PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Grande Nemanja

Nemanja Bilbija je u posljednjem kolu tek završenog prvenstva upisao dva velika jubileja.

Netom završena sezona definitivno je jedna od onih o kojoj će se godinama pričati, uglavnom po negativnim stvarima. Istupanje Olimpika iz lige, katastrofalno suđenje, procentualno najveći broj dosuđenih jedanaesteraca u posljednjih 14 sezona samo su neke od stvari koje su obilježile sezonu 2020/21.

Ipak, u ovoj sezoni bilo je i lijepih stvari, a jedna od njih se desila u posljednjem kolu u Banovićima. Utakmica između Tuzla Cityja i Zrinjskog bila je ukupno 200. premijerligaška utakmica za velikog Nemanju Bilbiju, a sa dva postignuta gola Nemanja je stigao do još jednog jubileja, do brojke od 90 postignutih golova u Premijer ligi BiH.

Borac, Sarajevo, Zrinjski

Nemanja Bilbija je 25. oktobra 2008. upisao premijerligaški debi u porazu svog matičnog kluba Borca od Laktaša. U toj sezoni odigrao je ukupno 17 ligaških utakmica i postigao je 5 golova, a svoj prvijenac postigao je u šestom ligaškom nastupu, na gostovanju u Orašju (1:1). Nakon Borca, za koji je u Premijer ligi BiH odigrao 53 utakmice i postigao 25 golova, te avantura u Vojvodini, Bilbija je stigao u Sarajevo. Iako se u Bordo timu nije snašao baš najbolje, odigrao je 30 ligaških utakmica, postigao je 6 golova i upisao 5 asistencija, te se okitio titulom prvaka BiH i osvajača Kupa BiH.

Nakon Sarajeva uslijedio je transfer u Split ali i povratak u PLBiH nakon pola godine, ovaj put u mostarski Zrinjski, gdje je stekao status legende. Bilbija je za Zrinjski dosad odigrao 117 utakmica u Premijer ligi BiH, postigao je 59 golova, upisao je 33 asistencije, osvojio je tri titule prvaka BiH i titulu najboljeg strijelca Premijer lige. Sa 90 postignutih golova u Premijer ligi BiH Nemanja Bilbija se nalazi na trećem mjestu vječne liste strijelaca, na kojoj je vodeći Wagner sa 125 golova, dok se na drugom mjestu nalazi Stevo Nikolić sa 94 postignuta gola.

Čelik je Bilbijina najveća mušterija

Nemanja Bilbija je postizao barem jedan gol na 69 različitih utakmica Premijer lige BiH, od ukupno 200 odigranih. Dva puta je postigao po 4 gola, tri puta po 3 gola, 9 puta je na utakmicama tresao mrežu dvaput, dok je na 55 utakmica postigao jedan gol. Bilbija je postizao golove protiv 24 različite ekipe u Premijer ligi BiH. Najviše golova, devet, postigao je protiv Čelika, dok je po 8 golova postigao protiv Sarajeva i Slobode. Na diobi četvrtog mjesta nalaze se Željezničar i njegova trenutna ekipa Zrinjski, kojima je postigao po 6 golova. Devet golova protiv Čelika postigao je na sedam različitih utakmica, baš kao i 8 postignutih golova protiv Slobode, dok je protiv Sarajeva golove postizao na šest utakmica.

Nema sumnje da je Nemanja Bilbija već sada jedna od legendi Premijer lige BiH, a ukoliko odluči da i u narednim sezonama igra u domaćem prvenstvu, ni rekord Brazilca Wagnera nije nedostižan. U prilog tome svakako ide i činjenica da je u Bilbija postizao gol u svakoj sezoni u kojoj je ubilježio nastup, te da je postizao barem jedan gol u posljednjih 10 premijerligaških sezona.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P