PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Mladost bez promašenog jedanaesterca u PLBiH

Igrači Mladosti su neumoljivi sa bijele tačke.

Foto: Facebook stranica FK Mladost Doboj-Kakanj

Fudbalski klub Mladost iz Doboja kod Kaknja je prije pet godina izborio ulazak u Premijer ligu BiH i od tada su stabilan premijerligaš. Istina, ove sezone su bili u velikim problemima, ali obzirom na veliki zaostatak Zvijezde 09 i na to da Čelik nije dobio licencu, izvjesno je da bi u svakom slučaju ostali u PLBiH.

Zajedničku Premijer ligu BiH je igralo ukupno 38 ekipa, a premijerligaš iz Doboja kod Kaknja na vječnoj tabeli zauzima 20. mjesto. Mladost je u pet dosadašnjih sezona odigrala 149 utakmica, 45 puta je slavila, 44 puta remizirala i 60 puta je poražena. Postigli su 170 i primili 208 golova, a osvojili su 179 bodova.

Ono što je svakako zanimljivo je da igrači Mladosti još uvijek nisu promašili penal u Premijer ligi BiH. Do sada je za Mladost dosuđeno 12 jedanaesteraca i svaki put su bili precizni. Bahrudin Atajić je pogodio pet puta, Goran Brkić tri puta, dok su po jednom pogodili Abid Mujagić, Haris Dilaver, Dejan Maksimović i Aldin Šišić. Istovremeno, protiv Mladosti je dosuđeno 26 penala, protivnički igrači su realizovali 20 penala, golmani Mladosti su odbranili 4 penala, dok su protivnički igrači dva puta bili neprecizni.

U prvoj sezoni Mladosti u Premijer ligi BiH (2015/16) za crvene je dosuđen jedan penal, a protiv njih šest. Prvi strijelac za Mladost iz penala bio je Aldin Šišić, u utakmici 11. kola protiv Drine iz Zvornika koja je okončana rezultatom 4:2. Utakmica je odigrana na Kamberovića polju, a Šišić je pogodio za 2:1 u 35. minuti utakmice.

Sljedeće sezone za Mladost su dosuđena 4 penala, a protiv njih isto toliko. Goran Brkić je bio precizan 3 puta, a jednom je pogodio Dejan Maksimović.

U sezoni 2017/18 precizni su bili Abid Mujagić i Haris Dilaver, dok je Emil Velić odbranio jedan od tri dosuđena jedanaesterca protiv Mladosti. Velić je uspio odbraniti jedanaesterac Bojanu Puzigaći u utakmici protiv Borca.

U četvrtoj sezoni Mladosti u PLBiH za crvene su dosuđena 3 jedanaesterca, koje je u golove pretvorio Bahrudin Atajić, dok je protiv Mladosti 7 puta pokazano na bijelu tačku. Emil Velić je uspio odbraniti jedanaesterac Dejanu Čabraji iz Širokog Brijega, dok je Ivan Čurjurić pogodio stativu.

I konačno, u netom završenoj sezoni Atajić je dva puta bio neumoljiv sa bijele tačke, dok je protiv Mladosti dosuđeno šest jedanaesteraca, od čega su tri realizovana. Emil Velić je odbranio jedanaesterac Veliboru Đuriću iz Radnika, Tarik Abdulahović je odbranio jedanaesterac Krsti Velkoskom iz Sarajeva, a Ermin Zec je promašio panenku.

Mladost je izgubila samo jednu utakmicu kada joj je dosuđen penal, a bilo je to u sezoni 2017/18, kada su poraženi od Sarajeva rezultatom 4:2. Ukupno su upisali osam pobjeda i tri puta su remizirali. Deset od dvanaest penala dosuđeno je za Mladost kada su bili domaćini, a dva na gostovanjima, na pomenutoj utakmici protiv Sarajeva i protiv Tuzla Cityja (0:1). Po dva jedanaesterca za Mladost dosuđena su protiv Čelika i Slobode, a po jedan protiv Drine, Širokog Brijega, Olimpika, Sarajeva, Borca, Tuzla Cityja, Zrinjskog i Krupe.

Priliku za nastavak niza ekipa Mladosti će imati i u sljedećoj sezoni Premijer lige BiH, koja počinje prvog augusta.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P