pridružio Efendiću, te mu pomogao u duelu protiv Franjića, pa su tako ove duge lopte bile bezopasne. Ovakve lopte su bile karakteristične za prvo poluvrijeme.

U prvom poluvremenu su igrači Širokog Brijega ugrožavali gol domaćina promjenom strane napada. To se uglavnom dešavalo nakon izvođenja auta. Igrači Tuzla Cityja su, prateći igrače za koje su bili zaduženi, opterećivali stranu na kojoj se aut izvodio. To je omogućilo igračima Širokog Brijega da pošalju dugu loptu na suprotnu stranu. Na slici iznad vidimo utrčavanje Cipetića. Šarčević koji je bio zadužen za njegovo markiranje ga je ispratio  međutim Šarčević je, kao što vidimo, bio fokusiran na loptu. On se okrenuo ka lopti, te nije mogao vidjeti da mu Cipetić iza leđa utrčava u kazneni prostor.

Na slici iznad imamo aut sa kontra strane. Ponovo je do izražaja došlo striktno markiranje koje su primjenjivali igrači Tuzla Cityja. Bagarić je ušao u sredinu i odvukao sa sobom Nukića. Tim potezom je otvorio prostor za Kvesića. Ubiparip je bio zadužen za njegovo čuvanje. Vidimo na slici da je, kao i maloprije Šarčević, Ubiparip okrenut ka lopti i da ne vidi da mu Kvesić iza leđa utrčava u prazan prostor.

Odbrana Širokog Brijega (5+5)

Široki Brijeg se branio u sistemu 4-1-4-1. Najistureniji Angelov je bio zadužen za kontrolisanje centralnih bekova domaće ekipe. Četvorka iza njega (par veznih igrača i par krila) je bila zadužena za markiranje četvorke Tuzla Cityja (par veznih igrača i par bekova). Može se reći da se ekipa Širokog Brijega branila u dva bloka od po 5 igrača. Prvi blok su činili već pomenuti igrači. Drugi blok su činili igrači odbrane, njih 4, i Hrkać, koji je imao zadatak da čuva prostor ispred svoje zadnje linije.

Na slici iznad vidimo kako je to izgledalo. Angelov je između dva stopera. Potom slijedi linija od 4 igrača, koji su mečirali 4 igrača Tuzla Cityja. Iza njih je Hrkać, koji je štitio prostor između linije odbrane i vezne linije. Na kraju dolazi odbrana, gdje su bekovi markirali krilne igrače domaćina, a dva stopera su čuvala Ramića.

Presing Širokog Brijega na djelu (slika iznad). Vidimo taj blok od 5 igrača i primjenu striktnog markiranja. Najistureniji Franjić (on i Angelov su mijenjali pozicije) je između dva stopera, dok su ostali igrači markirali odgovarajuće igrače domaćina. Za razliku od Širokog Brijega, koji je koristio Hrkaća kako bi formirao liniju od 3 igrača u početnoj fazi iznošenja lopte, domaća ekipa je koristila duplog pivota. Gosti su pravili presing tako što je napadač (u ovom slučaju Franjić) markirao stopera bez lopte, a krilni napadač (u ovom slučaju Bagarić) je napuštao beka kojeg je čuvao i vršio pritisak na stopera koji je u posjedu lopte. Pritom je on položajem tijela blokirao pas ka beku za čije je čuvanje bio zadužen.

I na slici iznad vidimo striktno markiranje. Lopta je bila u posjedu domaće ekipe, uz aut liniju. Igrači Širokog Brijega su markirali igrače u blizini i tako blokirali pas opcije. Na taj način su natjerali igrača domaće ekipe da odigra dugi pas.

Na slici iznad vidimo kako je funkcionisao drugi blok od 5 igrača. Hrkać je bio pozicioniran ispred posljednje linije. Cilj ekipe Širokog Brijega je bio da visokim presingom natjeraju domaću ekipu na odigravanje duge lopte, a da potom imaju nadmoć prilikom skoka. Na slici vidimo kako je Hrkać zajedno s odbranom formirao prsten, te su oni ostvarili brojčanu nadmoć u odnosu na domaćina (5v3). Tako su osim u skok igri, imali nadmoć i u slučaju da se lopta odbije u taj prostor.

