PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Analiza utakmice Borac – Zrinjski: Domaći nisu iskoristili probleme Zrinjskog u oba pravca

Ekipa Zrinjskog je imala probleme i u fazi defanzive i u fazi ofanzive, ali Borac nije uspio krunisati niti jedan od brojnih centaršuteva.

Foto: Jabuka.tv

U okviru 17. kola Premijer lige BiH na Gradskom stadionu u Banja Luci sastali su se ekipe Borca i Zrinjskog. Uoči ove utakmice, Borac se nalazio na trećoj poziciji i pobjedom je želio zadržati priljučak za vodećim dvojcem. Ekipa Zrinjskog je imala dva boda manje od Borca i eventualnim trijumfom bi preskočila na tabeli ekipu iz Banja Luke. Ova utakmica je zanimljiva jer je na klupi Zrinjskog debitovao novi šef struke Mladen Žižović. Predvodeći ekipu Radnika, Žižović se već dva puta susreo sa ekipom Borca ove sezone. Oba puta je doživio poraz (1:2 u Bijeljini i 2:0 u Banja Luci). U nastavku ćemo vidjeti kako je izgledala ekipa Zrinjskog u svojoj prvoj utakmici pod palicom Mladena Žižovića, ali i kako je igru svoje ekipe postavio Branislav Krunić.

Sastavi

Obje ekipe su izašle u formaciji 4-2-3-1. Borac je bio u svojoj standardnoj formaciji koju preferira ove sezone. Žižović je predvodeći Radnik pretežno koristio formaciju 4-2-3-1, te je s tom praksom nastavio i u Zrinjskom. U daljnjoj analizi ćemo vidjeti koje su to karakteristike krasile igru ove dvije ekipe. Žute strelice označavaju pas, a crvene kretanje igrača. Ljubičaste linije služe da se označi markiranje. Struktura teksta je takva da prvo slijedi slika, a komentar se nalazi ispod slike.

Presing Zrinjskog i rješenja Borca

Ekipa Zrinjskog je težila visokom presingu u formaciji 5-2-3. Napadač Kunić i desno krilo Mandić su markirali stopere Borca Janičića i Jovanovića. Ofanzivni vezni Čurjurić je markirao Milutinovića, koji se obično spuštao između stopera kako bi pomogao prilikom iznošenja lopte iz zadnje linije. Dva vezna igrača, Rustemović i Zlomislić, su se držali zajedno, bili su blizu jedan drugom. Oni su se obično pozicionirali na onoj strani terena na kojoj se nalazila lopta.

Na slici iznad vidimo kako je izgledao presing ekipe Zrinjskog. Kunić, Mandić i Čurjurić u prvoj liniji. Mandić i Kunić kontrolišu stopere Borca, a Čurjurić Milutinovića. Mandić je položajem svog tijela također blokirao pas liniju ka Ćosiću i pas liniju ka Raduloviću. Rustemović i Zlomislić su izašli visoko i markirali Zilkića, odnosno Radulovića. Zanimljiva je uloga lijevog krila Tičinovića. On se u fazi odbrane spuštao u zadnju liniju i imao ulogu lijevog beka, te na taj način formirao liniju od pet igrača u posljednjoj liniji.

Na slici iznad imamo još jedan primjer. Ponovo ista šema. Kunić, Čurjurić i Mandić markiraju Jovanovića, Milutinovića i Janičića. Ovaj put Tičinović je izašao nešto visočije (to obično nije bio slučaj) kako bi spriječio pas ka Dujakoviću.

Nastavak ove akcije na slici iznad. Zlomislić i Rustemović su blizu lopte. Rustemović markira Vranješa, a Zlomislić Radulovića. Kadušić markira lijevo krilo Zilkića.

Borac je imao problema pri iznošenju lopte u situacijama kao na slici iznad. Prednja trojka Zrinjskog i vezni tandem su se držali zajedno. Oni su se pomijerali kako se pomijerala i lopta. Borac je imao problem kada su njegovi igrači u prvoj liniji stajali previše blizu jedan drugoga. Na slici iznad vidimo da četiri igrača Borca stoje previše usko, te olakšavaju posao igračima Zrinjskog da ih iskontrolišu.

