PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Elvedin Begić odgovorio na pismo predsjednika FK Zvijezda 09

Nije se dugo čekalo na odgovor iz N/FSBiH na pismo koje je uputio Boris Stanišić.

Foto: Elman Omıc - Anadolu Agency

Nakon pisma koje je predsjednik FK Zvijezda 09 Boris Stanišić uputio Izvršnom odboru N/FSBiH, odnosno predsjedniku Elvedinu Begiću, nije se dugo čekalo na odgovor. Reakciju gospodina Begića prenosimo u cjelosti.

“Poštovani gosp. Stanišić,

Vezano za Vaš dopis broj 174/2020 od 30.06.2020. godine u kojem se referirate na odluku Izvršnog odbora NS/FSBiH sa 52. sjednice održane 30.06.2020. godine, odgovoram prvo u svoje ime, a onda i u ime NS/FS BiH.

Iznenađen sam načinom vašeg obraćanja, jer više puta počinjete novu rečenicu i pasus sa sljedećim riječima „Uvaženi gospodine predsjedniče, gospodine predsjedniče“ i sl., kako bi izrazili svoje neslaganje i nezadovoljstvo sa odlukom Izvršnog odbora od dana 30.06.2020. godine. Stiče se utisak Vaše jasne namjere targetiranja i apostrofiranja mene kao osobe koja bi trebala ponijeti određeni vid odgovornosti, i po vašem mišljenju jedinog i isključivog krivca zbog čega nije uvažen zahtjev za proširenje „BH Telecom“ Premijer lige.

Pismo u cjelini mogu razumjeti kao vid izraženog revolta kroz navode o ulaganju u sport, poslovne odnose NS/FSBiH sa „Etno selom Stanišić“, ispunjavnje uslova licenciranja, moguće finansijske gubitke i posvećenosti vaše porodice razvoju sporta. Naravno, teško je razumjeti određene dijelove pisma u kojem ističete nedostatak uvažavanja, manjak naše posvećenosti „fair play“-u, našeg ili mog ignorisanja, kako se oglušavamo na dostavljene zahtjeve, kao i neravnopravnog tretmana, jer ste i Vi svjesni da su stvari drugačije, odnosno navodi iz pisma su proizvod nezadovoljstva zbog neispunjenih želja, kao i očekivanja, a ne navedenih činjenica.

Djeluju veoma zabrinjavajuće, posebno u dijelovima pisma u kojem Vi navodite svoje viđenje a ja bih to nazvao i vidljivom zamjenom teza, kako se NS/FSBiH krije iza nekih saopštenja na svojoj web stranici,te moji savjeti „povedi računa za ubuduće“, da ste kao Vi neka moneta za potkusiravanje, da smo mi sebi dali za pravo da administrativnom odlukom nanosimo štetu Vama i porodici, te da nismo održali obećanje da ćemo raditi i donositi odluke u skladu sa pravnim aktima Saveza i za dobrobit fudbala.

Malo je čudno, da je u dopisu hronični nedostatak argumenata, kako pravnog tako i sportskog karaktera, ali je i to potpuno razumljivo jer su organi NS/FSBiH donosili utemeljene odluke na osnovu pravilnika, uzimajući u obzir odluke nadležnih organa, uvažavajući instrukcije UEFA-e , evidentno stanje broja odigranih utakmica, zatečeno stanje na tabeli odnosno sportskog uspjeha ili neuspjeha. Na neki način sve ove činjenice potvrđujete i u vašem pismu, posebno gdje pozivate na dodatne razgovore, kompromise, razumijevanje i ponovno sagledavanje situacije.

Na žalost pandemija COVID-19 nam je preko noći uzela fudbal iz naših života i ništa nas nije moglo pripremiti na ovakav scenario. Natjerani smo da naučimo neke nove životne lekcije i potrebu za promjenom načina života, rada i ponašanja, a posebno da moramo staviti na stranu lične ciljeve i usmjeriti se na zajedničke i opšte koristi. Bili smo suočeni sa velikom dozom neizvjesnosti i potrebom za donošenje jako teških odluka, kao i sa činjenicom da upravljanje u vremenu krize ne dolazi u „veličini jednakoj za sve“, niti napori i odluke mogu proizvesti „zadovoljstvo svih u jednakom omjeru“. Ove lekcije moramo nositi sa sobom,a u bližoj budućnosti i sa novim načinom i principima, kao i sa veoma pažljivom prilagodbom okruženju u kojem živimo.

Na kraju, ovim pismom nemamo namjeru poremetiti korektne odnose iz prošlosti, kao i spriječiti Vašu želju i borbu u pokušaju da zadržite status u takmičenju „BH Telecom“ Premijer lige, ali je postojala potreba NS/FSBiH za odgovorom kako bi se svi zajedno još jednom podsjetili na činjenice.

Vama, klubu i porodici želimo puno sreće i uspjeha u narednom periodu.

S poštovanjem,

Predsjednik Elvedin Begić”.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P