Na slici iznad vidimo i nedostatak ovakvog načina branjenja. U slučaju visokog presinga, dešava se veliki razmak između dva bloka, konkretno između igrača vezne linije i igrača odbrane. U tom slučaju Hrkać je sam morao braniti veliki prostor.

Manipulacije igrača Tuzla Cityja

Da bi uspjeli probiti presing ekipe Širokog Brijega, igrači Tuzla Cityja su primjenjivali kretnje kako bi izmanipulisali igrače gostujuće ekipe. Ključan igrač je bio Beganović. On je u ovoj utakmici igrao na poziciji ofanzivnog veznog. Tako je za čuvanje prostora u kojem se on nalazio bio zadužen Hrkać. Prethodno smo vidjeli da je nerijetko Hrkać sam morao braniti veliki prostor, tako da je Beganović bio idealan da svojim kretanjem obezbijedi prostor svojoj ekipi. On se obično spuštao niže prema svojim centralnim veznim igračima. Centralni vezni igrači Širokog Brijega su bili zaduženi za njihovo markiranje. Hrkać nije smio da ga prati, jer bi tako prostor ispred svoje odbrane ostavio nezaštićen. Na taj način je Beganović ostajao nemarkiran i nudio je pas opciju.

Na slici iznad vidimo jednu takvu situaciju. Beganović se spustio između dva centralna vezna igrača  domaće ekipe (Sesar i Hadžanović). Tim potezom je on izazvao konfuziju u redovima gostiju. Možemo uočiti da Hrkać stoji daleko od Beganovića, da ne bi ostavio prostor iza sebe nečuvan. Marić, koji je bio zadužen za markiranje Sesara se našao u nedoumici. Nije bio siguran da li da čuva Sesara ili da napadne Beganovića.

Možemo vidjeti benefit ove strategije (slika iznad). Beganović se izvukao, a Hrkać ga nije smio ispratiti. Uslijedila je duga lopta koju je on proslijedio za Efendića. Na ovaj način je ekipa Tuzla Cityja stvorila brojčanu nadmoć na lijevoj strani (2 na 1). Šarčević je okupirao desnog beka gostiju Cipetića. Efendić je iskoristio to što je Franjić prilikom duge lopte bio fokusiran na loptu i na njenu putanju, te je utrčao u prazan prostor iza njegovih leđa.

Veoma važan igrač za ovu strategiju je bio i Ubiparip. On se često uvlačio u sredinu terena i na taj način odvlačio lijevog beka gostiju Kvesića. Na taj način je on čistio tu stranu za desnog beka Nukića. Na slici iznad imamo takvu situaciju. Ubiparip se uvukao u sredinu i odvukao sa sobom Kvesića. Dobio je loptu koju je potom odložio na stranu za Nukića. Opet su igrači domaće ekipe iskoristili fokus gostiju na loptu. I ovdje možemo uočiti da je Bagarić okrenut ka lopti i da uopšte nema Nukića u svom vidnom polju. Tako je Nukić lahko došao do slobodnog prostora.

Na slici iznad vidimo kooperaciju Beganovića i Ubiparipa. Beganović se izvukao nazad, a Ubiparip se uvukao u sredinu i odvukao Kvesića. Lopta je došla do Ubiparipa koji je potom odložio za Beganovića, koji je dao pas na stranu za Nukića (nije u kadru). Dakle, glavna strategija domaće ekipe je bila da ostvare višak na krilnim pozicijama. Širinu na desnoj strani je obezbjeđivao Nukić, a Ubiparip mu je otvarao prostor.

Pas opciju Nukiću je nudio i Beganović. Kao što smo vidjeli Hrkać je bio centralno orijentisan, te je Beganović izvlačenjem mogao ostati nemarkiran. Na slici iznad je Ubiparip ušao u šesnaesterac, a Beganović je nudio podršku Nukiću. Kvesić je ostao zbunjen, jer nije znao da li da napadne Beganovića ili da ostane da čuva prostor unutar šesnaesterca. Tuzla City je ostvario 2 na 1. Drugi benefit je taj što su ostvarili 3 na 3 unutar šesnaesterca.