Prvi način kako je Borac rješavao presing Zrinjskog (slika iznad). Lopta je bila upućena ka Dujakoviću i došlo je do pomijeranja prednje trojke Zrinjskog. Međutim, Dujaković je odigrao pas unazad ka Jovanoviću koji je isprovocirao presing Mandića. Za to vrijeme je Milutinović odvukao Čurjurića. Jovanović je imao otvoren dijagonalni pas ka Raduloviću.

Drugi način je bio korištenje bekova. Opet je Borac iskoristio činjenicu da ofanzivni igrači Zrinjskog stoje usko (slika iznad). Pas je odigran ka lijevom beku Ćosiću. Ofanzivni igrači Zrinjskog su ostali u centralnom dijelu terena. Ovaj pas je isprovocirao Kadušića (desni bek) da izađe na Ćosića, što je njemu omogućilo pas uz liniju ka Zilkiću.

Ovaj pas je primorao Jakovljevića da napusti zadnju liniju kako bi markirao Zilkića.

Uloge Zilkića i Kajkuta

Što se tiče igre u drugoj trećini terena, Borac je preferirao igru preko krila. Bekovi su ti koji su obezbjeđivali širinu u igri Borca, a ključni igrači koji su im obezbjeđivali prostor su bili Zilkić i Kajkut. Zilkić je igrao poziciju lijevog krila, ali se vrlo rijetko nalazio uz aut liniju. On je uglavnom ulazio u sredinu terena. Kajkut je na papiru bio najistureniji, međutim često se uvlačio između zadnje i vezne linije ekipe Zrinjskog.

Loptu je vukao Milutinović (slika iznad). Zlomislić je izašao kako bi ga napao. Vidimo pozicije Zilkića i Kajkuta. Zilkić je ušao u sredinu i privukao pažnju Kadušića. Na taj način on je otvorio pas liniju ka Ćosiću. Kajkut je također u sredini i on je okupirao pažnju Rustemovića i tako onemogućio njegovu intervenciju.

Još jedan primjer (slika iznad). Zilkić i Kajkut u sredini, kao neka dva ofanzivna vezna. Dujaković i Crnov su bili uz aut liniju. Crnov je okupirao lijevog beka Tičinovića i lijevog stopera Gojkovića. Dujaković je odvukao pažnju Zlomisliću. Uslijedio je pas Milutinovića prema Kajkutu. To je privuklo pažnju Rustemovića i Zlomislića (koji su ionako stajali na tom dijelu terena). Nakon toga Kajkut šalje pas ka Raduloviću a ovaj prema Zilkiću, koji je bio potpuno sam.

Nastavak ove akcije na slici iznad. Vranješ je ušao između Jakovljevića i Kadušića. Ovaj pas prema Zilkiću je izvukao Jakovljevića. Zilkić je imao dvije pas opcije. U sredinu ka Vranješu ili na lijevu stranu ka Ćosiću.

Još jedan primjer ovog mehanizma. Kada se branio u srednjem bloku Zrinjski je igrao 5-4-1, gdje je vezna četvorka stajala usko. Igrači Borca su formirali romb u sredini. Milutinović i Radulović na svojim standardnim pozicijama i Zilkić i Kajkut kao dva ofanzivna vezna. To je privuklo pažnju veznih igrača Zrinjskog. Crnov je na desnoj strani stajao široko i okupirao Tičinovića. Milutinović je imao otvoren pas ka Dujakoviću. Dakle, Borac je koristio ovakvu defanzivnu postavku Zrinjskog kako bi proslijedio loptu na krilne pozicije.

Pet igrača u zadnjoj liniji Zrinjskog i centaršutevi Borca

Što se tiče igre u zadnjoj trećini, Borac se uglavnom služio centaršutevima. Ključan igrač u zadnjoj trećini je bio Stojan Vranješ. On je tražio prostor između igrača Zrinjskog (bilo između vertikalnih linija, bilo između igrača u istoj liniji).

Centaršutevi Borca su se odvijali po principu da je Kajkut napadao prostor između dva stopera (centralnog i daljeg stopera), a da je krilo napadalo prostor iza leđa daljeg beka. Na slici iznad vidimo Kajkuta kako napada prostor između Barbarića i Gojkovića, a Crnov napada prostor iza leđa Tičinovića. Ovakva je struktura bila kad je centaršut upućen sa lijeve strane. Zilkić je ulaskom u sredinu često odvlačio Kadušića sa sobom, pa je igrač na lijevoj strani imao prostora za centaršut.

