PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Džemidžić: Ako se sezona i bude mogla završiti, neupitno je da će to biti bez publike

U idealnom scenariju Premijer liga BiH nastavit će se početkom maja. Utakmice baraža za EURO reprezentacija BiH mogla bi igrati u septembru i oktobru ili u novembarskom terminu u roku od pet dana, istakao je Džemidžić, generalni sekretar N/FS BiH.

Foto: Anadolija

U srijedu će čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) i predstavnici premijerligaških klubova održati video konferenciju na kojoj će, između ostalog, pričati i o eventualnom nastavku sezone, prekinute pandemijom koronavirusa.

”Klubovima ćemo ponuditi tri opcije za nastavak sezone, u zavisnosti kako se bude odvijala situacija sa pandemijom koronavirusa. Želimo čuti njihova razmišljanja. Otvoreni smo za svaku diskusiju, ali koja neće ići na štetu klubova, odnosno na prvom mjestu u svakoj od opcija bit će zdravlje igrača, trenera i rukovodilaca ekipa, službenih lica utakmica. Dakle, fudbal će se igrati ali kada se za to stekne uslov, na osnovu kojeg će prvenstveno biti osigurano zdravlje svih aktera utakmica. Ono što je jasno već sada, ako se sezona bude mogla završiti, neupitno, utakmice će se igrati bez publike kako bi rizik od eventualnih novih zaraza bio mnogo manji”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Adnan Džemidžić, generalni sekretar N/FS BiH.

Na sastanku sa klupskim funkcionerima osim o trenutnom statusu takmičenja BHT PL BiH i završnice Kupa BiH, pričat će se i o FIFA-inom cirkularnom pismu upućenom nacionalnim asocijacijama u vezi sa ugovornim pitanjima i prelaznim rokovima, kao i postupku licenciranja.

”U srijedu ćemo insistirati na pokretanju zajedničke inicijative klubova i Saveza prema entitetskim vladama i Vijeću ministara BiH u vezi sa uključivanjem klubova u program finansijske pomoći. Razmatrat ćemo i druge opcije i načine pomoći fudbalu u BiH, u cilju ublažavanja posljedica izazvanih situacijom zbog COVID-19”, kazao je Džemidžić, dodavši:

”Idealna varijanta za nastavak takmičenja bio bi početak maja. To nam je prva opcija ukoliko se smanji ili daj Bože što prije zaustavi širenje koronavirusa u BiH, tj. država i entiteti propišu mjere da se fudbal može igrati. U drugoj polovini aprila očekuje se novi sastanak čelnih ljudi FIFA-e i UEFA-e sa generalnim sekretarima nacionalnih asocijacija gdje bi trebali dobiti jasnije upute u kojem smjeru će se ići i kako okončati sezonu”.

FIFA i UEFA razmatraju i dvije opcije kada su u pitanju odigravanje završnica Lige prvaka i Evropa lige u ovoj sezoni, kao i reprezentativnih takmičenja koja bi trebala startovati u septembru – Liga nacija, te utakmica baraža za plasman na EURO, koji je pomjeren za ljeto 2021. godine.

”Posljednji prijedlog je da se baraž za Evropsko prvenstvo, u kojem će nastupiti i naša reprezentacija, igra – polufinalni meč u septembru, finale u oktobru. Prema toj opciji, Liga nacija redovno bi se igrala, kako je prvobitno planirano, po dva kola u septembru, oktobru i novembru ove godine. Na osnovu drugog prijedloga polufinale i finale baraža za EURO igralo bi se u roku od pet dana u novembru. U tom slučaju Liga nacija odigrala bi se po ubrzanom sistemu, po tri kola u septembru i oktobru”, istakao je Džemidžić.

Naglasio je i kako N/FS BiH niti jedan dan nije prekinuo rad u vrijeme pandemije, te da se redovno provode svi projekti.

”Radimo prema posebnom režimu i striktno postupamo prema svim uputama nadležnih institucija u ovoj, vanrednoj situaciji. Mnogo stvari rade se i online. Imamo i određeno skraćeno radno vrijeme, ali sve stižemo obaviti i nakon pandemije nećemo imati apsolutno nikakvih neobavljenih poslova, odnosno nastavit će normalno funkcionirati u punom kapacitetu, sa svim uposlenicima”, rekao je Džemidžić.

Izvor: Anadolu Agency

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P