PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Koja ekipa je imala najviše različitih strijelaca u jednoj sezoni PLBiH?

Zrinjski je rekorder ove sezone po broju različitih strijelaca, a istražili smo ko je rekorder otkako se igra zajednička Premijer liga BiH.

Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

Kada je prije 11 dana Miloš Filipović na Pecari postigao gol u možda i posljednjoj utakmici odigranoj ove sezone u Premijer ligi BiH, on je postao ukupno sedamnaesti različiti strijelac za Zrinjski ove sezone. Za Zrinjski je u domaćem prvenstvu ove sezone nastupilo 35 igrača, od čega su 4 golmana, što znači da se više od polovine igrača upisalo u listu strijelaca.

Taj gol bio je povod da istražimo koja ekipa je u historiji zajedničke Premijer lige BiH imala najviše različitih strijelaca u jednoj sezoni.

Sedamnaest različitih strijelaca je puno, ali nije rekordna brojka. Ovoliko različitih strijelaca Zrinjski je imao i prošle sezone, a to je još uspjelo Širokom Brijegu (2017/18), Željezničaru (2006/07, 2014/15), Olimpiku (2013/14), te Posušju u sezoni 2005/06.

Nekoliko ekipa u historiji zajedničke Premijer lige BiH je imalo osamnaest različitih strijelaca u jednoj sezoni, a to su: Sarajevo u sezonama 2013/14 i 2008/09, Široki Brijeg u sezoni 2010/11, Laktaši u sezoni 2008/09, te Sloboda u sezoni 2002/03.

Rekordan broj različitih strijelaca u jednoj sezoni, 21, imala je ekipa Željezničara u prvoj zajedničkoj sezoni PLBiH, 2002/03. Obzirom na to da se te sezone igralo 38 kola, bilo je i očekivano da će rekorder biti neka od ekipa iz te sezone. 

Za Željezničar su u sezoni 2002/03 golove postizali: Jure Guvo, Mirza Mešić, Senad Žerić, Alen Bajkuša, Dželaludin Muharemović, Admir Raščić, Almir Gredić, Sanjin Radonja, Ervin Smailagić, Sergej Tica, Mirzet Alagić, Haris Alihodžić, Haris Bešlija, Sanel Jahić, Admir Kajtaz, Almir Ćosić, Dalibor Šilić, Veljko Aleksić, Arben Avdija, Bulend Biščević i Emir Hadžić.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P