Centaršutevi s desne strane su uglavnom bili drugačije prirode. Obzirom da je Crnov stajao široko i da ga je Tičinović pratio, Dujaković nije imao prostora da uputi centaršut sa strane, te je pribjegavao centaršutu iz dubine. Na slici iznad imamo jednu situaciju. Obzirom na inferiornost kada je u pitanju igra glavom Zilkić nije sudjelovao u centaršutevima, već je to radio Vranješ. Vidimo kako on napada prostor iza Jakovljevića, a Kajkut se nalazi između preostala dva stopera.

Obzirom da se Zrinjski branio sa pet igrača u zadnjoj liniji, to im je olakšavalo da izađu na kraj sa ovim centaršutevima.

Uloga Vranješa

Dakle, Vranješ je bio ključan igrač za igru u zadnjoj trećini. Tražio je slobodan prostor kako bi imao veći uticaj na igru.

Na slici iznad vidimo standardnu defanzivu Zrinjskog. Pet igrača u zadnjoj liniji, te Rustemovića i Zlomislića ispred njih. Rustemović i Zlomislić su, kao i obično, bili blizu jedan drugog i orjentisani ka lopti. Kajkut i Zilkić su okupirali tri igrača zadnje linije Zrinjskog. Vranješ je bio povučeniji i imao je mnogo prostora da primi pas.

Centaršut s lijeve strane (slika iznad). Kajkut i Crnov na svojim standardnim pozicijama. Vranješ se izdvojio i imao je mnogo prostora da prihvati loptu.

Presing Borca

Borac je igrao visoki presing u sistemu 4-4-2. Vranješ se priključivao Kajkutu i njih dvojica su činili prvu presing liniju. Njih dvojica su imali zadatak da kontrolišu prvu liniju Zrinjskog koju su obično činila tri igrača (dva stopera + jedan vezni). Jedn od njih dvojice je striktno markirao jednog od tri igrača, a drugi je markirao pas linije ka ostala dva igrača. Vezna četvorka je bila kompaktna. Ako je lopta bila u centralnom dijelu terena oni su čuvali centralni dio. Ali u slučaju da je lopta otišla na jednu od strana dolazilo je do pomijeranja. Tako je dalje krilo ulazilo u sredinu i preuzimalo jednog od veznih igrača.

Presing Borca je prikazan na slici iznad. Kajkut je markirao Jakovljevića koji je imao loptu. Jakovljević je loptu vratio svom golmanu. Vranješ se nalazio između Zlomislića i Barbarića i kontrolisao je te dvije pas linije. Vezni igrači su markirali centralni dio terena, a krila su čuvala vanjske koridore.

Još jedan prikaz na slici iznad. Kajkut je striktno markirao Rustemovića. Vranješ je kontrolisao Barbarića i Jakovljevića (ne vidi se na slici). Crnov je zatvorio Gojkovića. Tičinović se spustio nazad, te ga je Dujaković ispratio. Milutinović je blokirao centralnu pas liniju.

Presing zamka Borca

Borac je spremio presing zamku Zrinjskom. Igrači Borca su težili tome da izmanipulišu stopere Zrinjskog i da njihov napad usmjere ka vanjskim pozicijama.

Loptu je imao Barbarić. Kajkut je svjesno ostavio otvorenu pas liniju ka Jakovljeviću. Kad je Jakovljević primio loptu Kajkut je zauzeo takav položaj tijela da je blokirao pas Jakovljevića ka Barbariću i ka golmanu. Jakovljević je bio primoran da ode u stranu. Za to vrijeme Vranješ se povukao u sredinu i blokirao centralnu pas liniju i eventualni dijagonalni pas. Prilikom ovih situacija dolazilo je do pomijeranja igrača Borca u veznoj liniji. Zilkić je markirao Kadušića, a ostali igrači su se pomjerili. Radulović je preuzeo Zlomislića, Milutinović Čurjurića, a dalje krilo Crnov je napustio vanjsku poziciju i markirao je Rustemovića.

