PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko su najbolji strijelci Zrinjskog u velikim derbijima?

Koliko je golova Bilbija postigao protiv Sarajeva? Kome leži Široki Brijeg? Koliko su učinkoviti strijelci protiv Željezničara? Saznajte u tekstu.
HŠK Zrinjski

Foto: Life.ba

Ekipa Zrinjskog je (trenutno) najslabije plasirana na mini tabeli timova velike četvorke, a u 18 dosadašnjih sezona zajedničke Premijer lige BiH osvojili su 147 bodova, 14 manje od Sarajeva, 17 od Željezničara, te čak 30 manje od lidera Širokog Brijega.

Igrači Zrinjskog su u tom periodu u velikim derbijima postigli 130 pogodaka, a dva su djelo protivničkih igrača, Jadranka Bogičevića iz Željezničara i Muhidina Zukića iz Sarajeva. Plemići su na svom terenu postigli 84 pogotka (odnosno 83 i autogol), a na gostujućim 48 pogodaka (odnosno 47 i autogol).

Od 131 postignutog gola, 8 ih je postignuto iz jedanaesterca, a svih 8 su djelo različitih igrača. Ukupno je za Zrinjski u duelima protiv najvećih dosuđeno 14 jedanaesteraca, što znači da 6 nisu realizirali, a svih 6 su šutirali različiti igrači.

Plemići bez hat-tricka u velikim derbijima

Najbolji strijelac Zrinjskog u velikim derbijima je najbolji strijelac Zrinjskog u zajedničkoj PLBiH svih vremena, Nemanja Bilbija, koji je postigao 9 golova. Prati ga još jedan trofejni igrač Mostaraca, Miloš Filipović, koji je postigao 6 golova, dok treće mjesto dijele Zoran Rajović, Ivan Lendrić i Vernes Selimović, koji su postigli po 5 golova.

Najviše golova na stadionu Pod Bijelim brijegom postigao je Nemanja Bilbija, 5, po 3 su postigli Luka Modrić, Krešimir Kordić, Stevo Nikolić, Vernes Selimović, Mate Dragičević i Ivan Lendrić, po 2 gola postiglo je petnaest igrača, a po jedan trideset igrača, uz autogol Jadranka Bogičevića. Kada su u pitanju utakmice na gostujućim terenima, po 4 gola postigli su Nemanja Bilbija i Miloš Filipović, po 3 Zoran Rajović i Igor Žuržinov, po 2 Mislav Karoglan, Haris Handžić, Vernes Selimović, Ivan Crnov i Ognjen Todorović, dok su 23 različita igrača pogađala po jednom, uz autogol Muhidina Zukića iz Sarajeva.

Niti jedan igrač Zrinjskog u duelima protiv ostalih timova iz velike četvorke bh. fudbala nije postigao hat-trick. Dva gola na jednoj derbi utakmici postigli su Mate Dragičević, Stevo Nikolić, Petar Kunić, Ivan Lendrić i Nemanja Bilbija.

Bilbija najefikasniji protiv svog bivšeg kluba

U utakmicama protiv svog najvećeg rivala, Širokog Brijega, igrači Zrinjskog su postigli 44 pogotka, 26 u Mostaru i 18 u Širokom Brijegu. Mate Dragičević, Miloš Filipović i Ivan Lendrić postigli su po 3 pogotka protiv Širokog Brijega, Krešimir Kordić, Stevo Nikolić, Igor Žuržinov, Ivan Crnov, Zoran Rajović, Mario Ivanković i Ognjen Todorović postigli su po 2, dok je 21 različit igrač postigao jedan pogodak. Mate Dragičević je sa 3 pogotka najefikasniji u Mostaru protiv Širokobriježana, a po 2 su postigli Mario Ivanković, Stevo Nikolić i Ivan Lendrić. Sa po dva postignuta gola na Pecari, najbolji strijelci Zrinjskog su Igor Žuržinov, Zoran Rajović, Miloš Filipović i Ognjen Todorović.

Kada su u pitanju utakmice protiv Željezničara, igrači Zrinjskog su postigli 42 gola (uz jedan autogol), od čega 23 + autogol u Mostaru, te 19 na Grbavici. Zanimljivo, niti jedan igrač ne odskače na listi strijelaca. Čak devet igrača je protiv Željezničara postiglo 2 gola, a to su Petar Kunić, Vernes Selimović, Semir Pezer, Nemanja Bilbija, Deni Simeunović, Velibor Đurić, Luka Modrić, Stevo Nikolić i Miloš Filipović. Najbolji strijelci sa po 2 gola u Mostaru su Semir Pezer i Petar Kunić, dok su po 2 gola na Grbavici postigli Nemanja Bilbija i Vernes Selimović.

I na kraju, Zrinjski je protiv Sarajeva postigao 44 gola, uz jedan autogol, odnosno 34 na svom terenu i 11 na gostovanju u glavnom gradu. Najefikasniji igrač Zrinjskog protiv Bordo kluba je njihov bivši igrač Nemanja Bilbija, koji je postigao 6 pogodaka, Vernes Selimović je postigao 3, dok su po 2 gola postigli Krešimir Kordić, Zoran Rajović, Mladen Žižović, Haris Handžić i Ivan Lendrić. Na utakmicama odigranim na stadionu HŠK Zrinjski, opet je Nemanja Bilbija najefikasniji sa 4 pogotka, Vernes Selimović je postigao 3, dok su po 2 postigli Mladen Žižović, Krešimir Kordić i Ivan Lendrić. Bilbija je sa 2 pogotka najbolji strijelac i na stadionu Asim Ferhatović Hase, a ujedno je i jedini igrač koji je postigao više od jednog gola na našem najvećem stadionu.

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P