PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Mladost, osim loše forme, ima problema i sa iskustvom

Krupa i Mladost u prvom kolu nisu imale igrača na terenu koji je u karijeri odigrao barem stotinu premijerligaških utakmica, a saznajte koliko su iskusne ekipe imali ostali premijerligaši.

Foto: Facebook stranica FK Mladost Doboj-Kakanj

Treneri, igrači, ali i sportska javnost, često će reći da je najbolja ekipa ona koja je spoj mladosti i iskustva. Odlučili smo da istražimo koliko nastupa u Premijer ligi BiH su upisali igrači koji su igrali u prvom kolu nove sezone. 

Mladost iz Doboja kod Kaknja je za vikend poražena od Borca visokim rezultatom, a mnogi su, uključujući i sada već bivšeg trenera Fahru Šolbića, rekli da je glavni razlog to što ekipa nije prošla kompletne pripreme. Pored toga, Mladost je u prvom kolu imala najneiskusniju ekipu na terenu.

Iza igrača Mladosti je prosječno 15 ligaških utakmica

Protiv Borca je nastup upisalo 16 igrača koji su, uključujući i taj meč, odigrali samo 243 utakmice u Premijer ligi BiH. Ako podijelimo taj broj sa brojem igrača, dolazimo do prosjeka od 15,2 premijerligaške utakmice u nogama. Niti jedan igrač koji je nastupio u subotu nije odigrao trocifren broj utakmica u PLBiH, šestorica su odigrali dvocifren broj utakmica (najviše kapiten Hiroš, 63), dok je preostalih deset igrača upisalo jednocifren broj nastupa u PLBiH. Zanimljivo je i to da su se, od šesnaest igrača koji su igrali protiv Borca, u listu strijelaca u Premijer ligi BiH upisivala samo tri fudbalera. Vazda i Hadžić su postigli po 5 ligaških golova u karijeri, a još 2 je postigao Hiroš. 

Za razliku od Mladosti, igrači Borca su, uključujući i subotnji meč, odigrali 1151 utakmicu u Premijer ligi BiH i postigli su 168 golova. Ako podijelimo broj odigranih utakmica sa 16, koliko je igrača nastupilo u subotu, dolazimo do prosjeka od 72 utakmice u Premijer ligi BiH po igraču. Šest igrača koji su nastupili protiv Mladosti su odigrali više od 100 utakmica u najvišem rangu bh. fudbala, a od 168 postignutih golova njih 146 su postigla četiri igrača (Kajkut, Vranješ, Zakarić i Subić).

Žižović i Petrović vjeruju iskusnim igračima

Najiskusniju ekipu u prvom kolu izveo je trener Zrinjskog Mladen Žižović, a tih 16 igrača koji su nastupili ukupno u nogama imaju 1627 premijerligaških utakmica i 259 postignutih golova. Tri igrača su odigrala preko 200 utakmica u PLBiH, a još šest preko 100 utakmica, dok je osam igrača postiglo dvocifren broj golova u Premijer ligi BiH. Ako podijelimo ukupan broj sa brojem igrača, dolazimo do prosjeka od 101,7 utakmica po igraču.

I Olimpik je, iako je tek ušao u ligu, izveo iskusan sastav u Mostaru, pa je tako petnaest igrača Olimpika odigralo ukupno, uključujući i subotnji meč, 1056 utakmica u Premijer ligi BiH i postigli su 92 gola. Iza Milana Muminovića je 306 ligaških utakmica, iza Zebe 206, dok su još tri igrača odigrala trocifren broj utakmica. Kada su u pitanju strijelci, Zeba i Muminović su jedini dvocifreni strijelci, a Zeba je postigao 53 gola u PLBiH.

I trener Radnika Slavko Petrović je jedan od onih trenera koji vjeruje iskusnim igračima, pa je tako petnaest njegovih igrača koji su nastupili u subotu odigralo 1425 utakmica u ligi i postigli su 128 golova. Naravno, neprikosnoven je Velibor Đurić sa 337 utakmica, Karić je odigrao 220, a još su trojica upisali trocifren broj nastupa, dok su samo tri igrača upisala manje od 10 nastupa dosad u karijeri u PLBiH. 

Njihov domaćin u subotnjem meču, Sloboda, je dosta mijenjao u ovom prelaznom roku, ali ekipa nije toliko neiskusna. Trener Gradimir Crnogorac je protiv Radnika koristio 16 igrača iza kojih su 804 ligaške utakmice i 66 postignutih golova. Tri igrača iz te utakmice su odigrala više od 100 utakmica, dok su tri igrača postigla dvocifren broj golova.

I Krupa nastupila bez igrača sa više od sto utakmica u PLBiH

U posljednjoj utakmici odigranoj protekle subote snage su odmjerili Željezničar i Velež. Trener Amar Osim je koristio šesnaest igrača koji su skupili ukupno 922 utakmice u PLBiH, te koji su postigli 133 gola. Samir Bekrić je odigrao 208 utakmica dok su još dva igrača upisala više od sto nastupa. Jedini dvocifreni strijelci su Lendrić, Bekrić i Štilić, koji su postigli 117 golova u Premijer ligi BiH, a pet igrača koji su nastupili u subotu imaju jednocifren broj nastupa u ligi.

Sa druge strane, šesnaest igrača Veleža je odigralo 625 premijerligaških utakmica i postigli su 32 gola. Kapiten tima Denis Zvonić je jedini igrač koji je odigrao više od 100 utakmica u Premijer ligi BiH, dok je Brandao sa 10 postignutih golova jedini dvocifreni strijelac.

I Krupa je na teren poslala poprilično neiskusnu ekipu, ali ipak nešto iskusniju od Mladosti. Šesnaest igrača koje je trener Marić koristio protiv Sarajeva upisali su 451 premijerligaški nastup i postigli su 20 pogodaka. Niti jedan od tih šesnaest igrača nema više od stotinu odigranih utakmica, i niti jedan od njih nije postigao više od deset ligaških golova.

Trener Sarajeva Vinko Marinović je protiv Krupe također koristio šesnaest igrača koji u zbiru imaju 932 ligaške utakmice i 200 postignutih golova. Četiri igrača koji su upisali nastup protiv Krupe odigrali su više od 100 utakmica u PLBiH, a samo pet je upisalo manje od deset nastupa. Četiri igrača su postigla 178 golova u ligi, a preostalih dvanaest igrača su postigli 22 gola.

Kolo su u nedjelju zatvorili Široki Brijeg i Tuzla City, a domaćini su pred početak sezone najavili nikad mlađi Široki Brijeg. Trener Toni Karačić je protiv Tuzlaka koristio četrnaest igrača koji su odigrali ukupno 547 utakmica u Premijer ligi BiH i koji su postigli 49 golova. Kapiten Dino Ćorić je jedini sa trocifrenim brojem utakmica (213), a on i Stipe Jurić su jedini igrači koji su postigli više od deset golova u ligi.

I trener Tuzla Cityja Zlatan Nalić je također koristio četrnaest igrača, iza kojih su 953 ligaške utakmice i 106 postignutih golova. Četiri igrača su odigrala više od 100 utakmica u Premijer ligi BiH, dok se pet igrača upisivalo više od deset puta u listu strijelaca.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P