PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Kako da im vjerujemo?

Nakon još jednog netransparentnog čina iz N/FSBiH pitanje iz naslova se nameće samo od sebe.

N/FSBiH je jutros objavio kako FK Mladost definitivno ostaje bez licence za učešće u Premijer ligi BiH sljedeće sezone. Savez je to, kao i inače, učinio saopštenjem na zvaničnoj stranici, ali nakon pročitanog saopštenja nemoguće je ne postaviti pitanje “Kako da im vjerujemo?”.

Naime, u saopštenju koje sadrži pet rečenica ne postoji nikakvo objašnjenje zašto FK Mladost neće dobiti licencu, baš kao što ni nakon sjednice Prvostepene komisije nije objašnjeno zašto FK Mladost nije dobio licencu. Sjednica Prvostepene komisije održana je 4. maja, vijest je objavljena 5. maja, a rok za žalbe bio je 8 dana. Sjednica Drugostepene komisije održana je 31. maja, 18 dana nakon isteka roka za žalbe i jedan dan nakon završetka prvenstva, pa je jasno zašto se sportska javnost u BiH pita zbog čega se toliko čekalo.

Odluka se trebala donijeti ranije

Još prije utakmica posljednjeg kola, nakon što je objavljeno da se sjednica Drugostepene komisije neće održati prije nego poslije utakmica, krenule su razne špekulacije i priče kako Mladost neće dobiti licencu ukoliko Zrinjski ne bude na poziciji koja ga vodi u Konferencijsku ligu. Naravno, te priče su nedokazive ali ovakav odnos Saveza i nepojašnjavanje odluka itekako ostavlja prostor za priče i špekulacije.

N/FSBiH nikada nije bio poznat po pretjeranoj transparentnosti, ali već u prvih par mjeseci mandata novog predsjednika Vice Zeljkovića čini se kako se vraćamo u tamno doba bh. fudbala, kada su klubovi prijetili istupanjem iz lige, kada su se prekidale utakmice, kada su sudije sistematski sudile protiv pojedinih klubova i slično.

Najbolji sudija u BiH jedini sa negativnom ocjenom ove sezone

Kao još jedan dokaz netransparentnosti i razlog za sumnju svakako predstavlja smjena sudijske komisije i delegiranje sudija u proljetnom dijelu Premijer lige BiH. Danijel Bojo je nakon posljednjeg kola jesenjeg dijela sezone bez ikakvog objašnjenja nestao sa liste, Irfan Peljto je jedini dobio negativnu ocjenu u proljetnom dijelu, za razliku od recimo Matea Muse koji je “zaklao” Željezničar u meču protiv Olimpika ali je prošao bez kazne. Istina, nije ga bilo nekoliko kola u Premijer ligi BiH ali naravno da ni za to nismo dobili objašnjenje.

Miloš Gigović je ranije kažnjavan zbog tendencioznog suđenja na utakmicama FK Borac, ali to nije razlog da i dalje ne sudi Borcu, Elvis Mujić posjeduje fotografiju u opremi FK Željezničar ali to nije razlog da i dalje ne sudi Plavima, Haris Kaljanac je svojevremeno bio član FK Sarajevo ali to nije razlog da ne sudi Sarajevu. Također, pojedine sudije imaju prijavljen boravak u jednom a žive u drugom gradu, naravno u pitanju su gradovi klubova iz kojih dolaze premijerligaši kojima skoro svaki vikend sude utakmicu.

Ništa nije “čajnoslu”

Sezona je završena a iza nje ostalo je više repova nego za bilo kojom sezonom u posljednjih desetak godina. Šlag na kraju svakako je bilo donošenje odluke da se utakmice u RS-u mogu igrati uz prisustvo publike, iako je prošla sezona prekinuta jer je u jednom entitetu situacija bila gora nego u drugom. Prijedlog da se završnica Kupa BiH prošle sezone odigra na području FBiH, jer su sva četiri kluba bila iz tog entiteta, odbačen je bez razmišljanja. “Čajnoslu”, kako je svojevremeno rekao Amar Osim, na pozicijama koje vode u europska takmičenja nalazio se klub čiji je predsjednik bio sadašnji predsjednik N/FSBiH.

FK Borac dobio je priliku da proslavi titulu pred svojim navijačima i to su učinili uz taktove pjesme “Marš na Drinu”, odnosno uz himnu Lige prvaka, kako su napisali pojedini mediji koji su jedva dočekali da cuclaju spolovilo novog predsjednika Saveza i da istražuju mračne uglove njegovog anusa. Istina, na stadionu jeste svirala i himna Lige prvaka, ali “čajnoslu” se prešutilo ono što je svirali prije nje. Naravno, na stadionu je bilo prisutno puno više osoba nego što je bilo dozvoljeno, ali još uvijek nema nikakve potvrde o eventualnoj kazni za Borac, kako za muzički repertoar tako i za kršenje protokola.

Korak nazad

Nakon godina kakvog-takvog progresa napravili smo ogroman korak nazad, korak zbog kojeg se čini kako budućnost bh. fudbala nije nimalo svijetla, posebno nakon što su se na utakmicama klubova počeli pojavljivati političari koji više od 20 godina guraju ovu državu u ambis, odnosno nakon što su i članovi Predsjedništva BiH počeli govoriti ko će biti prvak Premijer lige BiH. Ne brani njima niko da navijaju za bilo koji klub, samo neka se odluče za jedan i samo njega prate, a da to ne bude klub koji je u tom trenutku politički podoban. Do sljedeće sezone…

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P