PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

FK Borac: Analiza golova u prvoj polusezoni

Pročitajte na koji način je Borac postizao, ali i primao golove u prvom dijelu sezone PLBiH.

foto: FK Borac

FK Borac je u sezonu krenuo sjajno, ali su loši rezultati na gostujućim terenima bili kobni, pa su polusezonu okončali na petom mjestu. Zahvaljujući sjajnim ofanzivcima Banjalučani imaju drugi najefikasniji napad lige, iza lidera Sarajeva.

Postignuti golovi

Ekipa Borca je u prvih 19 kola Premijer lige BiH postigla 36 golova, četiri manje od Sarajeva. Od tog broja postignutih golova, 13 su postigli lijevom nogom, 11 desnom nogom, 6 glavom, po jedan petom i prsima, dok su protivnički igrači 4 puta tresli vlastitu mrežu.

Igrači Borca su postigli ukupno 29 golova iz šesnaesterca, te 3 šutevima izvan šesnaest metara. Od tih 29 golova iz šesnaesterca, čak 11 su postigli iz peterca, te 3 iz kaznenih udaraca.

Borac je najviše golova postigao nakon akcija ili dodavanja sa lijeve strane, ukupno 11, dok su po 6 golova postigli nakon akcija ili dodavanja kroz sredinu i sa desne strane. Ukupno 4 gola Borac je postigao nakon što je lopta poslije šuta nekog od igrača Borca stigla do saigrača, dok su također 4 gola postigli nakon što se lopta odbila od protivničkog golmana ili igrača poslije upućenog šuta prema golu. Još po jedan gol postigli su nakon što se lopta odbila od igrača nakon dodavanja iz sredine terena, odnosno sa desne strane terena.

I na kraju, Banjalučani nisu bili pretjerano uspješni nakon prekida, jer su na taj način postigli samo dva gola. Jedan gol postignut je nakon ubacivanja iz kornera, dok je jedan gol postignut nakon ubacivanja iz slobodnog udarca.

Primljeni golovi

Odbrana Borca je sa 24 primljena gola u prvom dijelu sezone najslabija od ekipa koje su plasirane od prvog do šestog mjesta, tačnije dijele šesto mjesto sa odbranom Tuzla Cityja.

Ekipa Borca je primila 13 golova šutevima upućenim desnom nogom, 6 golova šutevima upućenim lijevom nogom, 4 gola glavom, dok su jednom zatresli vlastitu mrežu.

Baš poput Veleža, ni Borac nije primio niti jedan gol nakon udarca izvan 16 metara, što znači da su sve golove primili iz šesnaesterca. Od 24 primljena gola, uključujući i autogol, četiri su primili iz peterca, dva iz kaznenog udarca, a preostale nakon šuteva unutar 16 metara.

Ne računajući kaznene udarce, Banjalučani su primili tri gola nakon prekida, i to sva tri nakon kornera. Ovome možemo dodati i gol primljen iz jedanaesterca, nakon što su protivnici izveli korner koji je rezultirao jedanaestercom.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P