PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ode Hasan, dođe Marko…

Samo šest kola nove premijerligaške sezone bilo je dovoljno turskom stručnjaku Hasanu Ozeru da se umori od Čelika i podnese neopozivu ostavku te se vrati u svoju zemlju.

Ozer je treći turski trener zaredom kojeg je Čelik imenovao u samo godinu dana, naravno posredstvom upravljačke strukture na čelu sa Aydinom Olgunom. Prije njega su to bili Adnan Ornek, koji je izdržao 20 kola, te Cihat Arslan, koji se na klupi Čelika zadržao 13 kola.

Cirkusa u kojem je Ornek vodio klub još se sjećamo, dobar dio svog mandata na klupi Čelika nije mogao uopšte provesti na klupi, a sjećamo se da je i Arslan više puta najavljivao odlazak sa klupe u toku svoje polusezone, da bi zvanično otišao iz Čelika čim je sezona okončana.

Ne može se govoriti o tome kakvi su Ornek, Arslan i pogotovo Ozer treneri. Djeluje da je ovosezonski trener Čelika zaista imao kvalitetnu viziju igre, jer je Čelik barem nakratko pokušao zaigrati kao veliki klub, no uzorak utakmica svakako je previše mali da bi se davale konkretnije ocjene.

Ono što je izvjesno jeste da su sva trojica otišla prvenstveno zbog neslaganja sa klupskom politikom, a ona je zapravo krajnje haotična i klub danas, baš kao i kroz sve ranije godine svog postojanja, živi od danas do sutra, s tim da se to ovaj put finansira iz inostranstva.

Čelik je okupio solidnu ekipu za domaće uslove, zabilježio je i nekoliko solidnih rezultata, no evidentno je da u klubu nema vizije šta Čelik treba biti i kako će to postati. Za početak, potvrđuju to tri uzastopna imenovanja turskih trenera, čiji potencijal apsolutno nije iskorišten.

Desetine igrača svake sezone prođu kroz probe u Čeliku, rijetki ostanu, a simpatična imena poput Samua Volotinena i Umuta Guluzadea nađu se na platnoj listi kluba bez da ikad dobiju i minut igre. I nisu takvi samo oni. Pascal Okoli je dva puta dolazio na posudbu u Čelik, dva puta je tu provodio po pola godine i odlazio bez da igra igdje drugo. Trenutno je bez kluba, iako bi u Čeliku imao mjesta.

Politiku zeničkog kluba apsolutno je nemoguće “pročitati”. Stvari se ne rade rezonski, ne postoji dugoročan plan, ne postoji ni kratkoročan plan, ni na jedno zašto ne postoji adekvatno “zato”. Primjera radi, navijačima je obećana klupska akademija, a umjesto toga, dešavalo se da omladinci uopšte ne otputuju na gostovanja.

Klub se može graditi na različite načine, ali uvijek postoje slični temelji. Jedan od njih je transparentnost, a jedan od njih svakako je i kvalitetan omladinski pogon. Čelik svoj komotno može ugasiti ako će nastaviti raditi na ovakav način. Zenički klub je kroz godine etablirao desetine premijerligaških igrača koji su mu u godinama krize bili spas jer su igrali za jako malo novca ili su igrali bez da dobijaju plate uopšte.

Aydin Olgun investira novac u Čelik, ali čini se da to radi potpuno neplanski

Znate li kako stoje omladinci Čelika u posljednje tri sezone, otkad je Olgun efektivno finansijer kluba?

Juniori su bili na 12. mjestu od 14 ekipa u sezoni 2017/2018, dok su pioniri i kadeti u svojoj konkurenciji zauzeli deseto mjesto od ukupno 12 ekipa. Već u sezoni 2018/2019, juniori kao ubjedljivo najlošija ekipa prvenstva sa samo devet bodova ispadaju iz Premijer lige BiH, dok su pioniri zauzeli deveto, a kadeti 11. mjesto u konkurenciji 12 timova. Pioniri su u novoj sezoni Premijer lige BiH deseti, a kadeti stoje tek nešto bolje i na osmom su mjestu.

Naravno da rezultati koje ostvaruju omladinci ne trebaju biti u prvobitnom fokusu, jer je igrački razvoj puno kompleksniji od promatranja kroz ostvarene rezultate. Ipak, razlika je jednostavno prevelika, Čelik za najjačim ekipama lige zaostane i po 60-70 bodova u jednoj sezoni i jednostavno ne postoji način da ova djeca ikad postanu ozbiljni fudbaleri radeći u uslovima u kojima rade.

Čelik nije ni neposredno prije dolaska Olguna imao dobro posložen omladinski pogon, pa se ne može isključivo njemu pripisivati sve ono što je loše. No, koliko je vremena potrebno da se u omladinskom pogonu sprovede adekvatna selekcija stručnog kadra i da se uspostavi plan rada, a da se onda krene u selekciju omladinaca, koji su na prostoru Zenice uvijek bili talentovani?

Sarajevo je u decembru 2013. godine zvanično preuzeo Vincent Tan, a za puno manje vremena od dvije godine, napredak u uslovima omladinskog pogona bio je drastičan. Prvi igrači su nakon dvije godine stidljivo počeli kucati na vrata prvog tima, da bi mnogi od njih danas bili uspješni. A iz kluba tvrde da je ovo tek početak.

Za to vrijeme, pioniri Čelika su kao domaćin na svom terenu pregaženi sa 5:2 od Zrinjskog, a mostarski tim je jednako brutalan bio i u kadetskoj kategoriji, savladavši Čelik sa 3:0.

Krajnje je vrijeme da Olgun počne raditi na osnaženju omladinskog pogona ili da barem da objašnjenje zašto još nije krenuo sa tim. To su temeljne vrijednosti svakog kluba, i sve dok im se ozbiljnije ne posveti, apsolutno svako ima pravo dovoditi iskrenost njegovih namjera u pitanje.

Politika kluba dobila je blagi zaokret imenovanjem Marka Babića za novog trenera, a ako je vjerovati špekulacijama i medijskim napisima u susjedstvu, nekadašnji reprezentativac Hrvatske ima potencijal za ovu ulogu. No, ima li Čelik potencijal da napravi veliku priču i etablira respektabilno trenersko ime na ove prostore? Teško.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P