PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Branislav Krunić je trener mjeseca oktobra

Borac je najbolji tim mjeseca oktobra po skoro svim parametrima, a zasluge za to pripadaju upravo njegovom treneru Branislavu Kruniću

Mjesec oktobar je iza nas, a tokom njega su u Premijer ligi BiH odigrana tri kola, koja nisu donijela ogromne promjene na tabeli, ali se liga gotovo u potpunosti podijelila na dva dijela. Izdvojilo se šest ekipa koje se bore za plasman u Evropu ili čak titulu, te još šest ekipa koje su u donjem dijelu tabele.

Tri se kluba mogu proglasiti najvećim oktobarskim dobitnicima, a velike zasluge za njihove uspjehe imaju njihovi treneri.

Mostarski Velež je sa novih sedam bodova u potpunosti okrenuo svoju sezonu te je sada kandidat za gornji dio tabele. Nakon tri kola, Velež nije imao niti jedan bod, a sada je sa 18 bodova na sedmom mjestu, sa tendencijom da taj bodovni saldo nastavi povećavati i naredne sedmice.

Velež nije izgubio niti jedan meč u oktobru, iako je “visio” u gostima protiv Mladosti, no svoju je ekipu Feđa Dudić uspio motivisati da za samo nekoliko minuta stigne do dva pogotka i osvoji bod. Potom je u najvećoj mjeri zahvaljujući motivaciji savladan i Zrinjski, da bi u trećoj utakmici u oktobru Velež odigrao fudbalski jako kvalitetan meč  i u gostima savladao ekipu Čelika. Time je trener mostarskog tima pokazao da je i u smislu taktike i stila igre jednako sposoban kao i u smislu motivacije svog tima.

Feđa Dudić i Velež odradili su sjajan mjesec, a vrhunski je mjesec i iza bijeljinskog Radnika, čiji je trener Mladen Žižović u kontinuitetu u stanju izvući maksimum iz ekipe koju ima na raspolaganju. Radnik je u odličnom mjesecu oktobru savladao Slobodu rezultatom 3:2, a potom je potpuno deklasirao tadašnjeg lidera na tabeli Tuzlu rezultatom 3:0. Mjesec je Radnik okončao remijem od 0:0 sa ekipom Širokog Brijega na domaćem terenu, u kojem je igrao jako dobro.

Sjajan mjesec za Radnik donio je i definitivnu promociju ovog kluba u kandidata za Evropu, mada je Radnik renutno samo tri boda iza lidera na tabeli Sarajeva. Mladen Žižović je kao igrač sa Radnikom osvojio Kup BiH i izborio plasman u Evropu, a kao trener je predvodio Radnik u jedinom preostalom izlasku u Evropu, što ga čini jednim od najznačajnijih ljudi u novijoj historiji Radnika.

Ipak, ni Dudić, a ni Žižović nisu uspjeli od svog tima dobiti maksimum na način na koji je to dobio trener Borca Branislav Krunić. Na reprezentativnu pauzu Borac je otišao nakon pobjede nad Veležom od 3:1, no teško da je neko očekivao da će već u prvoj utakmici nakon pauze Borac pružiti najbolju partiju sezone, i to baš protiv lidera Željezničara. Željezničar je pregažen sa 3:0, a Banjalučani se nakon te utakmice nisu osvrtali. Savladali su sa 2:0 ekipu Zvijezde u gostima u narednom kolu, a sjajan mjesec su kompletirali još jednom trijumfom od 2:0, kada je u Banja Luci savladan Tuzla City.

Nije Borac ostvario samo dobre rezultate, uz rezultate Banjalučani su značajno unaprijedili i svoje igre, koje ranije i pored solidnih rezultata nisu bile uvjerljive. Krunić je tako od trenera koji je kritikovan jer isključivo brine o branjenju svog gola uspio da se promoviše u trenera sposobnog da preokrene stvari u svoju i korist svoje ekipe. Borac jedini nije primio nijedan gol u oktobru, niko nije postigao sedam golova u ovom mjesecu što je Borcu pošlo za rukom, a sa četiri boda zaostatka za vodećim Sarajevom, Banjalučani bi mogli da budu kandidat za titulu. Stoga je Branislav Krunić trener mjeseca oktobra u Premijer ligi BiH.

Raniji pobjednici

August – Amar Osim (FK Željezničar)
Septembar – Toni Karačić (NK Široki Brijeg)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P