PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Na tronu može biti samo jedan

Pročitajte ko drži rekorde kada je u pitanju vrh tabele od početka zajedničke PLBiH.

Vrh tabele je za većinu ekipe samo san, a za one najveće praktično normalna stvar. Na početku sezone smo pisali o ekipama koje su boravile na vrhu tabele od osnivanja zajedničke Premijer lige BiH. Zrinjski je još uvijek apsolutni rekorder jer je, uključujući i ovu sezonu (u kojoj doduše nije bio niti jedno kolo prvi), na vrhu tabele proveo 117 kola.

FK Sarajevo je trenutni lider Premijer lige BiH a ove sezone je na vrhu bio 10 kola, čime je postao druga ekipa koja je provela više od 100 kola kao lider (ukupno 105). Široki Brijeg, baš kao i Zrinjski, ove sezone nije bio lider i ostao je na trećem mjestu sa 92 kola provedena na prvom mjestu, dok je Željezničar 8 kola bio lider i trenutno je četvrtoplasirani sa ukupno 89 kola na vrhu tabele.

Osim dva sarajevska rivala, još je jedino Tuzla City ove sezone bila na prvom mjestu, ukupno četiri kola. Sa ta četiri kola Tuzlaci predvode listu ekipa koje su manje od deset kola provele na prvom mjestu u zajedničkoj PLBiH. Ovdje možete pogledati kako je izgledala lista nakon prvog kola ove sezone.

Aktuelna sezona Premijer lige BiH je ukupno osamnaesta otkako se prvenstvo igra na području cijele BiH. Dosad je u najvišem rangu bh. fudbala nastupalo 38 ekipa, a njih 17 je barem jedno kolo provelo na prvom mjestu. Odlučili smo da istražimo koja je ekipa u najviše različitih sezona bila barem jedno kolo lider premijerligaškog karavana.

Široki Brijeg i Željezničar rame uz rame

Naravno da nije nikakvo iznenađenje što se u vrhu liste nalaze ekipe koje su godinama u vrhu bh. fudbala i koje su osvojile veliki broj titula. Trenutni rekorderi kada je u pitanju broj različitih sezona na prvom mjestu su FK Željezničar i NK Široki Brijeg, a oba kluba su u 12 različitih sezona barem jedno kolo bili lideri.

Na trećem mjestu nalazi se trenutni lider Premijer lige BiH, FK Sarajevo, koje je u 11 različitih sezona bilo lider. Te tri ekipe su za sada jedine koje su dvocifren broj sezona bile lider PLBiH. Na četvrtom mjestu nalazi se šesterostruki prvak BiH, HŠK Zrinjski, koji je u devet različitih sezona bio lider, dok je na petom mjestu FK Borac, koji je predvodio ligu barem jedno kolo u pet sezona.

Sloboda je u tri različite sezone barem jedno kolo provela na vrhu, Čelik, Leotar, Orašje i Modriča su u dvije sezone bili barem jednom lideri, a na vrhu tabele u jednoj sezoni bili su Velež, Olimpik, Rudar Prijedor, Rudar iz Ugljevika, Tuzla City, Krupa i Mladost DK.

Neprikosnoveni Zrinjski

Kada je u pitanju broj različitih sezona u nizu u kojima je neka ekipa bila lider, HŠK Zrinjski je nedodirljiv na prvom mjestu. Mostarci su šest sezona u nizu, odnosno u svakoj sezoni od 2013/14 do 2018/19 barem jedno kolo bili lider. Na drugom mjestu je Željezničar, koji je pet sezona u nizu bio lider na tabeli, od sezone 2009/10 do 2013/14.

Ako bi se aktuelna sezona nekim čudom nastavila, Zrinjski bi, ukoliko bi stigao do prvog mjesta, postao apsolutni rekorder sa sedam sezona u nizu u kojima su barem jedno kolo bili prvi, i bio bi u prilici da sljedeće sezone produži niz.

FK Željezničar je u nizu od četiri sezone (od 2016/17 do danas) i u naredne tri sezone bi mogao prestići Zrinjski i postati rekorder. FK Sarajevo je u nizu od dvije uzastopne sezone, i jasno je kako će njima trebati četiri sezone da se izjednače sa Zrinjskim, odnosno pet da ih preteknu i eventualno postanu rekorderi u tom segmentu.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P