PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je najviše napredovao na tabeli u odnosu na isti period prošle sezone?

Reprezentativna pauza je prilika da pogledamo kako su premijerligaši bili plasirani prošle sezone nakon 16 odigranih kola, te da vidimo ko je najveći dobitnik a ko gubitnik u odnosu na isti period prošle sezone.

U Premijer ligi BiH je do sada odigrano 16 kola, što znači da je iza nas polovina prvenstva. Prvo mjesto na tabeli dijele gradski rivali Željezničar i Sarajevo, koji imaju po 32 boda, s tim što Plavi sa Grbavice imaju bolju gol razliku. Na trećem mjestu je novi premijerligaš Borac sa 28 bodova, četvrta je, dosta iznenađujuće, ekipa Tuzla Cityja sa 27, dok Zrinjski i Radnik na petom i šestom mjestu imaju po 26 bodova.

Ako pogledamo isti period prošle sezone, Sarajevo je tada bilo lider sa 36 bodova, što znači da su ove sezone osvojili 4 manje nego prošle. Sarajevo je ove sezone u 16 odigranih kola postiglo 11 golova manje nego u istom periodu prošle godine (24-35), a primili su isto, 11 golova.

Željezničar je nakon 16 kola prošle sezone zauzimao treće mjesto sa 28 bodova, pa je evidentan njihov bodovni napredak ove sezone. Osim toga, ove sezone su dali 12 golova više nego prošle sezone (35-23), a primili su 2 gola više (16-14).

Ekipa Tuzla Cityja se prošle sezone borila za opstanak, a u ovom periodu nalazili su se na desetom mjestu sa 16 osvojenih bodova.

Zrinjski se u ovoj fazi prošle sezone nalazio na drugom mjestu sa 31. osvojenim bodom, a ove sezone su do sada osvojili pet bodova manje, i nalaze se na petom mjestu. Ove sezone su postigli dva gola manje nego prošle (25-23), ali su i primili tri gola manje nego prošle sezone (10-13).

Ako se za ikoga može reći da je stabilan, onda je to Radnik, koji je i prošle sezone nakon 16 kola zauzimao šesto mjesto na tabeli. Za razliku od prošle, ove sezone su Bijeljinci osvojili 5 bodova više nego prošle, postigli su 10 golova više (24-14) i primili 4 gola više (17-13).

Drugu polovinu premijerligaške tabele predvodi Široki Brijeg, koji ima 21 bod, potom slijede Velež i Čelik sa 19, Sloboda sa 15, Mladost sa 13 i na posljednjem mjestu Zvijezda 09 sa 6 osvojenih bodova.

Širokobriježani su prošle sezone u ovom periodu bili na četvrtom mjestu sa 23 osvojena boda i sa gol razlikom 17:10. Osim dva osvojena boda manje, ekipu sa Pecare može zabrinuti veliki broj primljenih golova u odnosu na raniji period, jer njihova trenutna gol razlika iznosi 19:19.

NK Čelik je prošle sezone bio bolje plasiran nakon 16 kola. Zeničani su tada zauzimali 7. mjesto sa 21. osvojenim bodom, a osim bodova, koji pokazuju da slabije igraju ove sezone, isto govori i gol razlika, jer su sada postigli dva gola manje (12-14), a primili jedan više (21-20).

Sloboda je u sezonu krenula euforično, ali se brzo pokazalo da ta euforija nije imala pokrića. Trenutno se nalaze na desetom mjestu, prvom iznad crte, a prošle sezone su u ovom periodu bili peti na tabeli sa 22 boda i gol razlikom 10:11. Ove sezone su postigli šest golova više, ali su i primili čak 17 golova više nego prošle sezone.

Mladost se nalazi u ugroženoj zoni sa 13 bodova, a prošle sezone su nakon 16 kola imali čak 7 bodova više i nalazili su se na 8. mjestu na tabeli. Podmlađena ekipa Mladosti je ove sezone postigla tri gola manje nego prošle (13-16), i primili su jedan gol manje (23-24).

Na posljednjem mjestu nalazi se Zvijezda 09, sa samo šest osvojenih bodova. Ekipa iz Etno sela Stanišići je i prošle sezone grozno otvorila prvenstvo, ali su uvezali pet pobjeda i digli su se iznad crte. Nakon 16 kola prošle sezone Zvijezda 09 je zauzimala 9. mjesto sa 17 osvojenih bodova, čak 11 više nego sad. Pored toga, ekipa je postigla četiri gola manje (9-13), a primila je 11 više (35-24). Razumljivo, nove premijerligaše Borac i Velež nismo analizirali.

Da sumiramo, ukoliko posmatramo osvojene bodove, najveći dobitnik je Tuzla City, koja je osvojila 11 bodova više, zatim slijedi Radnik, koji je osvojio 5 bodova više, te Željezničar sa 4 boda više u odnosu na ovu sezonu. Te tri ekipe su ujedno jedine koje su ove sezone osvojile više bodova u odnosu na prošlu sezonu.

Najveći gubitnik u odnosu na sezonu 2018/19 je ekipa Zvijezda 09, koja je osvojila 11 bodova manje. Nakon njih slijede Mladost i Sloboda sa po 7 bodova manje, Zrinjski sa 5 osvojenih bodova manje, Sarajevo sa 4, te Čelik i Široki Brijeg sa po 2 osvojena boda manje nego prošle sezone.

Gledano po poziciji na tabeli, Tuzla City je plasirana šest mjesta više nego prošle sezone, dok je njihov gradski rival Sloboda plasirana pet mjesta slabije nego prošle sezone.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P