Još jedna situacija (slika iznad). Ubiparip odvlači Kvesića, a Beganović se izvukao nazad i pritom pozicionirao prema desnoj strani terena. Na taj način je domaća ekipa ostvarila dupli benefit. Prvi je taj što je očišćena strana za Nukića i obezbijeđen je pas Kojića za Nukića. Drugi je benefit taj što je Beganović pozicioniran iza leđa Hrkaća. On je na taj način odvukao pažnju Bagarića i pomogao Nukića, a pritom je izmakao pažnji Hrkaća i ostvario 2 na 1 situaciju kontra Bagarića. Beganović je koristio „slijepu stranu“ Hrkaća, tj. onaj prostor koji je bio van njegovog vidnog polja.

Na slici iznad vidimo taj problem ekipe Širokog Brijega. U ovoj situaciji je Nukić bio u posjedu lopte. Svi igrači gostiju su bili fokusirani na loptu i bili su okrenuti ka tom pravcu. To je omogućilo Ubiparipu i Beganoviću da utrče u kazneni prostor.

Vidjeli smo kako je Tuzla City kreirao višak na desnoj strani. Na lijevoj strani je lijevo krilo Šarčević obezbjeđivao širinu, a lijevi bek Efendić je ulazio u sredinu. Na slici iznad vidimo kako je to izgledalo u početnoj fazi napada. Igrači Širokog Brijega su bili u svom standardnom presing izdanju (striktno markiranje). Franjić se, da bi održao kompaktnost, uvukao u sredinu terena. Efendić je potom napao centralni dio terena i dobio je loptu od Nukića.

Na slici iznad je pozicija Efendića u zadnjoj trećini terena. Igrači Tuzla Cityja su iskoristili strategiju gostiju striktnog markiranja protiv njih. Šarčević je stajao široko i odvukao je Cipetića. Vezni igrači su odvlačili vezne igrače Širokog Brijega. Efendić je koristio već pomenutu „slijepu stranu“ i orijentaciju na loptu Franjića. Ovdje vidimo njegovu poziciju u lijevom „half-space“ prostoru i potom pas ka Ramiću, koji također koristi „slijepu stranu“ Kovačića i protrčava mu iza leđa.

Promjena strategije Širokog Brijega

Vidjeli smo da u prvom poluvremenu Široki Brijeg nije imao previše uspjeha prilikom probijanja presinga domaće ekipe. Krilni igrači, Franjić i Jurilj (zamijenio Bagarića), su bili ključni igrači. Njih dvojica su često ulazili u sredinu terena. Cilj ekipe Širokog Brijega je, također, bio da ostvare višak na krilnim pozicijama.

Na slici iznad vidimo poziciju Franjića. On se uvukao u sredinu. Također, Marić se izvukao na stranu, te na taj način otvorio pas liniju ka Franjiću. Cipetić je stajao široko i odvukao je Šarčevića. Uslijedila je duga lopta na suprotnu stranu, gdje su gosti imali 3 na 2 situaciju. Za razliku od domaće ekipe, u redovima gostiju su bekovi na obje strane davali širinu, a krila su bila zadužena za ulazak u sredinu.

U drugom poluvremenu je Vukoja bio ofanzivnije orijentisan. Vidimo strategiju Širokog Brijega na suprotnoj strani. Angelov je bio iza Hasanovića, a Jurilj iza Nukića. Kvesić je stajao široko, a Ubiparip je bio nesiguran da li da stoji široko ili da čuva centralni dio terena. Tako je pas Franjića za Kvesića prošao, te su gosti stekli prednost 3 na 2 (Kvesić,  Jurilj i Angelov protiv dvojca Ubiparip, Nukić).

Novi primjer na slici iznad. Opet je Vukoja stajao visoko (u liniji sa Angelovom). Angelov se pozicionirao iza leđa stopera koji je bio na strani na kojoj je lopta (Kojić). Marić se, kao i u prethodnoj situaciji, izvukao na stranu. Vidimo poziciju Franjića, koji je bio najpovučeniji. On je odvukao pažnju Efendića. Cipetić je stajao široko i odvukao Šarčevića. Cipetić je vratio loptu Kovačiću, a ovaj odigrao pas ka Mariću koji je utrčao u prazan prostor. Vidimo nove uloge veznih igrača Širokog Brijega, Marića i Vukoje.

