PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Kakvo je trenutno stanje sa brojem stranih fudbalera u premijerligaškim klubovima?

Hoće li neki timovi imati probleme?

foto: FK Borac

Prelazni rok je u Premijer ligi BiH praktično tek počeo, ali mnogi klubovi već su blizu toga da kompletiraju ekipu i pripreme je za izazove koji dolaze u narednoj sezoni. Jedno od ključnih pitanja ponovo će biti ono o broju stranih igrača, jer je prema pravilima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH dopušteno imati pet stranaca u zapisniku za svaku utakmicu.

U ovom kontekstu, analizirat ćemo stanje u kojem se ekipe nalaze nešto manje od mjesec dana do početka prvenstva, iako se odmah mora istaći da neće biti jednostavno analizirati sve ekipe. Igman i Sloga Doboj su naprimjer daleko od kompletiranja ekipe, a isto se može reći i za Slobodu i Leotar, u kojima se očekuje dolazak još mnogo igrača, a i zvanična potvrda odlaska nekih iz ranijih sezona.

S druge strane, o nekim se klubovima već može suditi, jer su Zrinjski, Tuzla City, Borac i Sarajevo dobar dio posla po pitanju transfera već odradili.

Zrinjski je jučer predstavio hrvatskog defanzivca Mateja Senića, a od ranije su u kadru mostarskog tima Mario Tičinović, Niko Janković, Dragan Juranović i Karlo Kamenar, koji su također strani igrači. U ovom prelaznom roku u klub je stigao i Mario Ćuže iz Dinama, pa je jasno da je Zrinjski broj stranaca prilično popunio, s tim da treba imati na umu i mogućnost da neko od aktuelnih igrača dobije naše državljanstvo. U svakom slučaju, Zrinjski bez problema može igrati i u rotaciji sa šest stranaca, a bude li dodatnih dolazaka igrača bez bh. državljanstva, onda treba očekivati i neke odlaske.

Borac je uoči ove sezone imao zanimljivu situaciju sa stranim fudbalerima, no uspio ju je uspješno riješiti. Ferhad Ayaz, Panagiotis Moraitis, Toni Jović, Goran Brkić i Milan Vušurović su svi napustili klub, a Bojan Pavlović i Dejan Meleg dobili su državljanstvo BiH. Iz prošle sezone je od stranih fudbalera ostao samo Donald Molls, a došli su Marko Gajić, Nikola Andrić, Milan Spremo, Nedeljko Piščević te Darko Lazić. Iz kluba su međutim već istakli da jedan od petorice novajlija sa državljanstvom Srbije može dobiti i bh. pasoš, što bi značilo da je Borac, baš kao i Zrinjski, prilično miran po pitanju stranih fudbalera.

Ante Vukušić, Kobie Morris i Agustin Doffo napustili su Tuzla City, a zasad je stigao samo Švicarac Allan Eleouet. Od ranije je u klubu Dario Ferreyra, a činjenica da Tuzla ima u kadru samo dva strana igrača vrlo vjerovatno znači da će do kraja prelaznog roka pokušati u inostranstvu pronaći još kvalitetnih pojačanja.

Mirko Oremuš, Krste Velkoski, Darko Lazić i Boris Cmiljanić neće naredne sezone igrati za Sarajevo, pa se i Bordo timu otvorio prostor za dovođenje stranih fudbalera. Ivan Ikić, Vlatko Drobarov, Frane Čirjak i povratnik sa posudbe Vicko Ševelj stigli su ovog ljeta, a od ranije je tu Daniel Avramovski te se može konstatovati da je i Sarajevo prilično dobro popunjeno sa stranim igračima, mada bi ekipa vjerovatno mogla podnijeti još jednog, ali uz kvalitetnu rotaciju i podjelu minutaže.

Golman Marko Jovičić jedini je stranac u kadru Veleža i tu postoji mnogo prostora za napredak i dovođenje igrača iz inostranstva, pa ostaje da se vidi hoće li se mostarski tim zaista okrenuti u tom pravcu.

FK Željezničar angažovao je Clerismaria iz Rudara, a otišli su Ante Blažević i Aleksandar Vučenović, dok se sve češće spominje i odlazak Abdeshine Abdulfataija. U Željezničaru se također mnogo govori i o dolasku investitora Eldina Diglišića iz Amerike, a u slučaju da se taj posao realizuje, Željezničar će imati prostora da dovede barem četiri igrača iz inostranstva.

Interesantna je još i ekipa Posušja, koja je svakako već odradila najveći dio prelaznog roka, a njegovi članovi od ove sezone su Marko Hanuljak, Toni Jović i Tomislav Dadić, koji nemaju državljanstvo BiH. Stoga i u Posušju postoji prostor za još neki zanimljiv transfer.

Što se ostalih ekipa tiče, one će svoj kadar popunjavati naknadno, pa će se tek s određenim protokom vremena moći shvatiti čemu teže i na koji način dovode igrače.

U svakom slučaju, evidentno je iz priloženog da klubovi pokušavaju što mudrije raspolagati sa resursima koje imaju i da se neće pretrpavati stranim igračima i stvarati sebi dugoročniji problem. Isto tako je jasno iz primjera Zrinjskog, Borca i Sarajeva, koji su dozvoljenu kvotu stranaca već praktično popunili, da se neće oslanjati na dovođenje “kapitalaca” nekad u drugom ljetnom mjesecu, nego da treneri Sergej Jakirović, Nenad Lalatović i Feđa Dudić žele da od početka rade sa kompletnom ekipom, kako bi ostvarili što bolje rezultate.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P