PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najbolji strijelac Željezničara u velikim derbijima bh. fudbala?

Nakon Širokog Brijega, na red je došla drugoplasirana ekipa na mini tabeli velike četvorke bh. fudbala.

Foto: radiosarajevo.ba

NK Široki Brijeg je prvoplasirana ekipa ukoliko posmatramo duele sa timovima iz velike četvorke bh. fudbala, a na drugom mjestu je FK Željezničar. Prije nekoliko dana smo pisali o najboljim strijelcima Širokog Brijega u velikim derbijima, a sada je na red došao Željezničar.

Igrači Željezničara su u velikim derbijima postigli ukupno 135 golova, dok su protivnički igrači 3 puta zatresli vlastitu mrežu protiv Plavih (Dilaver Zrnanović iz Sarajeva, Hrvoje Barišić iz Zrinjskog i Dino Ćorić iz Širokog Brijega). Željezničar je na Grbavici pogodio 82 puta, dok su na gostovanjima postigli 56 golova.

Od 135 golova koje su postigli igrači Željezničara, 17 je postignuto sa bijele tačke. Albin Pelak je iskoristio 4 jedanaesterca, Zajko Zeba 3, Sulejman Krpić i Almir Gredić po 2, dok je 6 igrača iskoristilo po jedan jedanaesterac. Plavi nisu iskoristili 4 dosuđena jedanaesterca, a neprecizni su bili Sanel Jahić, Senad Žerić, Zajko Zeba i Sulejman Krpić.

Plavi bez hat-tricka u derbijima

Najbolji strijelac Željezničara u utakmicama protiv Sarajeva, Širokog Brijega i Zrinjskog je Sulejman Krpić, koji je postigao 10 golova. Na drugom mjestu nalazi se Samir Bekrić sa 7 golova, treći je Semir Štilić sa 6, a četvrto mjesto sa po 5 golova dijele Albin Pelak, Ivan Lendrić i Dželaludin Muharemović. Na diobi sedmog mjesta sa po 4 gola nalaze se Zajko Zeba, Senad Žerić, Admir Kajtaz, Admir Raščić i Muamer Svraka.

Kada su u pitanju utakmice na Grbavici, po 5 puta mrežu najvećih rivala tresli su Sulejman Krpić i Samir Bekić, po 4 puta Ivan Lendrić, Dželaludin Muharemović i Albin Pelak, a po 3 puta Jadranko Bogičević, Armin Hodžić, Admir Raščić, Muamer Svraka, Dženan Zajmović i Senad Žerić.

Na gostujućim utakmicama Krpić je također najbolji strijelac Plavih sa 5 golova, 4 je postigao Semir Štilić, po 3 Vernes Selimović i Zajko Zeba, a po 2 puta su pogađali Samir Bekrić, Admir Kajtaz, Miroslav Stevanović i Admir Vladavić.

Niti jedan igrač Željezničara nije postigao hat-trick u velikim derbijima, a po 2 gola na jednoj utakmici su postizali Sulejman Krpić dva puta, te po jednom Dželaludin Muharemović, Dženan Zajmović, Senad Žerić, Albin Pelak, Armin Hodžić i Jadranko Bogičević, Vernes Selimović i Semir Štilić. Štilić i Selimović su jedini postigli više od jednog gola na gostujućim terenima na jednoj utakmici, oba puta na Koševu protiv Sarajeva.

Veliki broj različitih strijelaca u Širokom Brijegu i Mostaru

U utakmicama protiv Sarajeva Željezničar je postigao 35 golova, 23 na Grbavici i 12 na Koševu. Najviše golova protiv Sarajeva postigao je Sulejman Krpić (4), slijedi ga Dženan Zajmović (3), po 2 su dali Samir Bekrić, Almir Gredić, Dželaludin Muharemović, Vernes Selimović i Semir Štilić, jedan gol je postiglo 17 igrača, uz autogol Dilavera Zrnanovića. Najviše golova na Grbavici protiv Sarajeva postigao je Zajmović, tri, a po dva su dali Bekrić, Krpić i Muharemović. Dva gola na Koševu dali su Krpić, Selimović i Štilić, a šest igrača je postiglo po jedan gol.

FK Željezničar je protiv NK Široki Brijeg do sada postigao 46 golova, 26 na svom stadionu i 20 na Pecari. Najbolji strijelac Željezničara protiv Širokobriježana je Samir Bekrić sa 3 postignuta gola, po 2 su postigli Emir Hadžić, Sanel Jahić, Sulejman Krpić, Ivan Lendrić, Semir Štilić i Muamer Svraka, po jedan čak 30 različitih igrača (uključujući i golmana Vedrana Kjosevskog), dok je jedan gol autogol Dine Ćorića. U utakmicama odigranim na Grbavici najbolji strijelci sa po 2 postignuta gola su Bekrić, Hadžić, Lendrić, Štilić i Svraka, a jedini koji je pogodio više od jednog puta na Pecari je Sulejman Krpić, koji je postigao 2 gola, a čak 17 igrača je postiglo po jedan gol, uz Ćorićev autogol.

I na kraju, Plavi sa Grbavice su u duelima sa Zrinjskim postigli 57 golova, 33 na Grbavici i 24 u Mostaru. Najbolji strijelci protiv Zrinjskog sa po 4 postignuta pogotka su Sulejman Krpić, Albin Pelak, Admir Raščić i Senad Žerić, Jadranko Bogičević je postigao 3 gola, deset igrača je postiglo 2 gola, sedamnaest igrača je postiglo 1 gol, uz jedan autogol koji je postigao Hrvoje Barišić. U mečevima odigranim na Grbavici po 3 gola postigli su Krpić, Pelak, Raščić, Žerić i Bogičević, 2 je postigao Armin Hodžić, dok je 16 igrača postiglo po jedan gol. Na utakmicama Pod bijelim brijegom čak 21 različit igrač je postizao gol za Željezničar, a jedino je Semir Štilić u Mostaru postigao dva gola.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P