PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je uputio najviše šuteva u prvih šest kola?

U nastavku pročitajte igrači koje ekipe su uputili najviše šuteva u dosadašnjih šest kola, ko ima najbolji omjer postignutih golova...
Zrinjski - Velež

Foto: Dnevni-list.ba

Utakmicom sedmog kola između Sarajeva i Borca sutra će se nastaviti Premijer liga BiH, nakon prve reprezentativne pauze ove sezone. Najefikasnija ekipa u prvih šest odigranih kola je FK Borac sa 13 postignutih pogodaka, a još je jedino FK Tuzla City dvocifren i na kontu ima 10 postignutih pogodaka.

Međutim, na vrhu po broju upućenih udaraca u okvir gola u prvih šest kola je FK Velež, čiji su igrači šutirali 40 puta u okvir gola. Igrači Veleža postigli su 8 golova, što znači da je svaki peti šut u okvir gola završavao iza leđa protivničkih golmana.

Igrači Borca nalaze se na drugom mjestu po broju upućenih šuteva u okvir gola (33), i oni su trenutno najbolji kada je u pitanju prosjek postignutih golova. Od ta 33 šuta već smo spomenuli da je 13 rezultiralo golom, što znači da su igračima Borca dovoljna 2.54 šuta da postignu gol.

Četiri ekipe su uputile po 27 udaraca u okvir gola, a to su Tuzla City, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski. Treba svakako napomenuti da su Tuzla City i Široki Brijeg uputili taj broj udaraca u šest odigranih utakmica, a Željezničar i Zrinjski u pet odigranih utakmica.

I Sarajevo je odigralo dosad pet utakmica i uputili su 24 šuta u okvir gola, a na osmom mjestu su igrači Slobode sa 23 upućena šuta u okvir gola protivnika.

Četiri posljednjeplasirane ekipe po broju udaraca u okvir gola su Krupa sa 18, Mladost sa 17, Radnik sa 16 i Olimpik sa samo 11 upućenih udaraca u okvir gola.

Zrinjski ima grozan omjer upućenih šuteva i postignutih golova

Već smo spomenuli da je Borac najbolji kada je u pitanju omjer šuteva i postignutih golova, odnosno da su im dovoljna 2.54 šuta u okvir da postignu gol. Na drugom mjestu nalazi se Tuzla City, čijim je igračima potrebno 2.7 šuteva u okvir da postignu gol, a treća je Mladost sa 2.83 šuta prosječno.

Svaki treći šut igrača Željezničara, Sarajeva i Širokog Brijega završava iza leđa protivničkih golmana, igračima Slobode je potrebno 3.29 udaraca, a igračima Olimpika 3.67 udaraca u okvir gola.

Spomenuli smo ranije i igrače Veleža, koji svaki peti udarac u okvir pretvore u pogodak, igrači Radnika su na prosjeku od 5.33, igrači Krupe na 6, a Zrinjski je ubjedljivo najgori. Igrači Zrinjskog su postigli samo 2 gola ove sezone iz 27 šuteva u okvir gola, što znači da im je za gol potrebno 13.5 šuteva u okvir gola.

Igrači Veleža su uputili najviše šuteva prema golu protivnika, ukupno 101, odnosno 40 u okvir i 61 pored gola, drugoplasirani je Borac sa 84 šuta (33/51), a trećeplasirani FK Tuzla City sa 83 (27/56).

Na četvrtom mjestu je Željezničar sa 73 (27/46), peti je Zrinjski sa 69 (27/42), a šesti NK Široki Brijeg sa 67 šuteva (27 u okvir/40 pored).

Aktuelni prvak BiH Sarajevo nalazi se na sedmom mjestu sa 66 šuteva iz pet utakmica (24/42), osma je Krupa sa 64 (18/46), dok je deveti FK Radnik sa 59 (16/43).

Posljednja tri mjesta zauzeli su FK Mladost sa 55 (17/38), FK Sloboda sa 53 šuta (23/30), te FK Olimpik sa samo 39 šuteva (11/28).

Golmani Krupe su imali najviše posla

Kada su u pitanju šutevi upućeni u okvir gola neke ekipe, golmani Krupe su imali najviše posla, jer su protivnici 40 puta šutirali u okvir njihovog gola. U okvir gola Mladosti upućeno je 37 šuteva, a njih 16 je završilo iza leđa golmana Bukvića, a na trećem mjestu je Radnik sa 30 šuteva upućenih u okvir gola Dalibora Kozića.

Najmanje udaraca u okvir gola upućeno je prema golmanu Zrinjskog Dinku Horkašu, samo 12, na drugom mjestu je Sarajevo sa 16 upućenih udaraca u okvir gola, dok je u okvir gola golmana Željezničara Erića i Fejzića upućeno 17 udaraca.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P