PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Nedžad Ajnadžić održao konferenciju za novinare

Opština Centar je danas održala konferenciju za medije povodom ponude koja je upućena FK Sarajevo za preuzimanje upravljanja nad stadionom Koševo, a koju je Sarajevo odbilo.
Stadion Asim Ferhatović Hase

Predstavnicima medija obratila se direktorica Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago koja je objasnila koliko novca godišnje bi koštalo korištenje stadiona od strane Sarajevo.

“Uključujući treninge i utakmice FK Sarajevo, 403 000 KM bi koštale usluge prema Sarajevu koje mi ne naplaćujemo. 403 000 iako te cijene nisu komercijalne cijene. Te cijene su na troškovnom principu. FK Sarajevo na današnji dan ima čak i dug od 52 hiljade KM, s tim da u vrijeme pandemije nismo fakturisali korištenje, niti je klub koristio naše prostore”, kazala je Polić, dodavši:

“Mislim da smo pokazali kroz ove podatke koliki smo prijatelji FK Sarajevo, i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti”.

Muhamed Alaim je kao rukovodilac stadiona Koševo govorio je o tome da bi volio da Sarajevo preuzme Koševo na upravljanje, a iznio je i ocjenu o tome šta je dosad urađeno na stadionu Koševo.

“Drago bi mi bilo da je moj FK Sarajevo sada tu da riješimo pitanje koje dugo muči navijače a i sam klub. Ono što mogu reći ispred firme, a pogotovo privatno, s obzirom na to da sam počeo sa treniranjem u Sarajevu 1993. godine”, kazao je Alaim.

Istakao je da nisu zadovoljni stadionom Koševo ni u Centru za sport i rekreaciju.

“Nismo zadovoljni stanjem ni mi, ali niko ne pomaže stadion. Uz malu pomoć Nogometnog saveza i Kantona dobili smo ovo što imamo. Uglavnom stadion finansira opština. 2014. godine nismo imali WC-a kako treba. Kada sam dočekao inspektore iz UEFA-e, mnogo toga nismo imali, danas imamo. Realno je da danas imamo. Skupa sa Sarajevom smo napravili projekat prskalica i to je bila jedina saradnja sa klubom”, kazao je Alaim.

Objasnio je i kako je tekla rekonstrukcija stadiona posljednjih godina.

“Krajem 2018. godine počeli su radovi na opremanju stadiona za treću kategoriju i to je urađeno. Znate šta je bilo ovdje danas, znate šta je sada. Vidite ovu miks zonu u kojoj se nalazimo. Pretprošle godine FIFA i UEFA su pooštrili kriterije. Urađeni su reflektori, videonadzor, službeni ulazi i slično. Sa zadovoljstvom ću pokazati šta smo uradili i šta smo još planirali. Prije mjesec dana je objavljen javni poziv za radove da ispunimo sve uslove za treću kategoriju. Naravno, uz saradnju sa savezom. U tenderu koji se završava 26. juna dobit ćemo najboljeg ponuđača i sve kriterije ćemo ispuniti za ulazak stadiona Koševo u treću kategoriju. Nedavno su urađeni čitači, koji su također bili uslov”, kazao je Alaim, poručivši:

“Ja sam vojnik Sarajeva, mogu me voljeti ili mrziti, ali ja sam vojnik. Ja bih bio sretan da FK Sarajevo preuzme stadion i da to bude njihova kuća. Otkad znam za sebe bio sam u Sarajevu i bio bih sretan da je ovdje uprava FK Sarajevo i da su i navijači ovdje. Mi smo Sarajevu nudili dosta stvari za koje vi ne znate, da bismo uredili stadion”.

Alaim je objasnio samo neke od projekata.

