PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Budućnost bh. fudbala možda i ne bude crna

Klubovi bi mogli iskoristiti globalni nedostatak novca da se finansijski konsoliduju, te tako postave zdravije temelje za budućnost.

Čitav svijet se suočio sa pandemijom i sve je stalo. Sezona 2019/20 u PLBiH je prekinuta sredinom marta, a službena odluka o prekidu i proglašenju prvaka je donesena prije nekoliko dana. Neki su bili za nastavak, neki za prekid, a vrijeme bi nam trebalo pokazati da li je ova odluka bila ispravna.

Novac je i prije pandemije bio veliki problem za većinu klubova u BiH, u svim rangovima takmičenja. Iznosi koje će klubovi izdvajati za obeštećenja sigurno će biti manji nego ranije, što je već vidljivo iz nekih najavljenih transfera u svijetu, kao i plate koje će igrači primati. Postavlja se pitanje gdje je u svemu tome domaći fudbal?

Iako nikada nisu bili poznati tačni iznosi plata koje primaju fudbaleri u BiH, prema informacijama koje dolaze od izvora bliskih nekim klubovima, u nekim klubovima pojedini igrači su imali petocifrenu platu. Jasno je kako je u zemlji u kojoj prosječna plata iznosi oko 900 KM to prevelik iznos, ali i u svijetu vlada veliki disbalans između najplaćenijih fudbalera i prosječnih plata. Pretpostavlja se da će, barem u skorijoj budućnosti, klubovi morati potpisivati “slabije” ugovore sa igračima, što bi moglo itekako pozitivno utjecati na neke klubove.

Transferi

Kada pogledamo transfere iz Premijer lige BiH, tek ih je nekoliko bilo milionskih, a destinacije našim igračima su uglavnom lige zemalja Istočne Europe, i uglavnom za sitan novac. Obzirom na to da nisu u pitanju bogata tržišta, vjerovatno će u budućnosti manje posezati za stranim igračima. Sa finansijske strane to ne bi trebalo puno utjecati na domaće klubove, a sa igračke bi im moglo donijeti korist u budućnosti. Klubovi bi mogli iskoristiti nedostatak finansijskih sredstava da se konačno okrenu mladim igračima i igračima iz svojih omladinskih pogona, koji bi im u budućnosti mogli donijeti novac.

Pandemija jenjava i granice se otvaraju, ali se još uvijek ljudi teško odlučuju na putovanja. Većina klubova je najavila prozivku za sredinu juna, a početkom jula su planirane pripreme. Obzirom na mjere opreza i preporuke koje treba poštovati prilikom putovanja, posebno avionom, upitno je koliko će se klubova ovog ljeta odlučiti za inostrane destinacije, koje su uglavnom bile prvi izbor. Sigurno je da će neki klubovi posegnuti za jeftinijim rješenjima, da li u našoj zemlji ili u regionu, što bi opet moglo biti nešto pozitivno što se desilo nakon pandemije.

Povratak publike na stadione

I na kraju, testiranje i publika. Dok se čekala odluka o nastavku sezone, N/FSBiH je spominjao uslove koje bi klubovi trebali ispuniti da se prvenstvo nastavi. Brojna testiranja, odvojeni autobusi, jednokrevetne sobe u hotelima i karantini su stvari koje bi klubove koštale stotine hiljada maraka. Ako tome dodamo da bi se utakmice igrale bez prisustva publike, gubici bi bili još veći, posebno za Željezničar, Sarajevo, Borac i Velež, ali i za Slobodu, Čelik i Zrinjski.

Nova sezona počinje prvog augusta i vrlo je moguće da će dotad mjere predostrožnosti biti dodatno ublažene, da se igrači neće morati testirati po dva puta za svako kolo i da će se fudbal igrati pred publikom. Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Borac sigurno bi bili presretni da se upravo to desi, jer ih čekaju europske utakmice, koje na stadion privuku više gledalaca nego inače, kao i više sponzora nego inače.

Možda budućnost našeg fudbala i ne bude crna kao što mnogi predviđaju. Kao i mnogo puta do sada, vrijeme će sve pokazati.

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P