Još jedan primjer manipulacije na slici iznad. Loptu je dobio Jakovljević. Kajkut je markirao Barbarića. Crnov se pomjerio u sredinu i markirao Rustemovića. Vranješ koji je bio povučeniji je izašao na Jakovljevića, ali je i položajem tijela blokirao pas ka Zlomisliću, kojeg je preuzeo jedan od veznih igrača (nije u kadru). Zilkić je markirao Kadušića. Jakovljević je bio primoran na ispucavanje lopte.

Problemi Zrinjskog prilikom iznošenja lopte

Zrinjski je imao velikih problema da iznese loptu iz zadnje linije pomoću pas igre. Iako su često imali brojčanu nadmoć u prvoj trećini terena, svojim postavljanjem su dozvolili igračima Borca da ih iskontrolišu.

Na slici iznad vidimo pet igrača Zrinjskog (+ golman) i tri igrača Borca. Igrači Borca su ih uspjeli iskontrolisati, te je golman Brkić bio primoran da degažira loptu. Jakovljević i Zlomislić su previše blizu jedan drugog, te su dozvolili Kajkutu da lahko pokrije te dvije pas linije. Barbarić i Rustemović su stajali u istoj vertikalnoj liniji, te je Vranješ položajem svoga tijela spriječio potencijalni pas ka jednom od njih dvojice.

Slična situacija. Dva igrača kontrolišu tri igrača Zrinjskog. Igrači Zrinjskog su se zbili u sredinu terena. Niko nije obezbjeđivao širinu, te su olakšali posao igračima Borca.

Orijentacija Zrinjskog na duge lopte

Ekipa Zrinjskog se orijentisala na duge lopte iz zadnje linije. Dodatni razlog za to je što nisu imali rješenje za pritisak ekipe Borca. Ključan igrač je bio napadač Kunić koji se spuštao kako bi učestvovao u zračnim duelima i potencijalno prebacio loptu ka svojim saigračima. Obično je najistureniji, uz Kunića, bio Mandić.

Kunić se spustio i tako odvukao sa sobom Jovanovića. Time je on očistio prostor za Mandića i osigurao mu igru jedan na jedan protiv Janičića.

Opet se Kunić spustio. Ovaj put je sa sobom odvukao Janičića. Kunić je dobio zračni duel i uspio je da proslijedi loptu za Čurjurića koji je utrčavao u prazan prostor.

Prikaz duge lopte na postavljenu odbranu Borca. Borac je bio u svojoj 4-4-2 formaciji u fazi defanzive. Kunić je bio između dva stopera, a Tičinović i Mandić su okupirali bekove. Uslijedila je duga lopta prema Tičinoviću.

Zrinjski je imao problem prilikom implementacije ove strategije. Vidjeli smo da je nerijetko u prvoj trećini terena imao brojčanu nadmoć, ali da je bio primoran na duge lopte. To znači da su u zadnjoj trećini terena bili brojčano inferiorni. Tako da je igračima Zrinjskog bilo teško da ostvare dobru poziciju protiv brojčano nadmoćnog protivnika.

Na dvije slike iznad vidimo kako je to izgledalo. Na prvoj slici imamo 2 igrača Zrinjskog protiv 6 igrača Borca, a na drugoj imamo 3 igača Zrinjskog protiv 7 igrača Borca.

Zaključak

Ekipa Zrinjskog je imala probleme i u fazi defanzive i u fazi ofanzive. U defanzivi su stajali u 5-2-3 u visokom bloku, igrači su se kretali kao cjelina, te su igrači Borca lahko mogli probiti prvu presing liniju. Također u drugoj trećini terena su nerijetko dva vezna igrača ostala sama, te ih je bilo lahko izmanipulisati. U fazi napada su pribjegavali dugim loptama, ali su zbog brojčane inferiornosti u zadnjoj trećini terena bili gotovo bezopasni.

Ekipa Borca je iskorištavala način na koji se ekipa Zrinjskog branila kako bi proslijedila loptu na stranu i uputila centaršut. Koristili su Zilkića i Kajkuta kako bi napunili sredinu terena i omogućili slobodan prostor svojim bekovima. Međutim, ekipa Zrinjskog je stajala sa 5 igrača u posljednjoj liniji, te ekipa Borca nije uspjela krunisati niti jedan od centaršuteva.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P