PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Josip Barišić Joja, legenda Premijer lige BiH!

Sve što trebate znati o Josipu Barišiću Joji, ikoni Premijer lige BiH.
Josip Barišić

Foto: Faktor

Prva utakmica na kojoj sam bio a da se sjećam je odigrana krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Već tada je odlazak sa ocem na utakmice bio tradicija, koja je postajala sve jača kako sam rastao. Poslije rata je krenulo prvenstvo i već sam tada bio svjestan utakmica, protivnika i igrača. Međutim, kada se fudbal u BiH ujedinio, u sezoni 2002/03, tada je to bilo to. 

Josip Barišić, čovjek kojem je posvećen ovaj tekst, je svoj debi u Premijer ligi BiH imao na stadionu Koševo. Datum je bio 3. august 2002. godine, Posušje je poraženo od Sarajeva rezultatom 4:0, a mladić koji će devet dana nakon te utakmice proslaviti 19. rođendan ušao je u igru u 71. minuti umjesto Tomislava Brnadića. Mogu reći da sam uživo gledao njegov debi, ali isto tako i mogu reći da se, osim gola koji je postigao Almir Janjoš, više ničega ne sjećam.

Pratiti Premijer ligu BiH u njenim počecima je bilo izuzetno teško, prije svega zbog činjenice da TV prenosa praktično nije ni bilo, osim ponekog derbija. Sve što ste mogli saznati o nekom igraču bilo je iz novinskih izvještaja, a ekipe ste uglavnom mogli gledati kada gostuju protiv tima za koji navijate, ili eventualno još jednom u sezoni, ako ste se odvažili da odete na gostovanje. 

Istina, mogli te pogledati izvještaje sa svih utakmica, ali izvještaj je nedovoljan da se donese sud o nekom igraču. Obzirom da sam od Barišića stariji nešto više od godinu dana, i ja sam bio mlad kada je on debitovao. Pored činjenice da je bilo teško pratiti ostale ekipe, fokus je bio na jednoj, sve dok stvari nisu postale pristupačnije. Nekih desetak godina poslije počinjem se baviti poslom koji mi je omogućio da gledam puno više utakmica PLBiH uživo, te da se upoznajem sa igračkim kvalitetima pojedinih igrača.

Vjerovatno bih mogao tačno izbrojati koliko sam puta gledao Josipa Barišića uživo, a brojač bi vjerovatno stao negdje oko brojke 40. Žao mi je što se ne mogu sjetiti kakav je igrač bio kada je bio mlađi, ali u posljednjih 6-7 godina je ostavio jak utisak na mene. Mirnoća koju je posjedovao u zadnjoj liniji je bila fascinantna, a pored toga je posjedovao izuzetne liderske vještine i uvijek je bio podrška svojim saigračima na terenu, a vjerovatno i van njega.

Rekorder u Premijer ligi BiH

Josip Barišić je u Premijer ligi BiH nastupao za Posušje i Široki Brijeg, a u Premijer ligi BiH, Kupu BiH i europskim takmičenjima je odigrao ukupno 436 utakmica. Od tog broja, 381 utakmicu je počeo u prvih 11 i sakupio je 33.013 minuta, 55 puta je ušao sa klupe i sakupio je 1.391 minutu, dok je zamijenjen 43 puta i 2 puta je dobio crveni karton. Ukupno je odigrao 34.404 minute, a kada podijelimo taj broj sa 90 dobijemo 382 kompletne utakmice. U svojoj karijeri je postigao 16 golova, 10 u PLBiH (7 za Posušje i 3 za Široki Brijeg) i 6 u Kupu BiH (5 za Široki Brijeg i 1 za Posušje).

U ligi, kupu i europskim takmičenjima igrao je protiv 56 različitih protivnika, a od 38 ekipa koje su nastupale u zajedničkoj Premijer ligi BiH nije igrao samo protiv Gradine. Najviše utakmica odigrao je upravo protiv Sarajeva, 35, protiv Željezničara je odigrao 32 utakmice, protiv Čelika 31, potom slijede Zrinjski (28), Sloboda (24), Borac (23), Radnik iz Bijeljine (21), Velež (17), Slavija (16), Travnik (16), Leotar i Modriča (15), Olimpik (11)…

Barišič i Regoje su rekorderi po broju nastupa u zajedničkoj PLBiH, a obojica su sakupili po 354 nastupa. Barišić je u sezoni 2002/03 bio u postavi Posušja u prekinutoj utakmici protiv Sarajeva koja je kasnije poništena i Posušju je dodijeljena pobjeda za zelenim stolom. Međutim, gotovo niko u Europi ne računa nastup igraču u prekinutoj utakmici, tako da je Joja ostao na 354 utakmice. U 304 utakmice je bio u početnih 11, dok je 50 puta ušao sa klupe za rezervne igrače.

