PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Nema više brzih izmjena: Savez modifikovao pravilo o U-21 igračima za narednu sezonu

Mladi igrači će iduće sezone biti još zaštićeniji

Nogometni/Fudbalski savez BiH promijenio je u pauzi između dvije sezone pravilo o mladim igračima, koje je usvojeno uoči prošle sezone, a koje je dalo rezultat u pogledu broja mladih igrača koji su dobili priliku za igru ove sezone.

Prema pravilu, dva igrača uzrasta do 21 godine morala su početi utakmicu, a jedan je morao okončati utakmicu, odnosno u svakom momentu utakmice klub je morao imati barem jednog mladog igrača na terenu. Klubovi su to koristili na način da bi dva mlada igrača započinjala mečeve, a onda bi jedan bivao mijenjan već u prvih nekoliko minuta.

Naredne sezone to neće biti moguće, jer će dva U-21 igrača morati započeti utakmicu, a najmanje jedan će je morati završiti, dok će najmanje dva morati završiti prvo poluvrijeme. To u praksi znači da će klubovi tek na poluvremenu moći da mijenjaju svoje mlade igrače i da će istima u svakom klubu biti zagarantovano minimalno 4455 minuta u sezoni Premijer lige BiH. Isto tako, ovo znači da će svaki klub morati da razvija minimalno dva, a vrlo izvjesno i više igrača u slučaju suspenzija i povreda, pa bi dugoročno korist od toga mogla imati i mlada reprezentacija.

Od sezone 2022/2023, mladim igračima će biti smatrani fudbaleri rođeni 1. januara 2001. godine ili kasnije.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P