PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Brojke koje bi svaki zaljubljenik u Premijer ligu BiH trebao znati

Ko je proveo najviše minuta na terenu, ko je najviše puta sačuvao svoju mrežu, ko je imao najviše pobjeda u nizu...
Ivan Brkić

Foto: Jabuka.tv

Sezona 2019/20 okončana je ranije nego što je bilo planirano, zbog pandemije korona virusa koja je paralizovala čitav svijet. Umjesto planirana 33 kola odigrana su 22, a titula je pripala igračima Sarajeva, koji su imali najviše bodova u trenutku prekida. Prije nekoliko dana smo pisali o brojkama koje su obilježile sezonu, gdje smo se uglavnom osvrnuli na timove, te u pojedinim segmentima na igrače. Sada vam donosimo brojke vezane uglavnom za igrače, te nizove koje su timovi ubilježili u sezoni iza nas.

Nastupi

Ukupno je 355 igrača ubilježilo nastup u Premijer ligi BiH prošle sezone. Četiri igrača su odigrala sve utakmice u prvenstvu, a u pitanju su Stojan Vranješ i Đorđe Ćosić iz Borca, te dvojac iz Veleža, Brandao i Pršeš, koji je jesenji dio proveo u Slobodi. Stojan Vranješ je od ukupnih 1980 minuta odigrao 1979, Brandao je na terenu proveo 1924 minute, Omar Pršeš 1923, a Ćosić 1903 minute.

Aleksa Kovačević iz Zvijezde 09 je odigrao 5 minuta, Semir Musić iz Čelika 4 minute, njegov saigrač Nikola Baban dvije minute, dok su po jednu minutu na terenu proveli David Čavić iz Borca i Faruk Bihorac iz Veleža.

Golovi i asistencije

Najbolji strijelac BH Telecom Premijer lige BiH u sezoni 2019/20 je Mersudin Ahmetović iz Sarajeva, koji je postigao 13 golova. Drugo mjesto liste strijelaca dijele Stojan Vranješ, Vojo Ubiparip i Sulejman Krpić, koji su postigli po 12 golova, dok se na petom mjestu nalazi Brandao, koji je postigao 10 golova. U listu strijelaca se upisalo ukupno 125 različitih fudbalera, a najviše različitih strijelaca imao je HŠK Zrinjski, 16.

Ukoliko u asistencije ubrojimo i izborene penale koji su realizirani, Mahir Karić je sa 9 takvih asistencija najbolji asistent lige, dok su po 7 ubilježili Stojan Vranješ i Branimir Cipetić. Kada su u pitanju klasične asistencije, po 7 su ubilježili Mahir Karić i Branimir Cipetić, a po 6 Slaviša Radović i Semir Štilić.

U zbiru golova i asistencija (sa izborenim penalima) najkorisniji igrač lige je Stojan Vranješ sa 12 golova i 7 asistencija, drugi je napadač Tuzla Cityja Vojo Ubiparip sa 12 golova i 4 asistencije, a treće mjesto dijele Semir Štilić sa 8 golova i 6 asistencija i Mersudin Ahmetović, koji je postigao 13 golova i ubilježio jednu asistenciju.

Golmani

Od 355 igrača koliko je nastupilo ove sezone, 29 je različitih golmana. Za FK Sloboda i HŠK Zrinjski su nastupala po četiri različita golmana, dok je Bojan Pavlović branio sve utakmice za NK Čelik (ukupno 21, jer utakmica protiv Željezničara na Grbavici nije odigrana).

Od golmana koji su odigrali 50% utakmica, najmanje golova primio je Ivan Brkić iz Zrinjskog, koji je u 16 odigranih utakmica primio 9 golova (0.56 po utakmici). Iza njega nalazi se Luka Bilobrk iz Radnika, koji je na 18 odigranih utakmica primio 14 golova (0.78 po utakmici), a treći je Vladan Kovačević iz Sarajeva (20 utakmica, 15 primljenih golova).

Ako posmatramo prosjek primljenih golova po utakmici za golmane koji su odigrali 50% utakmica, najbolji je Ivan Brkić sa 0.56 primljenih golova po utakmici, drugi je Vladan Kovačević sa 0.75 primljenih golova po utakmici, a treći je Luka Bilobrk, sa 0.78 primljenih golova po utakmici. Adnan Bobić iz Veleža i Mladen Lučić iz Borca su odigrali po 21 utakmicu i primili po 20 golova, odnosno 0.95 po utakmici.

Vladan Kovačević je najviše puta u sezoni sačuvao svoju mrežu netaknutom, ukupno 11 puta, Ivan Brkić je drugi sa 10, a treće mjesto dijele Adnan Bobić i Mladen Lučić, koji su po 8 puta sačuvali svoju mrežu.

Niti jedan golman nije odbranio više od jednog penala u sezoni, a šest golmana kojima je to uspjelo jednom su Adnan Bobić, Martin Zlomislić, Emil Velić, Tarik Abdulahović, Ivan Brkić i Luka Bilobrk.

Nizovi

Sarajevo je ekipa sa najviše pobjeda u sezoni, ukupno 13, ali je Borac imao niz od 5 uzastopnih pobjeda. Kada je u pitanju niz utakmica bez poraza, Željezničar je imao 11 uzastopnih utakmica bez poraza u sezoni.

Sloboda je najviše puta ove sezone odigrala neriješeno, ukupno 9 puta, ali je Široki Brijeg imao 3 remija u nizu. Posljednjeplasirana Zvijezda 09 je upisala 16 poraza, od čega 7 u nizu. Pored toga, ekipa iz Etno sela Stanišići je bila 14 uzastopnih utakmica bez pobjede, a odmah iza njih je Sloboda sa 13 utakmica bez pobjede.

Golmani Zrinjskog su najviše puta (13) sačuvali svoju mrežu netaknutom, a čak pet ekipa je imalo niz od 4 utakmice bez primljenog gola (Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac i Velež).

Igrači Mladosti iz Doboja kod Kaknja su odigrali pet utakmica u nizu u kojima nisu postigli gol, dok su Sarajevo i Željezničar u 10 uzastopnih utakmica postizali barem jedan gol. Igrači Čelika su 10 utakmica zaredom primali barem jedan gol.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P