Debi protiv Sarajeva, najviše utakmica protiv Sarajeva, gol u Kupu protiv Sarajeva

Barišić je, rekli smo, debitovao protiv Sarajeva, a u svojoj trećoj utakmici u Premijer ligi BiH se upisao u strijelce. Bilo je to 17.08.2002. u Bihaću protiv Jedinstva. Njegovo Posušje je poraženo rezultatom 5:2, a Barišić je postigao gol u 90. minuti. U PLBiH Barišić je slavio 168 puta, upisao je 79 neriješenih rezultata, dok je 107 puta poražen napustio teren. U dresu Posušja u PLBiH je odigrao 122 utakmice, upisao je 53 pobjede, 19 remija i 50 poraza. U dresu Širokog Brijega je u PLBiH nastupio 232 puta, upisao je 115 pobjeda, 60 remija i 57 poraza.

Od 10 golova koliko je postigao u Premijer ligi BiH, po 2 je postigao protiv Čelika (oba u dresu Širokog Brijega), Jedinstva (oba u dresu Posušja) te Sloboda (jedan za Široki Brijeg i jedan za Posušje). Po jedan gol postigao je protiv Žepča, Modriče, Borca i Radnika, sve nastupajući za Posušje. Od 7 golova za Posušje 2 je postigao iz penala, a Posušje je u utakmicama u kojima je on postizao pogodak pobijedilo tri puta, jednom je remiziralo i dva puta je poraženo. Dvije utakmice u kojima je postigao gol za Široki Brijeg su završene pobjedom njegove ekipe, dok je jednom bilo neriješeno.

Kada su u pitanju utakmice u Kupu BiH, odigrao ih je ukupno 59, 56 je počeo u prvih 11, dok je 3 puta ušao s klupe. Za Posušje je odigrao 12 utakmica, a preostalih 47 za Široki Brijeg. Upisao je ukupno 37 pobjeda (31 Široki Brijeg i 6 Posušje), 7 remija (5 Široki Brijeg i 2 Posušje), te 15 poraza (11 Široki Brijeg i 4 Posušje). Debi u Kupu BiH imao je protiv Modriče 06. novembra 2002. godine, a odigrao je svih 90. minuta u porazu njegovog Posušja rezultatom 2:0. Prvi gol postigao je 20. oktobra 2004. kada je Posušje savladalo SAŠK Napredak rezultatom 3:1.

U Kupu BiH Barišić je postigao 6 golova, i svaki put je njegova ekipa upisala pobjedu kada je on bio strijelac. Pogađao je dva puta protiv Mladosti iz Velike Obarske, te po jednom protiv Odžaka 102, Viteza i Sarajeva, a gol za Posušje je postigao protiv SAŠK Napretka. Gol protiv Sarajeva postigao je u finalu Kupa BiH na stadionu Asim Ferhatović Hase, a Širokobriježani su, iako poraženi na svom terenu nakon 90. minuta, boljim izvođenjem jedanaesteraca osvojili Kup BiH, što je jedini Barišićev trofej u BiH.

Samo 2 crvena kartona u karijeri u BiH

U europskim takmičenjima odigrao je 23 utakmice, 19 u Europa ligi i 4 u Kupu UEFA. Upisao je 8 pobjeda (7 u EL i 1 u Kupu UEFA), 7 remija (6+1) i 8 poraza (6+2). 17 utakmica u Europa ligi je počeo u prvih 11 dok je 2 puta ušao sa klupe, a sva 4 puta u Kupu UEFA je bio u početnoj postavi. Debi u Kupu UEFA je imao 17.07.2008. u utakmici NK Široki Brijeg – FK Partizani Tirana 0:0, dok je debi u Europa ligi imao 02.07.2009. u utakmici FC Banants – NK Široki Brijeg 0:2.

I na kraju, u 436 odigranih utakmica Josip Barišić je dobio 85 žutih i 2 crvena kartona. Nastupajući za Široki Brijeg dobio je 58 žutih i oba crvena kartona. U PLBiH je dobio 43 žuta kartona i jedan crveni (protiv Zrinjskog), u Kupu BiH je dobio 10 žutih i jedan crveni karton (drugi žuti karton protiv Radnika), dok je 5 žutih kartona dobio u Europa ligi. U dresu Posušja je dobio 22 žuta kartona, 21 u prvenstvu i 1 u Kupu BiH.

Josip Barišić Joja, legenda Premijer lige BiH.

 

*napomena: za ranije sezone podaci o žutim kartonima su prikupljani uglavnom iz novinskih izvještaja, pa je moguće (minimalno) odstupanje od tačnog broja.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P