PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ne vjeruj svemu što pročitaš na Transfermarktu

Iako nemamo običaj ni potrebu pisati o drugim medijima i reagovati na njihove tekstove, ovaj put ćemo morati napraviti iznimku.
Bojan Regoje

Foto: Sport1

Vjerovatno najčitaniji sportski portal u BiH je u jučerašnjem tekstu pod naslovom “Ko su rekorderi po broju nastupa i broju klubova u Premijer ligi BiH?” iznio niz netačnih podataka, koji se slobodno mogu podvesti pod dezinformacije. Svjesni smo da je rad u medijima drastično otežan u vrijeme pandemije korona virusa i da je utrka sa vremenom još i teža nego je obično slučaj, no postoje ipak granice ispod kojih se ne bi smjelo ići.

Ako ste se ikad bavili projektima poput statističkog praćenja Premijer lige BiH od njenog osnivanja, svjesni ste da takve radnje zahtijevaju mnogo vremena i mnogo posvećenosti. Mi to vrlo dobro znamo, jer iza naših podataka su godine pretraživanja interneta, raznoraznih arhiva i godine sumiranja tih podataka, i opet sa sigurnošću ne možemo tvrditi da su podaci 100% tačni.

Zbog činjenice da su ranije sezone prikupljane uglavnom iz dnevne štampe, moguće su i manje greške, ali se to uglavnom svodi na jedan ili dva nastupa, ukoliko u nekoj utakmici nije evidentirana izmjena. A ako pogledamo Comet, zvanični sistem koji koristi N/FSBiH i greške koje se prave u zvaničnim zapisnicima te koje ostaju trajno zapisane, jasno je da niko ne može sa sigurnošću tvrditi da ima 100% tačne podatke.

Transfermarkt nije sveto slovo

Također znamo da nije dovoljno otvoriti portal transfermarkt.com, kopirati nekoliko brojeva i predstaviti ih relevantnim u bilo kojem smislu. Vijest o rekordnim brojkama Premijer lige BiH ne možete otkucati za deset minuta, tako da vam brže prođe smjena, niti je mudro objavljivati podatke čiju istinitost niste provjerili, pogotovo ako ste najčitaniji sportski portal u državi. Mišljenje je jedno, brojke su drugo. One (uglavnom) ne lažu.

I pored činjenice da je portal transfermarkt.com naveden kao izvor, autor teksta napravio je vrlo nelogičan potez pa podatke koje je objavio nije provjerio. Da je samo otvorio profil bilo kojeg igrača čije je ime naveo, shvatio bi da Transfermarkt uopšte ne prati Premijer ligu BiH od njenog početka. Svi podaci stariji od 2010. godine apsolutno su irelevantni, jer postoje sezone u kojima nije uneseno više od jedne utakmice.

Josipu Barišiću, koji je lider premijerligaške liste po broju nastupa (skupa sa Bojanom Regojem), ukradeno je 146 nastupa, pomenutom Regoju ukradeno je 114 utakmica, a legendarnom Brazilcu Wagneru “oteto” je 112 nastupa. Da sad ne “seciramo” sve igrače spomenute u tekstu, jasno je da je veliki broj fudbalera zakinut za veliki trag koji su ostavili u ranijim sezonama.

To se zove skrnavljenjem historije i bez obzira u kolikoj mjeri ovo bilo vrijeme brzog života i brzih vijesti, ovakve stvari nijedna redakcija sebi ne bi smjela dopuštati. Pravo na mišljenje svi imaju, ali niko ne bi smio imati pravo na alternativne fakte, kako je svojedobno Trump nazvao frizirane brojke svoje administracije. Jer, istina je samo jedna.

Ko su stvarno rekorderi po broju nastupa?

A da se sada osvrnemo na stvarne brojke. Ukupno 54 fudbalera su dosad odigrala više od 200 utakmica u zajedničkoj Premijer ligi BiH, a samo 8 je odigralo više od 300 utakmica.

Kao što smo ranije spomenuli u tekstu, ali i više puta na našoj stranici, najviše odigranih utakmica u PLBiH, po 354, imaju Josip Barišić i Bojan Regoje, iza njih je Wagner Santos Lago sa 352 nastupa, kapiten Radnika iz Bijeljine Velibor Đurić je na brojci od 336 odigranih utakmica, dok je dojučerašnji golman Borca Mladen Lučić peti sa 313 odigranih utakmica. 

Više od 300 utakmica odigrao je i aktuelni trener Zrinjskog Mladen Žižović (307), a po 305 su odigrali Milan Muminović i Jure Ivanković, koji je član stručnog štaba NK Široki Brijeg. Prvi ispod crte je Asmir Avdukić, koji je stao na 298 premijerligaških nastupa, a top 10 zatvara Vernes Selimović, koji je odigrao 292 utakmice u Premijer ligi BiH.

Od jedanaestog do dvadeset prvog mjesta nalaze se Jadranko Bogičević (286), Dalibor Šilić (283), Simbad Terzić (281), Nemanja Stjepanović (253), Nermin Jamak (253), Mirza Rizvanović (252), Ognjen Todorović (248), Mustafa Kodro (247), Aladin Isaković (247), te Armin Kapetan (245) i Srđan Stanić (245).

Transfermarkt je itekako koristan, ali se dešavaju greške poput ove iz utakmice Kupa BiH, gdje ekipa FK Drina HE Višegrad ima dva golmana u početnih 11. Ko je imalo ozbiljnije pristupio statistici Premijer lige BiH i Kupa BiH, naišao je na dosta ovakvih primjera. Upravo takve stvari su razlog zašto treba provjeriti podatke prije same objave, jer netačnim informacijama se obmanjuje javnost, a to nikome nije u interesu.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P