PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Da li klubovi namjerno ne objavljuju sve odlaske igrača?

U BH Telecom Premijer ligi BiH do otprilike petog kola nove sezone ne znate ko je sve stigao u neki klub ili ko je otišao.
Premijer liga BiH

Foto: N/FSBiH

BiH je zemlja koja poprilično kasni za europskim i svjetskim tokovima u mnogim stvarima, i to je svima jasno na dnevnoj osnovi, a samim tim i fudbal, odnosno Premijer liga BiH, nije izuzetak. U europskim ligama sasvim je normalno objaviti iznos nekog transfera, a nerijetko se objavljuju i mjesečne plate pojedinih igrača, dok su te stvari u BiH uglavnom tajna.

Očito je da ne pratimo trendove kada je to u pitanju, ali ono u čemu se prate trendovi jesu zvanične stranice bh. klubova na društvenim mrežama. Pojedini klubovi iz najvišeg ranga takmičenja nemaju zvaničnu internet stranicu, ali zato svi klubovi imaju zvaničnu stranicu na društvenoj mreži Facebook. Upravo su zvanične stranice glavni izvor kada su u pitanju dolasci i odlasci igrača u neki klub. Teoretski bi trebale biti, ali u praksi su stvari drugačije.

FK Tuzla City je jutros otputovao na pripreme na Kupres, a među putnicima nema defanzivca Mirsada Hasanovića. Hasanoviću je prije nekoliko dana istekao ugovor i neki portali su najavili da će isti biti produžen, ali očito do toga nije došlo. Tuzlaci su jako aktivni na društvenim mrežama i uglavnom objavljuju sve dolaske i odlaske, ali nisu objavili ništa za Hasanovića.

Još jedan klub koji je poprilično aktivan je FK Radnik. Bijeljinu je ovog ljeta napustilo nekoliko igrača, ali za neke od njih ništa nije zvanično objavljeno, kao npr. za Slavišu Radovića ili Alema Merajića, već se to saznalo od samih igrača ili u nekoj izjavi trenera Slavke Petrovića. Postavlja se pitanje da li klubovi selektivno biraju čiji će odlazak javno obznaniti, ili je možda u pitanju obični previd? Ova dva kluba su uzeta za primjer jer su izuzetno aktivni, stoga je nejasno kako im se dešavaju ovakve stvari.

Svakako treba spomenuti i slučaj kada klub objavi da ih je neki igrač pojačao, a igrač to demantuje. Upravo to se desilo NK Čelik prošle sezone, kada su na svojoj zvaničnoj stranici objavili dolazak golmana Antolovića, koji je par sati kasnije to demantovao.

Čelnici minhenskog Bayerna su prije nekoliko dana bili bijesni jer su se na Twitteru pojavile fotografije novog igrača Leroya Sanea kako potpisuje ugovor, prije nego što su iste objavljene na zvaničnoj stranici. Iste stvari se dešavaju i kod nas, a jedan od posljednjih slučajeva je kada je Ljuban Crepulja prije dvije godine produžio ugovor sa FK Sarajevo. Crepuljin menadžer, ili neko drugi ko je prisustvovao produženju ugovora, je kasno navečer jednom portalu poslao fotografiju igrača kako potpisuje ugovor, što su ovi, logično, odmah i objavili.

U BH Telecom Premijer ligi BiH do otprilike petog kola nove sezone ne znate ko je sve stigao u neki klub ili ko je otišao. Da se nešto promijenilo shvatite tako što vidite da nekog igrača nema u zapisniku već nekoliko kola, ili se neki igrač iznenada pojavi u zapisniku pa se poslužite Googleom da vidite gdje je igrao ranije. Ovakve stvari se ne bi trebale dešavati ukoliko želimo da nam fudbal napreduje, barem u nekom segmentu. Naravno da ovo nije ključna stvar u radu jednog kluba, ali ukoliko već težimo Europi i nekim standardima onda bi trebali i aktivnost na zvaničnim stranicama, odnosno transparentnost, podići na viši nivo. Do tada, ovdje možete pogledati do sada zvanično objavljene transfere.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P