U prvom poluvremenu su oni bili centralno orijentisani. Međutim u drugom poluvremenu je Vukoja bio mnogo ofanzivniji (često u liniji sa Angelovim), a Marić je formirao triangl sa Franjićem i Cipetićem. Njih trojica su često vršili rotaciju, kao na slici iznad. Vidimo da je Franjić zauzeo poziciju Marića u sredini, a Marić je zauzeo njegovu poziciju na krilu. Često je na Franjićevoj poziciji bio i Cipetić, kao najofanzivniji igrač na toj strani. Dakle, Franjić je zauzimao Marićevu poziciju, a Cipetić i Marić su se smjenjivali u pozicijama beka i krila, mada je Cipetić bio uglavnom taj koji je bio ofanzivniji.

Jedan primjer sa Juriljom u glavnoj ulozi (slika iznad). Ponovo Vukoja visoko pozicioniran, čime je odvukao Hadžanovića. Angelov je opet bio na strani kako bi pomogao u okupiranju domaćih igrača, ali i kako bi se stvorila brojčana nadmoć. Jurilj je bio neometan u sredini i Hadžanović, koji je pratio Vukoju, je tek kad je ovaj primio loptu počeo da ga pritišće. Na strani situacija 2 na 1. Ubiparip gleda ka lopti, dok za to vrijeme Kvesić napada prazan prostor. On i Angelov su imali brojčanu nadmoć u odnosu na Nukića.

Primjer povratne lopte na slici iznad. Kvesić je bio visoko pozicioniran i okupirao je Nukića. Vukoja se izvukao na stranu i time je izvukao Hadžanovića.  Hadžanović je ovim potezom ostavio sredinu terena nezaštićenom. Jurilj se tu pozicionirao i ostao je sam. Ubiparip je ostao na strani i uopšte nije obraćao pažnju na Jurilja. Kvesić je dodao loptu ka Vukoji koji je proslijedio loptu ka Jurilju koji je potom uputio udarac ka golu.

I Tuzla City je imao drugu strategiju u drugom poluvremenu. Postigli su vodeći pogodak početkom drugog poluvremena, te su se nakon toga orijentisali na igru iz tranzicije. Kao što smo vidjeli, bekovi Širokog Brijega su bili visoko pozicionirani, te su ostavljali mnogo prostora iza sebe.

Formacija Širokog Brijega u drugom poluvremenu u fazi napada je bila 2-4-4. Samo su stoperi Kovačić i Matić ostajali nazad. Igrači Tuzla City-a su pokušavali da dugim loptama iskoriste prazan prostor koji su ostavljali bekovi Cipetić i Kvesić. Na slici iznad vidimo situaciju. Bekovi su zaokruženi, te vidimo njihove pozicije. Uslijedila je duga lopta u prostor za Beganovića iza leđa Kovačića.

Opet su bekovi Kvesić i Cipetić bili visoko pozicionirani. Čim su domaći osvojili loptu uslijedila je duga lopta. Ovaj put je Efendić napao prazan prostor iza Cipetića. 

Zaključak  

Ovo je bila taktički zanimljiva utakmica. U prvom poluvremenu je Tuzla City imao nadmoć, a Široki Brijeg nije imao rješenje za njihov presing. Domaći igrači su ih primorali na igranje dugih lopti. S druge strane Tuzla City je koristio strategiju striktnog markiranja Širokog Brijega protiv njih. Kretanjem igrača su stvarali višak na krilinim pozicijama, a ključni igrači su bili Ubiparip i Beganović.

U drugom poluvremenu su obje ekipe promijenile strategije. Široki Brijeg je koristio uvlačenje krila u sredinu kako bi stvorio višak na krilu i otvorio prostor za svoje ofanzivne bekove. S druge strane, Tuzla City se orijentisao na tranziciju i napadanje prostora koji su ostavljali bekovi gostiju.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P