PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Obesmišljavanje fudbala u BiH

Zašto su premijerligaši pristali na zamjenu domaćinstva u prvom kolu?

Foto: FK Borac

Jučer se u medijima pojavila vijest da su banjalučki Borac i dobojska Sloga zamijenili domaćinstva u utakmici prvog kola nove sezone Premijer lige BiH, pa će tako Sloga biti domaćin na otvaranju sezone, umjesto Borca, kako je odlučeno žrijebom. Obzirom da su u toku radovi na stadionu Luke u Doboju, Sloga će biti domaćin na stadionu Dr. Milan Jelić u Modriči.

I naravno, ništa ne bi bilo čudno u ovoj zamjeni da se utakmica svakako nije trebala igrati na stadionu Dr. Milan Jelić. Naime, u toku su radovi na postavljanju hibridnog travnjaka na Gradskom stadionu u Banja Luci, pa će Borac zbog toga nekoliko kola biti domaćin u Modriči. Postavlja se logično pitanje, zašto je zamijenjeno domaćinstvo u prvom kolu i kome je tačno u interesu zamjena domaćinstva?

Pretpostavlja se da će radovi na oba stadiona, i na onom u Doboju i na onom u Banjaluci, biti gotovi do početka oktobra, kada je na programu drugi susret ove dvije ekipe. Koliko god se trudili, teško je pronaći bilo kakav smisao u ovoj zamjeni. Modriča jeste puno bliže Doboju nego Banjaluci i vrlo vjerovatno da će na tribinama biti više navijača iz Doboja, bez obzira na to ko je domaćin susreta, ali to i dalje ne daje nikakav smisao ovoj zamjeni.

Ukoliko radovi na stadionu Luke budu gotovi do oktobra, sigurno je da bi Borac bio veliki mamac za publiku. Logično, jer radi se o velikom klubu za naše uslove, o prošlosezonskom prvaku i učesniku u pretkolima europskih takmičenja tri sezone zaredom, pa je i sa te strane nejasno zašto je Sloga pristala na zamjenu, ukoliko su uopšte imali izbora.

Borac je i prošle sezone zamijenio domaćinstva u utakmici drugog kola sa trebinjskim Leotarom, ali tada je kao razlog navedeno dugo putovanje nakon utakmice Konferencijske lige u Sjevernoj Irskoj. Ove sezone ostali smo uskraćeni za razlog promjene domaćinstva, a nedostatak informacija iz Saveza je nešto što je postalo ustaljena praksa u posljednje dvije sezone.

Nekoliko neobjavljenih informacija, poput one koju je spomenuo trener Zrinjskog Jakirović, da će klubovi koji igraju europska takmičenja moći tražiti odgodu tri utakmice bez saglasnosti protivnika, te ove o zamjeni domaćinstva meča prvog kola, izgleda da su pokazatelj da nas uskraćivanje informacija i štura saopštenja iz krovne kuće bh. fudbala čekaju i ove sezone.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P