“Mi ne možemo koristiti logo Sarajeva, ali klubu je ponuđeno da se napravi fan shop Sarajeva i muzej kluba. To se moralo raditi u saradnji sa klubom. Stvarno mi je žao, ali ne mogu da hodam ulicom i da me ljudi pitaju za neke stvari sa kojim nemam veze. Ogromna sredstva su uložena, ukupno preko 1 300 000 KM. Plus je objavljen i tender, koji obuhvata grijače, doradu drenaže, promjenu trave, novinarska VIP loža sa 60 mjesta koja će biti natkrivena. U holu će biti radna soba za medije, tender će ići daleko i sve uslove kategorije tri će biti ispunjene”, ističe nekadašnji golman Sarajeva.

Nekadašnji fudbaler Sarajeva pohvalio je angažman Opštine Centar.

“Moram istaći veliku ulogu Opštine Centar, koja naš rad pomaže u velikoj mjeri. Nabavili su nam mašinu za održavanje stadiona koju možda nema niko na Balkanu i koja nam mnogo olakšava posao”, kazao je Alaim.

Nakon njega, javnosti se obratio i načelnik Opštine Centar Nedžad Ajnadžić.

“Vidimo da je ovo veoma zanimljivo i interesantno pitanje. Ja bih volio da već sutra okrenemo novu stranicu saradnje između onih koji vole sport i onih koji su u rukovodstvu FK Sarajevo. Općina i općinski načelnik nisu odustali od arene. Za to smo trebali ispuniti uslove sa dokumentima. Bio je to težak proces, u kojem su učestvovali i navijači. Mi ćemo krajem augusta objaviti međunarodni tender i to je nastavak procedure za investitora za arenu na Koševu. Od sedam investitora iz pretkvalifikacijskog tendera dva su ozbiljna. Jedan je iz Rijada iz Saudijske Arabije, a drugi iz Australije. Dok se to ne desi, mi moramo raditi pretpostavke za odigravanje međunarodnih utakmica. Cilj Općine Centar, a trebao bi biti i FK Sarajevo jeste da stadion konačno dobije status treće kategorije. Pripremamo investiciju od 2,2 miliona. Zahvaljujem se Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH koji se u priču uključio sa nama. Nakon dosta neslaganja čini mi se da smo u dobrom međusobnom ritmu i volio bih da se u isto uključi i Sarajevo”, kazao je Ajnadžić.

Načelnik Opštine Centar objasnio je kako su tekli sastanci sa FK Sarajevo.

“Prije četiri ili pet mjeseci sam ja sa gospođom Buljubašić imao sastanak pred njeno putovanje u Vijetnam. Poslao sam poruku i Tanu i Namu, rekao sam da su dobrodošli i ponudio sam im partnerstvo. Pozivao sam Vladu Kantona Sarajevo. Pozivao sam Vladu Federacije BiH, nije nikad ništa dala. Pozivao sam Vijeće ministara, nije nikad ništa dalo. Pozivam i vlasnika FK Sarajevo da nam se pridruži i da napravimo dobar ambijent. Želim da ja služim FK Sarajevo, jer sam bio u upravi kluba nekad davno, kada je klub bio iznimno kredibilan. U tom kontekstu, i oni moraju svoju finansijsku kondiciju integrisati u ono što nas sve dovodi u treću kategoriju. Ja nisam zadovoljan trenutnim stadionom. U regulacionom planu trenutno imamo stadion Koševo bez atletske staze. To je bila najveća borba”, kazao je Ajnadžić.

Za kraj je Ajnadžić poručio i da će potpisati memorandum i uputiti ga na općinsko vijeće.

“Žao mi je što Sarajevo nije danas na ovom sastanku. Pozivam Nama, pozivam gospođu Buljubašić, Nogometni savez BiH da napravimo najbolje moguće rješenje za FK Sarajevo, za sport i za naš grad. Mi ovaj dokument šaljemo na vijeće”, kazao je Ajnadžić, dodavši:

“Mene boli što ne možemo igrati na Koševu ni domaće, ni međunarodne utakmice. Ja sada potpisujem memorandum, i šaljem ga na vijeće. Sarajevu dakle, kao što vidite, dajem stadion za 1 KM mjesečno. Ako oni ne mogu da se odluče, neka dokument pošalju gospodinu Namu.”

Izvor: Sport1.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P