PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

BH Telecom (ne) ucjenjuje klubove u BiH

Potez BH Telecoma da ne pomjeri termin utakmice Tuzla City - Sarajevo se iz određenog ugla i može smatrati kao ucjena, ali se uvijek može potegnuti pitanje zašto niko drugi ne želi da izdvoji novac i da bude sponzor Premijer lige BiH.

Jučer se u medijima prvo pojavila informacija da će se derbi susret devetog kola između Tuzla Cityja i Sarajeva igrati u 20 sati, umjesto u prvobitno najavljenih 16:30. Nedugo poslije toga objavljeno je kako od pomjeranja termina neće biti ništa, jer BH Telecom, kao ekskluzivni vlasnik prava prenosa utakmica BH Telecom Premijer lige BiH ne dozvoljava pomjeranje, pošto će u 19:30 na svojoj platformi mojaTV prenositi utakmicu Željezničar – Radnik, pa im samim tim nije u interesu da praktično u istom terminu imaju dvije utakmice.

Sportska javnost je uglavnom ogorčena zbog takve odluke, uz komentare kako BH Telecom ucjenjuje klubove i kako se ovakve stvari ne dešavaju nigdje u svijetu. Naravno, ovaj potez se iz određenog ugla i može smatrati kao ucjena, ali se uvijek može potegnuti pitanje zašto niko drugi ne želi da bude sponzor lige, te zašto niko drugi ne želi da kupi prava na prenose utakmica. Možemo voljeti ili ne voljeti BH Telecom, ali je činjenica da su oni jedini bili spremni izdvojiti veću sumu novca za domaći fudbal, i da su odlučili da ga putem svoje platforme promovišu.

Problem je u tome što su utakmice PLBiH mogli gledati samo korisnici mojaTV platforme, prisutne samo u jednom dijelu Federacije BiH. Od prošle sezone i to se promijenilo pa je sada moguće gledati utakmice bilo gdje u BiH i u svijetu, uz određenu novčanu naknadu, što je sasvim logično i očekivano ako gledamo sa poslovne strane.

O kvaliteti prenosa bi se dalo raspravljati, jer je evidentno da je oprema kojom se rade prenosi zastarjela, pa tako nerijetko igrači izgledaju kao Obelix, a lopta kao nekakva fleka. Ipak, na kraju utakmice krajnji korisnik na sve to zaboravi jer je imao priliku da gleda svoj klub i ima priliku da ga gleda svake sedmice, što je prije 7-8 godina bilo nezamislivo.

Da se vratimo sada i na dio u kojem se govori kako TV kuća ne dozvoljava pomjeranje termina utakmice, odnosno kako je to moguće samo kod nas. Bundesliga se odavno igra petkom a igra se i ponedjeljkom, doduše ne prečesto, ali zbog zahtjeva TV kuća, utakmice Primere se igraju u podne, termin El Clasica se prilagođava azijskom tržištu, i takvih primjera je na stotine.

Novac diktira sve a klubovi ga neće odbiti, iako su cifre kod nas za TV prava mizerne u odnosu na Europu. Navijači u Njemačkoj su prekidali utakmice ubacivanjem teniskih loptica i rolni toalet papira, u znak protesta što se utakmice igraju ponedjeljkom, i može se reći da su uspjeli u svom naumu. Čelnici Bundeslige su odlučili da prekinu sa praksom igranja utakmica ponedjeljkom, ali to će se desiti tek od sezone 2021/22, kada ističe ugovor potpisan sa TV kućom. Navijačka svijest kod nas, nažalost, nije na tom nivou, a protesti se svode na poneku parolu i statuse na društvenim mrežama i komentare na forumima.

Premijer liga BiH se vodi kao profesionalna, ali nažalost mnogi segmenti njegog funkcionisanja su daleko od profesionalizma. Stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali treba konačno početi raditi na promjenama. Klubovi su često nezadovoljni odlukama N/FSBiH, ali ne razmišljaju o formiranju udruženja premijerligaša koje bi vodilo kompletno takmičenje, odlučivalo o terminima utakmica, prodavalo prava na prenose utakmica i slično. A dok se to ne desi, besmisleno je žaliti se na termine utakmica, na delegiranje sudija, na kazne navijačima, na delegatske izvještaje i na sve ostalo na šta se klubovi i navijači žale, jer klubovi moraju biti promjena koju žele vidjeti, a oni to ne rade i ne razmišljaju tako. Još uvijek.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P